Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Zo weet je of je verliefd bent

Zo weet je of je verliefd bent

Zo weet je of je verliefd bent

Fladderen de vlinders nou wel of niet in je buik? Deze signalen geven aan of je verliefd bent.

  1. Hij is de hele tijd in je gedachten – Verliefdheid verandert het brein. Bij verliefdheid worden dopaminerijke gedeeltes van je brein gestimuleerd, en deze gebieden zijn gelinkt aan het krijgen van een beloning, en hiernaar blijven hunkeren. Hierdoor plopt de ander steeds op in je brein.
  2. Het is heel belangrijk voor je dat je vrienden en familie hem leuk vinden – Uit onderzoek blijkt dat de mening van je omgeving opeens heel belangrijk is, als het gaat om het keuren van je nieuwe geliefde. Logisch: je vrienden en familie spelen een belangrijke rol in het wel of niet slagen van een langdurige relatie. Als je hun goedkeuring dus belangrijk vindt, ben je blijkbaar erg serieus van dit heerschap.
  3. Je bent blij om zijn prestaties, ook al presteer je zelf niet zo goed – Als je verliefd bent, ben je enthousiast als hij iets heel goed doet, terwijl jij op datzelfde vlak faalt. Terwijl je bij iemand anders juist eerder last van jaloezie of teleurstelling in jezelf kunt hebben. Niets van dat al: jij bent gewoon apetrots dat je schatje zo aan het shinen is.
  4. Je mist hem als hij er niet is – In hoeverre je iemand mist, geeft aan hoe verweven jullie levens al zijn. Als je je afvraagt of je van iemand houdt, kun je dit wellicht kijken of je hem mist als hij niet bij je is. Als hier geen sprake van is, voel je je ook niet zo verbonden met hem en ben je waarschijnlijk ook niet verliefd.
  5. Je gevoel van eigenwaarde stijgt – Wanneer mensen verliefd worden, verandert hun gevoel van eigenwaarde. Ze maken een persoonlijke groei door, dankzij de nieuwe partner. Misschien merk je zelf niet eens echt verschil, maar zien anderen het wel. Dat je bijvoorbeeld meer ontspannen bent, of straalt.
  6. Je bent jaloers – Een beetje jaloezie is gezond, zolang je maar niet achterdochtig wordt. Vanuit evolutionair perspectief is jaloezie zelfs een middel om de relatie te beschermen, als er kapers op de kust zijn. Als je aan jezelf merkt dat je het niet zo leuk vindt als hij iets te lang met een andere vrouw staat te praten, of heel hard om haar moet lachen, is dat toch een teken dat je hem liever voor jezelf hebt, als partner. En dat je hem duidelijk leuker dan normaal vindt.
  7. Je ziet vooral hoe fantastisch hij is – Als je verliefd bent, heb je de neiging om vooral zijn positieve eigenschappen te zien. Hoe hij lacht, zijn grapjes, dat kuiltje in zijn wangen, zucht… De negatieve trekjes zie je niet, óf je vindt zelfs dat charmant. Hij is bijvoorbeeld zo sexy als hij boos wordt, en laat van die schattige scheetjes…
  8. Je bent onstabiel – Als je verliefd bent, voel je je het ene moment fantastisch, en het andere een onzekere puber. Want als je iemand leuker dan leuk vindt, ben je ook heel erg kwetsbaar, en dat maakt het ook heel erg eng. Merk je dit soort moodswings bij jezelf? Dan doet deze gast meer met je dan andere mannen.

Foto: 123RF