Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Volwassen en in handen van een loverboy: ‘Hij deed zich voor als de ideale man’

Volwassen en in handen van een loverboy: ‘Hij deed zich voor als de ideale man’

Volwassen en in handen van een loverboy: ‘Hij deed zich voor als de ideale man’

In handen komen van een loverboy, het overkomt alleen tienermeisjes. Toch? Niet dus: steeds meer volwassen vrouwen hebben te maken met gedwongen prostitutie. Hoe dat kan, vroegen we aan Stichting OpenOgen én een slachtoffer.

Tekst Katy Boer | Beeld iStock

Hoewel Linda Futa-van Goch van Stichting OpenOgen merkt dat er steeds meer vrouwen slachtoffer worden van loverboys, is het exacte aantal volgens haar niet te monitoren. “Een meisje kan nog schuilen achter het feit dat ze jong is en in de maling is genomen, maar wanneer je volwassen bent, word je dom bevonden en zou je beter moet weten. Vanwege schaamte wordt er weinig over gepraat en dus wordt er ook geen melding gemaakt.”

Aandachttekort

De uitbuiters weten de vrouwen er altijd uit te pikken. “Ze zien het snel genoeg als je wat minder zeker van jezelf bent en wel wat aandacht kunt gebruiken,” weet Linda. “Wanneer je een leuk en gezellig sociaal leven hebt, blij bent met jezelf en vrienden hebt, heb je die aandacht niet per se nodig. Maar is dat niet het geval, dan hebben ze dat snel genoeg door.”

Ideale man

Zo werd Femke (55) ook ingepalmd. “Ik was begin vijftig, succesvol, goedlachs en had een grote vriendenkring. Maar ik had ook weinig zelfvertrouwen. Ik leerde hem kennen op een sportschool. Charmant, attent en met veel aandacht voor mij. Dat heb ik nooit gekend. Mijn ouders werkten allebei en in het gezin was onderling veel ruzie. Ik was extra gevoelig voor aandacht en complimenten van hem.” Femke werd verleid doordat hij belangstelling toonde in wat er in haar omging. “Hij was bezorgd, wilde me overal ophalen en naartoe brengen, kookte voor me en deed boodschappen. Hij deed zich voor als de ideale man.”

Je bondgenoot

De werkwijze van de loverboys is simpel, maar doordacht, vertelt Linda. “Vaak beginnen ze op social media, geven ze complimentjes op Facebook of Instagram.” En sinds de komst van Tinder is het voor uitbuiters nog gemakkelijker. “Gebruikers hebben dan al de instelling: ‘laat ik het proberen, wie weet vind ik een leuk persoon’ en zijn daardoor sneller verkocht. Diegene speelt op jou in, weet zich altijd aan te passen aan het taalgebruik en de interesses van de slachtoffers.” Femke herkent dat. “Zo’n man zoekt iets gemeenschappelijks waardoor je elkaars bondgenoot wordt, dan is er sneller een persoonlijke band. Nou ja, hij zag er ook zeer aantrekkelijk uit. Soms is de waarheid te mooi om waar te zijn. Ik ben al wat ouder en beredeneerde echt niet: zal ik wel of niet losgaan? Ik ging er gewoon in mee. Dat was achteraf niet zo handig.”

Sex met onbekenden

Wat de exacte werkwijze van de man met wie Femke te maken kreeg is, kan ze niet goed benoemen. “Het ging gewoon zoals andere afspraakjes, al was het vreemd dat hij soms uren later arriveerde zonder enige uitleg. Hij kwam zeer zelfverzekerd over, mondig en alert. Ik durfde niet te vragen waar hij zoal verbleef. Mij controleerde hij wel veel, hij wilde altijd weten waar ik was of wat ik aan het doen was.” Vervolgens wist hij Femke te verleiden om op sexueel gebied steeds verder te gaan, zoals vrijen in het openbaar of met vrienden en zelfs onbekenden. “Het sloop er heel langzaam in. Na een halfjaar kreeg ik argwaan. Ik zocht uit waar hij woonde en wat hij zoal deed. Toen ontstond er een heel ander beeld: de zogenaamde geslaagde zakenman bleek een ordinaire pooier met een aantal escortzaken. Hoe verblind van liefde kun je zijn? En hoe ver wil je gaan met pleasen?”

Taboe

Hoe het kan dat slachtoffers zo ver gaan, komt mede door het schuld- en schaamtegevoel dat ze hebben. Linda: “Er wordt vaak gedacht: als ik dit doe, ben ik er vanaf. Maar zo werkt het niet. Hun eigen schuldgevoel wordt steeds groter en de kans dat je ermee kunt ophouden steeds kleiner. Wanneer je in handen komt van zo’n man, draag je dat vaak alleen. De enige manier om eruit te komen, is door erover te praten met mensen uit je omgeving.” Toch was dat voor Femke niet makkelijk. “Een paar vriendinnen ben ik kwijtgeraakt. Het is nog een taboe om erover te praten. Men weet zich geen houding te geven als het verhaal over sex gaat en advies geven is al helemaal moeilijk.”

Slimme jongens

Inmiddels geeft Femke voorlichting waarbij ze anderen ervan probeert te overtuigen dat ze uniek zijn. “En dat zij niet fout zijn, maar dat diegene die hen van al hun onbezorgdheid en levensvreugde heeft bestolen, de crimineel is.” Het is voor haar belangrijk te laten zien dat het niet alleen om jonge meiden gaat, maar dat het ook volwassen vrouwen kan overkomen. “Een oudere vrouw heeft een uitgebreid netwerk, een bijna afbetaald huis, wellicht een scheiding achter de rug waarbij wat geld overbleef, misschien een huis met veel privacy. De uitbuiters zoeken – of liever gezegd – ruiken het geld. En ze screenen je. Het zijn slimme jongens.”

Vrijheid

Door alles wat er gebeurd is, heeft Femke een posttraumatisch stresssyndroom opgelopen. Maar levenslang slachtoffer zijn? “Dat wil ik niet. Daarom knok ik voor een beter leven. Het heeft allemaal een plekje gekregen, ik heb ermee leren omgaan. En ik ben nog elke dag blij dat ik in vrijheid kan rondlopen. Zo zal het leven bedoeld zijn.”

Vanwege privacyredenen is de naam van Femke gefingeerd. Met dank aan: Stichting OpenOgen.