Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Yum! Dit is waarom jij en je partner vaak dezelfde dingen lekker vinden qua eten

Yum! Dit is waarom jij en je partner vaak dezelfde dingen lekker vinden qua eten

Yum! Dit is waarom jij en je partner vaak dezelfde dingen lekker vinden qua eten

Je partner en jij houden van uiteten gaan en lekker kokkerellen in de keuken. Jullie kunnen samen intens genieten van jullie lievelingsmaaltijd. En het lijkt wel alsof jij en je partner sowieso vaak dezelfde dingen lekker vinden. Hoe kan dat?

Poolse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat koppels die al langere tijd samen zijn vaak dezelfde dingen het liefst eten. Dit komt gedeeltelijk doordat je natuurlijk ook bijna elke dag dezelfde maaltijd voorgeschoteld krijgt.

Getrouwd

Om tot dit resultaat te komen lieten de onderzoekers honderd getrouwde koppels verschillende smaken proeven. Het ene stel was hierbij nog maar drie jaar getrouwd, terwijl het andere al 45 jaar samen was. Ze moesten verschillende dingen proberen, waaronder lavendel, chocolade, gerookt vlees, kaneel, citroen en honing. Ook werd elke smaakgroep (zoet, zout, bitter,zuur en umami) op hun tong gesprayd.

Lekker

En wat blijkt? Hoe langer een koppel samen was, hoe meer van dezelfde dingen ze lekker vonden. Voor wel 9 procent beïnvloedde de relatieduur de manier waarop smaken werden ervaren. “Partners delen een huishouden, een keuken en een ijskast. Ze eten ook vaak hetzelfde”, lichtten de auteurs van de studie toe.

“Hoewel er al veel geschreven is over de rol van genen in wat je graag eet, lijkt consequente blootstelling aan dezelfde geur- en smaakstimuli er toe te leiden dat partners dezelfde smaken gaan verkiezen.” Daarnaast speelt er mogelijk nog een biologische factor mee, waardoor mensen die op dezelfde manier ruiken en proeven beter op elkaar zijn afgestemd.

Lees ook
AHA: dit is de leeftijd waarop je de meeste kans hebt om de ware te ontmoeten

Geen betere relatie

Dat je dezelfde dingen lust, wil dat niet zeggen dat je hierdoor een betere relatie hebt. Het onderzoek wees namelijk ook uit dat koppels die hetzelfde lekker vonden, lang niet altijd gelukkig waren samen. Maar alsnog is het wel fijn dat je samen met jouw partner kan genieten van jullie favoriete maaltijd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Nieuwsblad | Beeld: iStock