Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Wetenschappelijk bewezen: van mannen krijg je stress

Wetenschappelijk bewezen: van mannen krijg je stress

Wetenschappelijk bewezen: van mannen krijg je stress

Vrouwen die op de werkvloer vaak in contact komen met het mannelijke geslacht verdienen de nodige dosis R.E.S.P.E.C.T. Een studie heeft namelijk aangetoond dat het hoofd van vrouwen regelmatig op hol slaat als ze veel samenwerken met mannen. And we don’t mean that in a good way.

Onderzoekers aan de universiteit van Indiana kwamen tot deze conclusie. Tijdens het onderzoek dat zij uitvoerden lag de focus op beroepen waar slechts 15 % van de werknemers vrouw is. Voorbeelden genoeg als we eens gaan kijken op een bouwwerf. Ook zijn er weinig vrouwelijke ingenieurs of schilders.

De studie

De studie draait rond het hormoon cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Het niveau van cortisol in je lichaam schommelt normaal gedurende de dag. Onderzoekers hebben aanvullende data uit een andere studie gebruikt. Hier kregen deelnemers een kleine hoeveelheid van het hormoon toegediend. Dit gebeurde op verschillende tijdstippen: bij het wakker worden, 30 minuten na het opstaan, tijdens de lunch en voor ze gingen slapen.

Het resultaat?

Wat is nu precies de conclusie? Vrouwen in een werkomgeving waar de meerderheid man is, hebben een ongezond patroon door de dag heen. Ze kampen vaak met verschillende problemen zoals afzondering van collega’s en hebben twijfels of ze de job wel aankunnen. Deze problemen brengen de nodige stress met zich mee en zo is het hormoon onregelmatig aanwezig in de hersenen. Dit zorgt op zijn beurt dat je sneller vatbaar bent voor ziektes.

Lees ook: