Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 11 feitjes over Oreo die je nog niet wist

11 feitjes over Oreo die je nog niet wist

11 feitjes over Oreo die je nog niet wist

Het zwart-witte stukje hemel is inmiddels een vaste waarde in elke zichzelf respecterende Nederlandse supermarkt. Maar wist je al dat je lievelingskoekje eigenlijk namaak is? Of dat wij Oreo’s anders opeten dan mannelijke zoetekauwen? Dit zijn 11 feitjes over Oreo.

1. Oreo’s werden vroeger gemaakt met gesmolten varkensvet. Jakkes.
Pas in de jaren 90 zag The National Biscuit Company het licht en vervingen ze het vet door plantaardige olie. Thank God for that.

2. Een straat in New York werd naar de Oreo vernoemd
The National Biscuit Company – beter bekend als Nabisco – werd in 1898 opgericht en opende tussen 15th en 16th Street een bakkerij in hartje New York. Omdat men die bakkerij – gelegen in het gebouw waar ook de hippe Chelsea Market is – als de geboorteplek van de Oreo beschouwt, werd 15th Street officieel Oreo Way gedoopt.
oreo1
3. De Oreo is eigenlijk zelf een namaakkoekje
Yep, het is echt waar. Het Hydrox-koekje werd vier jaar voor de Oreo gelanceerd en is dus eigenlijk de enige echte original. Het koekje is iets knapperiger en minder zoet dan de Oreo. De productie van de Hydrox-koekjes werd in 2008 stopgezet, maar zou nu een comeback maken.
oreo2
4. De Oreo lijdt al sinds z’n geboorte aan een identiteitscrisis
In 1912 heette het koekje Oreo Biscuit, in 1921 werd dat Oreo Sandwich en later veranderde dat nog in Oreo Creme Sandwich en Oreo Chocolate Sandwich Cookie. Wispelturig?

5. Mannen en vrouwen eten een Oreo op verschillende manieren 
Een studie toonde aan dat veel meer vrouwen dan mannen de twee helften van het koekje van elkaar scheiden om het witte deel eerst op te eten. Euh, hoe moet je een Oreo anders eten dan? #raremannen
oreo3
6. De verhouding van een Oreo-koekje is exacte wetenschap
De ratio zwart-wit moet altijd 79%-21% zijn.

7. De original werd in 1912 samen met een andere smaak gelanceerd
Naast het chocoladekoekje met witte vulling was er een koekje met citroen-meringuesmaak. De Oreo zoals we hem nu kennen, was veel populairder dan de gele versie, dus werd de productie van die laatste in de jaren 20 stopgezet.

8. Niemand weet waar de naam Oreo eigenlijk vandaan komt
We kwamen al te weten dat de juiste naam van het koekje door de jaren heen vaak veranderde. De basis bleef echter altijd dezelfde. Toch is de exacte herkomst van de naam Oreo niet bekend. De beste gok is dat de naam van het Franse or (goud) komt, omdat de verpakking in het begin goudkleurig was.
oreo4
9. Er zijn door de jaren heen bizar veel Oreo’s geproduceerd
Zo veel dat, als je ze allemaal op elkaar zou stapelen, ze meer dan vijf keer de afstand naar de maan en terug zouden kunnen afleggen.

10. Oreo’s zijn de bestverkopende koekjes ter wereld
Oké, dat is niet echt een verrassing.

11. Je kunt zelf een megagrote Oreo maken. En wij weten hoe.
En een Oreo-cheesecake. En Oreo-toetjes. Of een slutty brownie met oreo. Krijg jij ook ineens zo’n honger?