Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > So happy together: 5 tips voor een lange en gelukkige relatie

So happy together: 5 tips voor een lange en gelukkige relatie

So happy together: 5 tips voor een lange en gelukkige relatie

Je bent verliefd, investeert tijd en aandacht in elkaar en… ruzie? Waarover? Heerlijk zo’n vliegende start, maar wat als verliefdheid houden van wordt? Met onderstaande tips houd je je relatie op koers naar ‘samen in huize Avondrood’.

1. Cijfer jezelf niet weg

Ook al draait je relatie om iets wat jullie samen opbouwen: het is ongelooflijk belangrijk dat je jezelf niet wegcijfert. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een beslissing neemt om je partner tegemoet te komen waardoor jouw eigen wens even niet in vervulling gaat, maar als je kijkt naar het grote plaatje is het belangrijk dat het in balans is. Je begint je relatie als 2 individuen met eigen meningen, interesses, behoeften en vrienden, maar de meeste mensen vergeten die vast te houden als de relatie vordert. En dat is zonde: vaak zijn we juist op ons leukst, ook voor onze geliefde, als we onszelf zijn. Als we onze mening uiten, enthousiast worden van onze eigen interesses en ervaringen opdoen met onze vrienden. Het is zelden een bewuste keuze om jezelf weg te cijferen of steeds meer uit het oog te verliezen, maar veel vaker een onbewuste ontwikkeling. Des te belangrijker dus om je daar vanaf nu bewust van te zijn en daar waar het mogelijk is verandering in aan te brengen.

2. Blijf elkaar dingen gunnen

In het verlengde van jezelf niet wegcijferen, staat dat je elkaar ook dingen moet blijven gunnen. Gun de ander een weekend weg met vrienden, en sporten. Gun jezelf een dag in bed Netflix kijken of  een avondje op stap met je beste vriendin. Door de ander en jezelf iets te gunnen, houd je het een stuk leuker. Het misgunnen van dingen gebeurt ook vaker onbewust dan bewust. Doordat je elkaar dingen gunt en ervaringen opdoet buiten jullie relatie, komen er nieuwe energie, verhalen en prikkels in jullie relatie.

3. Blijf communiceren

Het is verschrikkelijk cliché, maar kan niet vaak genoeg benoemd worden, want veel stellen zijn er belabberd in: communicatie. Zó belangrijk. We communiceren niet alleen met gesproken woorden, maar ook op andere manieren. Of we nu zuchten, wegkijken, niet luisteren, huilen, schreeuwen, een verrassing organiseren, onverwacht niet thuis zijn of ‘ik hou van jou’ op een post-it schrijven. We zenden in alles wat we doen een boodschap naar onze partner. Communicatie is de manier waarop je in verbinding bent met elkaar, op de hoogte blijft van elkaars gevoelens en elkaars gedachten, samen in ontwikkeling bent. Maar het is ook de manier waarop je samen dingen kunt verwerken om vervolgens weer sterker te worden. Communiceren met je geliefde blijkt vaak een stuk lastiger te zijn dan met anderen: de meeste stellen vergeten dat ze juist bij hun partner al hun communicatieve vaardigheden bij elkaar zouden moeten rapen, elke keer weer, in plaats van kortaf te reageren, niet te luisteren of overhaaste conclusies te trekken.

Lees ook
6 tekenen dat je een gelukkige én gezonde relatie hebt

4. Blijf moeite doen om elkaar leuk te vinden

In het begin van een relatie, als je nog niet helemaal zeker weet of de ander jou echt leuk vindt, ben je voortdurend bezig jezelf van je leukste kant te laten zien. Je toont interesse, verzorgt je uiterlijk, neemt initiatief, je zorgt dat je opgewekt bent als je elkaar ziet en staat open voor nieuwe dingen. Als je eenmaal zeker weet dat de ander voor je gaat, is de verleiding groot om minder je best te doen. Je uiterlijk verslonst, de avonden op de bank in joggingbroek winnen het van een wijntje doen in een bar, de sleur vervangt het avontuur en je hebt meer interesse in anderen dan in elkaar. Blijf moeite doen, om leuk te blijven voor jouw geliefde, maar ook om de mooie en leuke kanten van jouw geliefde te blijven zien. Probeer af en toe weer eens wat van die (kleine) dingen te doen die jullie in het begin van jullie relatie deden, maar waar jullie mee gestopt zijn.

5. Probeer nieuwsgierig te blijven naar elkaar

Wat zo leuk is aan de beginfase van een relatie, is dat je elkaar nog niet goed kent. Je bent nieuwsgierig naar elkaar, naar het onbekende, en je wilt alles van de ander weten. Des te beter je iemand leert kennen, des te minder onbekend terrein er over is. Maar ook als je elkaar langer kent, is het belangrijk dat je nieuwsgierig blijft naar elkaar. Zorg dat je tijd los van elkaar doorbrengt, zodat er onbekende stukjes in jullie leven zijn.

Meer lezen?
Een boek vol concrete handvatten waarmee jij jouw relatie de aandacht kunt geven die ze nodig heeft, is De relatie-apk van Nynke Nijman, € 20,99.

Gelukkige relatie

Wil je ontdekken of jij al in een gelukkige en gezonde relatie zit? Flair heeft ook een lijstje voor je gemaakt aan de hand waarvan je dat kunt checken. Daarnaast hebben alleen niet alle relaties een happy end; dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een break-up of scheiding.

Deze tips komen uit Flair 9-2020, deze ligt t/m 3 maart in de schappen. In deze editie lees je het hele artikel. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Beeld: iStock