Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Zo troost je je vriendin met liefdesverdriet

Zo troost je je vriendin met liefdesverdriet

Zo troost je je vriendin met liefdesverdriet

Het is heel lastig om iemand met ludduvudduh te troosten. Toch zijn er een paar dingen die je beter wel en niet kunt zeggen.  

Wél zeggen:

  1. ‘Het is ook heel verdrietig’ – Hoe je het ook wendt of keert: je vriendin is verdrietig en dat zal voorlopig niet veranderen. Het is begrijpelijk dat je alles uit de kast wilt trekken om haar op te vrolijken, maar realiseer je dat het daar gewoonweg te vroeg voor is. Een rouwproces heeft tijd nodig, en het belangrijkste wat je hierin kan doen is luisteren, en niet te veel adviezen proberen te geven. Geef haar verdriet de ruimte.
  2. ‘Kom je vanavond bij me eten?’ – Natuurlijk kun je je vriendin zeggen dat ze maar een gil moet geven als ze je nodig heeft. Maar als je je zo verdrietig en kwetsbaar voelt, is het erg moeilijk om hier initiatief in te nemen. Want stel je voor dat ze vraagt of je met haar iets wilt gaan drinken, en je zegt ‘nee’? Dat komt tien keer zo hard aan als normaal. Dus: neem zelf het voortouw en vraag haar of jullie samen kunnen gaan koken, film kijken of iets gaan drinken. Ze zal zich hier sowieso meer gesteund door voelen dan wanneer je niks van je laat horen omdat je afwacht tot ze zélf om hulp vraagt.
  3. ‘Het komt goed’– Al gelooft je vriendin het nog niet, en denkt ze dat dit gevoel nooit over zal gaan: blijf haar voorhouden dat er aan het eind van die heartbroken tunnel licht is. Dat ze erbovenop komt, en dat ze op zichzelf moet vertrouwen. Waak ervoor dat ze contact zoekt met haar ex, en probeer eventuele valse hoop niet te voeden. Maar blijf haar voorhouden dat er ontelbaar veel mensen zijn die in hetzelfde schuitje hebben gezeten, en nu misschien wel tien keer gelukkiger zijn dan ervoor.

Niet zeggen:

  1. ‘Er zijn nog genoeg leuke mannen’ – Klinkt leuk, maar op dit moment smacht je vriendin maar naar één man, en kan de rest haar gestolen worden. Heeft weinig nut dus.
  2. ‘Voel je je al wat beter dan gisteren/vorige week?’ – Iemand die liefdesverdriet heeft, zit meestal minimaal een maand in een donker, diep dal. Een dal waarin termen als ‘leuk/beter/fijn/mooi/gelukkig’ simpelweg niet bestaan. Het is begrijpelijk dat je je machteloos voelt als je je vriendin zo verdrietig ziet, maar als je hoopvol vraagt of het al wat beter gaat, geeft haar dat eerder het gevoel dat het je niet snel genoeg gaat.
  3. ‘Ik vond jullie al niet zo goed bij elkaar passen’ – Waarschijnlijk mist je vriendin haar ex enorm en heeft ze nog gevoelens voor hem. Het is dan erg pijnlijk als iemand zich openlijk tegen hem uitspreekt. Hierdoor heeft ze minder de neiging om je over haar hartzeer te vertellen. Want je begrijpt het toch niet, omdat je vindt dat ze toch al niet zo’n geschikt koppel waren.

Foto: 123RF

Zie ook: