Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Zó is het om de eerste moeder te zijn in je vriendinnengroep

Zó is het om de eerste moeder te zijn in je vriendinnengroep

Zó is het om de eerste moeder te zijn in je vriendinnengroep

Je vriendinnen feesten, jij moedert. Hoe is het nou om de eerste moeder te zijn in je vriendinnengroep? Flairs Gina vertelt. ‘Toen ik mijn beste vriendin vertelde dat ik zwanger was, zei ze als eerst en al onze avonturen dan: we dansten op elk festival, maakten verre reizen en sliepen elk weekend bij elkaar. Net zoals haar wist ik dat mijn leven er heel anders uit zou zien. En hoewel er veel is veranderd (ik ook!), is er ook veel hetzelfde gebleven. Gelukkig maar.’

Onlangs zijn er twee vriendinnen moeder geworden, dus ik ben niet meer de enige moeder. Maar ik was wél de eerste! Zelfs voordat Mex het levenslicht zag voelde ik me al ‘de moeder’ van de club, omdat ik ten tijden van mijn zwangerschap de meidenvakantie naar Curaçao lastminute besloot te cancelen.

Zo voelt het voor mij om de eerste moeder te zijn in mijn vriendinnengroep:

01. Er is niet altijd begrip voor mijn ‘moeder-situatie’

Mex staat voor mij op nummer één! Het voelt voor mij niet goed om haar tijdens mijn weekenden naar mijn ouders te brengen en zelf een uitstapje te maken met vriendinnen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals een vrijgezellenfeest. Als ik dan voor de zoveelste keer moet afzeggen snappen mijn vriendinnen niet waarom ik er wéér niet bij ben.

Mex meenemen kan (zo vierde we bijvoorbeeld Oudejaarsavond met elkaar), maar niet altijd. En omdat ze zelf (nog) geen moeder zijn, weten ze niet hoe het voelt om je kind boven alles te zetten.

02. Ik voel me soms eenzaam

Vooral wanneer Mex op bed ligt, ik een keer geen tikwerk heb en met een glas rode wijn en een zak borrelnootjes in mijn up op de bank zit.

Als moeder in mijn vriendinnengroep mis ik de spontane avonden. Een klein borreltje en spelletje op dinsdag bij de vaste hang-out in de stad, de late film op donderdag: ik ben er niet bij. Nu komt dat ook omdat ik geen partner heb, die de oppas-shift kan overnemen. Wat wél uitkomst biedt is het plannen van deze ladies nights (lees: oppasoma inschakelen). En er dan een langer uitje van maken. Vriendin C. en ik hebben binnenkort zo’n uitstapje: we laten ons eerst masseren, eten dan een hapje bij onze favoriete culi-hotspot Stan & Co en sluiten af met een bezoek aan de bios.

Ook fijn: vriendinnen die als verrassing een avondje bij mij komen chillen. Lekker burgerlijk!

Lees ook: 
5x struggles die elke werkende (freelance) moeder herkent

03. Onze werelden liggen uit elkaar, verschillen

Misschien herinner je je zelf ook nog wel dat je geen idee had van het ontwikkelingsproces van een kind (ik had bijvoorbeeld nog nooit een luier verschoond). Je vrienden dus ook niet. ‘Kan ze al lopen’ is geen rare vraag, maar wel als jij net daarvoor hebt laten zien hoe je het hoofdje moet ondersteunen. Just saying.

Ook grappig, vriendinnen die met je mee klagen als ik vertel dat ik vannacht maar twee uur slaap hebt gepakt (op het randje van mijn bed). Zij lagen namelijk na die borrel ook pas om 04.00 uur in hun bed. Bedenk je, het komt uit een goed hart. En: jij hebt deze tijden ook meegemaakt.

Single mom life

On that note wil ik nog een kanttekening maken, ik heb namelijk geen gezinsleven. Dus ik kan als single mom in de twee weekenden (per maand) dat Mex bij haar vader logeert de hort op. En uitslapen. In het begin had ik moeite met de weekenden zonder Mex. Ik dacht de hele tijd aan haar, wilde de tijd killen met werk en stuurde mijn ex om het uur een app. Onnodig. En niet gezellig. Vorig zomer zag ik het licht. Ik dacht: als ik Mex quality time gun met haar vader, kan ik mezelf in de tussentijd net zo goed quality time gunnen met mezelf en met mijn vriendinnen.

Dus dat doe ik…

Ik ga aankomend weekend uitwaaien op Texel, ben bij de leukste festivals (Mystiek Garden! Chin Chin! Welcome To The Future) en ga aan het einde van de zomer met vriendin F. en vriendin S. op yoga retreat in Portugal, Algarve. En – het allerleukst – tussentijds ga ik ook nog met mijn kleine meisje vakantie vieren in Barcelona en op avontuur in eigen land (onder andere naar Kinderpretpark Julianatoren en Safaripark Beekse Bergen). Life is good.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?
Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock