Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 10 handige tips voor borstvoeding én voor flesvoeding

10 handige tips voor borstvoeding én voor flesvoeding

10 handige tips voor borstvoeding én voor flesvoeding

Borst en fles, soms lijken dat wel twee verschillende kampen. Onzin! Elke moeder wil het beste voor haar kind. Daarom geven Eva en Sofie van De melkfabriek hun tips voor borstvoeding én flesvoeding.

De melkfabriek

Natuurlijk zijn wij fan van borstvoeding. Daarom schreven we er een heel boek over: De melkfabriek. Maar wel mét een hoofdstuk over flesvoeding. Waar je altijd zonder schuldgevoel naar mag doorbladeren. Borstvoeding is prachtig en gezond, maar het is geen plicht en ook op de fles wordt je kind groot. Dus bij deze, de allerbeste tips voor borst en fles.

1. Happen maar

Leg je baby, als het kan, meteen na de geboorte op je blote buik of borst. Waarschijnlijk gaat hij vanzelf op zoek naar de tepel. Lukt het je baby niet om aan te happen, don’t worry. Het hoeft niet meteen. Leg je kindje tegen de borst en probeer het later nog eens. Het is niet gek als je baby de tepel niet vanzelf vindt; de meeste kinderen hebben wel wat sturing nodig. Maar push niet te veel en laat zijn hoofdje zo veel mogelijk met rust, want aanraking kan verwarring geven. Zorg dat je baby het warm heeft, want een kindje dat het koud heeft, gaat niet op zoek. Dus doe je baby een mutsje op en leg iets warms over jullie heen.

2. Welk merk kunstvoeding?

Poedermelk bevat alle voedingsstoffen om je baby goed te laten groeien. De basis is meestal koemelk, maar je kunt bij biologische (online)winkels ook melkpoeder op basis van geitenmelk kopen. Je koopt de melk die bij de leeftijd van je kind past. Nummer 1 is voor nul tot zes maanden oud, nummer 2 (‘opvolgmelk’) voor zes tot tien maanden oud, enzovoort. Er zijn allerlei merken die nogal verschillen in prijs, maar allemaal moeten ze aan dezelfde strenge kwaliteitseisen voldoen. De Warenwetregeling Zuigelingenvoeding omschrijft welke voedingsstoffen er precies in moeten zitten. Die wetgeving is streng en geeft weinig ruimte voor variatie. Dus qua samenstelling zit er nauwelijks verschil tussen verschillende merken. Qua verpakking zit je bij de duurdere merken beter; die verkopen poedermelk in een handige bewaardoos. Het kan zijn dat je baby op het ene merk beter reageert dan op het andere, dat is een kwestie van uitproberen. Schrijfster Susan Smit: ‘Toen ik overstapte op flesvoeding, ging ik googelen voor informatie maar ik kon niks vinden. Belachelijk dat het een taboe is, flesvoeding. Mijn tip: je kunt overwegen op geitenmelk in plaats van koemelk over te stappen, zeker bij krampjes. Dat heb je ook gewoon in poedermelkvorm. De moleculen in geitenmelk schijnen kleiner te zijn dan die van koemelk en het lijkt daardoor meer op mensenmelk. Bovendien is het biologisch en zit er geen oplosmiddel of andere rotzooi in. Je kunt het gewoon bij de reformwinkel of Ekoplaza halen.’

3. Voeden voeden voeden

De eerste dagen voed je je baby heel vaak, zeker als je borstvoeding geeft. Tien tot twaalf keer per dag is normaal. Dat vele aanleggen is goed om je melkproductie op gang te brengen. Uiteindelijk (maar dat kan best een tijdje duren) ga je naar een ritme van ongeveer acht keer per etmaal. Lijkt het of er geen einde aan komt en kun je geen enkel ritme ontdekken? Geen paniek. Het komt uiteindelijk echt wel, maar misschien duurt dat een paar weken. Voeden op verzoek is momenteel de ‘regel’ in borstvoedingsland, maar doe vooral waar jij je prettig bij voelt. Ben je het type controlfreak of heb je al een of meer kinderen, en heb je veel behoefte aan een schema? Dan voed je niet op verzoek maar elke 2,5 uur.

4. Deze fles is best

Zuigflessen heb je in allerlei soorten en maten, net als spenen. De gaatjes in de speen verschillen per leeftijd van je baby en soort voeding. Voor pap moeten de gaatjes groter zijn. Ook hier is het een kwestie van uitproberen wat jij en je kind het fijnste vinden. Als je poedermelk combineert met borstvoeding, kan een speen met minder of kleinere gaatjes slim zijn. Want dan moet je baby bij het zuigen aan de fles net zo hard werken als bij het drinken aan de borst.

5. Geen pijn

Goed aanleggen is het belangrijkste aan borstvoeding. Als je kind op de juiste manier aan de borst drinkt, voorkom je schade aan je tepels met alle gevolgen van dien. Je baby moet niet een beetje sabbelen aan je tepel: de tepel moet echt diep in zijn mondje zitten. Het voeden kan in het begin niet zo prettig aanvoelen, vooral omdat je baby nog goed moet leren aanhappen. Zodra je kindje goed drinkt, zou de pijn moeten wegebben. Kraamverzorgende Mireille ‘Het is heel belangrijk dat je kind met de kin, neus en wangen je borst aanraakt. En dat het mondje helemaal opengesperd is, zodat het vol zit met jouw borst en je kind dus niet alleen aan het puntje sabbelt. De toet van je baby moet helemaal tegen je borst aan liggen. Als het pijn doet, ligt je kind niet goed. Aan de vorm van je tepel na het voeden kun je zien of het goed ging: die hoort mooi rond te zijn en niet schuin afgeplat, met een witte plek of wondje.’

6. Voeden op verzoek met de fles

Het grote verschil tussen moedermelk en flesvoeding is dat baby’s van het eerste nooit te veel binnen kunnen krijgen en van poedermelk wel. Kijk dus op de achterkant van het pak: daar staat hoeveel je kind op zijn leeftijd per dag mag drinken. Er staat ook hoe vaak je baby zou moeten drinken per leeftijdscategorie (acht keer per dag of zes keer per dag) maar je kunt natuurlijk prima zelf bepalen hoeveel en hoe vaak je je kind voedt. Als je bijvoorbeeld eerst nog acht keer per dag borstvoeding gaf, ga je niet opeens naar zes keer flesvoeding omdat dat zo op het pak staat. Je kunt ook de fles op verzoek geven, maar houd dan dagelijks een maximum van 150 cc per kilo lichaamsgewicht aan. Als je kindje bijvoorbeeld zes kilo is, mag je hem ongeveer 900 cc geven: verdeeld over een x aantal porties. Zelf even uitrekenen hoe groot elke fles mag zijn dus.

7. Babypraat

Wat zijn voedingssignalen of hongersignalen? De eerste dagen weet je eigenlijk al dat het voedingstijd is als je baby gaat bewegen en zijn handjes richting mondje gaan. Daarom is het handig om de hele tijd dicht bij je baby in de buurt te zijn, want anders zie je dat gewoon niet. Smakken is ook een bekend signaal, maar sommige baby’s smakken de hele dag door. Snap je er geen hout van? Vraag het dan aan je kraamverzorgende. Ze zeggen dat huilen het laatste voedingssignaal is en dat je dan eigenlijk al te laat bent. Maar baby’s zijn net mensen, ze hebben allemaal hun eigen karakter. Misschien heb jij er wel een die het meteen op een huilen zet als hij of zij iets wil. (Van wie heeft-ie dat nou weer?) En wil het niet zo lukken, drinkt je baby om wat voor reden dan ook nog niet aan de borst? Leg hem of haar dan in elk geval elke tweeëneenhalf of drie uur op je blote borst.

8. Gewoon kraanwater

Voor het maken van een flesje kunstvoeding kun je kraanwater gebruiken; dat is veilig in Nederland. Terwijl moedermelk direct uit de borst altijd op de juiste temperatuur is, moet je flesvoeding opwarmen. Dat kan in de magnetron, in een flessenwarmer of in een pannetje met heet water. Overigens waagt niet iedereen zich aan de magnetron, omdat de melk dan plaatselijk te heet zou kunnen worden of voedingsstoffen verloren zouden kunnen gaan. En er is ook nog discussie over de vraag of je ook gewoon warm water uit de kraan kunt gebruiken. Controleer altijd of het niet te heet is; het moet lauwwarm zijn.

 9. Zonder meten weten

Met flesvoeding weet je natuurlijk precies wat je baby binnenkrijgt, met borstvoeding niet. En dat vinden veel ouders lastig. Maar er zijn wel degelijk signalen waaraan je kunt zien of het goed gaat. Let er allereerst op dat je baby echt zuigt en niet alleen sabbelt. Dat zie je bijvoorbeeld bij de kaakjes, bij de onderkant van de oortjes. Als het daar beweegt (en vaak bewegen de oortjes zelfs mee) drinkt hij of zij goed. Verder is goed plassen het duidelijkste ‘bewijs’ dat je baby goed drinkt. De eerste dagen drinkt je baby nog niet zo veel en plast dus ook nog niet zo veel. Maar in de tweede helft van de kraamweek moet je baby op minstens vier plasluiers per etmaal zitten. Nog een truc: als je kindje ongeveer om de tweeëneenhalf uur drinkt, weet je dat het goed zit. Meestal vallen baby’s de eerste dagen af, maar zijn ze aan het einde van de kraamweek weer op hun geboortegewicht.

Lees
Zorgwekkend: kwart onderzochte kinderbedjes blijkt ‘zeer onveilig’, verkoop 8 bedjes verboden

10. Snel weer slapen

Geef je de fles en nachtvoedingen? Dan is het handig om een thermoskan met water op temperatuur klaar te zetten, en een flesje met al de juiste hoeveelheid schepjes erin. Dan hoef je met je slaaphoofd alleen nog maar het water in te schenken en klaar ben je. Als je eenmaal een flesje hebt gemaakt – dus de poeder gemengd hebt met water – kun je het officieel nog een uur bewaren bij zuigelingenmelk.

Het boek De melkfabriek is vanaf nu verkrijgbaar bij bol.com

bekijk de aflevering over flesvoeding van KRO-NCRV hier. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De melkfabriek| Beeld: KRO-NCRV