Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Het uitstellen van seks tot na het huwelijk blijkt op langer termijn positief effect te hebben

Het uitstellen van seks tot na het huwelijk blijkt op langer termijn positief effect te hebben

Het uitstellen van seks tot na het huwelijk blijkt op langer termijn positief effect te hebben

Als je verliefd bent, wil je iemand leren kennen. Niet alleen in het ‘gewone leven’, maar ook tussen de lakens. Toch blijkt uit onderzoek dat je daar beter even mee kunt wachten. Als je de seks uitstelt, heeft dat op lange termijn een positief effect. 

Wachten of er direct voor gaan?

Verliefdheid: het is heerlijk. De spanning van iemand leren kennen, van de eerste aanraking, de eerste zoen en de eerste keer seks. Maar is het eigenlijk wel zo verstandig om meteen met elkaar naar bed te gaan? Of moeten we, net als vroeger, een tijdje wachten? Quest deed onderzoek naar de vraag: wel of geen seks voor het huwelijk? Klinkt wat ouderwets en misschien lap je het aan je laars, maar het heeft dus wél een positief effect.

Ja, ik wil seks uitstellen tot na het huwelijk

De seks uitstellen tot na het huwelijk mag dan ouderwets lijken, het is eigenlijk best slim, zo ondervonden onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Brigham Young University School of Family Life. Voor het onderzoek werden ruim tweeduizend getrouwde mensen geïnterviewd over hun slaapkamergeheimen. En wat bleek? De mensen die pas na het huwelijk met elkaar seksten, gaven hun seksleven een hoger cijfer. En niet een luttele een procent, de onthouders voor het huwelijk gaven hun vrijpartij een vijftien procent hoger cijfer.

Religieuze achtergronden

Toch hoeven we hier volgens Quest niet direct een zware conclusie aan te hangen: de Brigham Brigham Young University School of Family Life is verbonden met de mormoonse kerk. Aanhangers van deze kerk zijn sterk religieus en tegen seks voor het huwelijk. Maar: de hoogleraar heeft in zijn onderzoek wel de religieuze achtergronden achterwege gelaten én er zijn andere onderzoeken die zijn uitkomst bevestigen.

Lees ook:
Bedgeheimen: ‘Tijdens de seks bepaalt hij vaak wat we doen. Misschien moet ik daar eens verandering in brengen’

Betere relatie

Bijvoorbeeld door wetenschapper en socioloog Sharon Sassler van de Cornell University. Zij deed onderzoek onder zeshonderd stellen en kwam tot dezelfde conclusie: de mensen die pas na het huwelijk met elkaar tussen de lakens kropen, hadden een betere relatie. Zonder verleiding, seks en de daarbij behorende lust, kunnen mensen hun toekomstige partner beter en objectiever leren kennen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metro | Beeld: Getty Images