Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Deze 10 dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken

Deze 10 dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken

Deze 10 dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken

Herken je het gevoel dat je net het hele huis hebt schoongemaakt en de volgende dag denkt: ik kan eigenlijk wel weer opnieuw beginnen? Frustrerend toch! De dingen van dit lijstje hoef je maar één keer per jaar schoon te maken. Kun je mooi 364 dagen besteden aan leukere dingen.

1. De buitenkant van de ramen
In principe is dit karweitje natuurlijk hetzelfde als wanneer je het aan de binnenkant doet, alleen moet je voor de buitenkant soms wat hoger. Gebruik een borstel om het kozijn ook schoon te krijgen en gebruik een niet-pluizende doek om de ramen mooi droog te maken. En mocht je er helemaal geen zin in hebben… dan is daar altijd nog de glazenwasser.

2. Je gordijnen en vitrage
Dit is nou typisch zo’n klusje dat je echt niet iedere dag hoeft te doen. Je gordijnen kun je zelf (voorzichtig!) wassen, maar je kunt ze natuurlijk ook één keer per jaar naar de stomerij brengen.


 assepoes

3. De droger
Haal wel eerst even de stekker eruit en zuig dan met de stofzuiger al het stof om en rond de droger weg. Voor de binnenkant zijn speciale slangen en borstels te koop om dit klusje makkelijker te maken. 

4. De open haard
Zodra de winter voorbij is wordt het tijd om de open haard eens schoon te maken. Al het as kun je opzuigen met de stofzuiger. Met een vochtig keukenpapiertje kun je de overgebleven restjes weghalen. Denk er ook aan dat de schoorsteen één keer per jaar moet worden nagekeken door een schoorsteenveger.

schoorsteen

5. De gestoffeerde meubels
Als je weet hoe dit moet en er de juiste behandelspullen voor hebt, kun je dit zelf doen. Anders is het misschien slim om hiervoor een professional te laten komen.

6. De garage en de kelder
Dit zijn de ruimtes waar je alle troep bewaart. Daarom is het best slim om er één keer jaar doorheen te gaan en te kijken wat je echt nog nodig hebt en wat je nooit gebruikt.

7. Verwarmingsbuizen en ventilatie-openingen
Gebruik een zachte borstel als opzetstuk op je stofzuiger en zuig langs de randen. Zo gepiept, je hebt weer schone lucht en je bent weer klaar voor een jaartje.

8. Het tuinameubelement
Met de zomer in het vooruitzicht is het tijd om je tuinmeubels eens een schoonmaakbeurt te geven. Doe een scheutje afwasmiddel in een emmer heet water en maak daar alles mee schoon. Spoel alles af met de tuinslang. De beste tijd om dit schoon te maken is natuurlijk het voorjaar. Kun je er mooi de hele zomer van genieten.

9. Het tapijt
Dit is ook iets wat je beter aan een professional kunt overlaten. Laat het één keer per jaar goed schoonmaken, dan ben je er weer vanaf.

tapijt

10. De dakgoot legen
Op een gegeven moment raakt je dakgoot namelijk verstopt van alle bladeren en dat kan zorgen voor een overstroming. Je kunt hier iemand voor laten komen, maar als je een handige man die zelf het laddertje even op klimt, kan dat natuurlijk ook!

 

Lees ook:

Bron: Libelle.nl, afbeeldingen: giphy