Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Mijn lieve vriendin zegt onze afspraken altijd af’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn lieve vriendin zegt onze afspraken altijd af’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn lieve vriendin zegt onze afspraken altijd af’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Eenrichtingsverkeer

Zosja: Mijn echt lieve vriendin K. heeft één irritante eigenschap. Ze reageert vaak superenthousiast op een idee, denk: sauna-bezoek, weekendje weg, feestje. Maar zodra ik het ga regelen, haakt zij negen van de tien keer af. Na alle voorpret ben ik dubbel teleurgesteld. Moet ik mijn verwachtingen maar bijstellen?

Steven: Je leert kennelijk niet zo snel, want hoeveel negatieve ervaringen heb je nodig om je gedrag aan te passen? Je noemt haar  een ‘echt lieve vriendin’, maar dat moet toch wat betekenen? Is het niet zo dat je haar een positie in je leven geeft die ze eigenlijk niet waard is, en je zorgende gedrag voor haar dus meer met een behoefte van jou te maken heeft dan dat hier sprake is van een oprechte, wederkerige vriendschap? Als ik jou was, zou ik dit patroon eens aan haar voorleggen en er een punt van maken. Het klinkt namelijk alsof jullie in een soort producent-consumentverhouding zitten en die lijkt daardoor behoorlijk scheef.

2. Concurrentie

Priscil: Sinds mijn scheiding heb ik soms het idee dat als het om mijn zoon gaat ik tegen m’n ex moet opboksen. Bij papa mag hij vaker chips, langer opblijven en hij komt geregeld met nieuwe sneakers terug. Daardoor verwen ik hem ook meer, omdat ik bang ben dat hij anders liever bij zijn vader is. Hoe kan ik dit doorbreken en teruggaan naar normaal?

Steven: Veel gescheiden ouders spelen een wedstrijd met hun ex om de Leukste Ouder-bokaal: een onnatuurlijke strijd om bij de kinderen in het pulletje te vallen, waarbij delen van de opvoeding worden opgeofferd. Je kunt het hier met je ex over hebben. Dat betekent veel samen overleggen, en dat is moeilijk. Maar als ieder zijn of haar kind het beste gunt, heb je geen andere keuze. Als dat niet meer mogelijk is, kun je de strijd om de bokaal aangaan, of niet. Dat is een persoonlijke keuze. Maar ik denk dat je kind op de lange duur meer heeft aan een stevige moeder, dan aan één die bang is.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik betrap mezelf erop dat ik soms zo zéúr’

3. Oplossing

Sien: Mijn man is geweldig, maar met één ding heb ik moeite: als ik hem vertel over een probleem, komt hij altijd met een oplossing die mij het gevoel geeft dat ik zelf aan de basis van dat probleem sta. Zeg ik bijvoorbeeld dat ik vind dat ik altijd het initiatief moet nemen bij vriendin X, komt hij met: dat maakt toch niet uit, zo zit zij nu eenmaal niet in elkaar, als jullie het maar gezellig hebben. Daardoor heb ik niet alleen het gevoel dat mijn probleem niet serieus wordt genomen, maar ook dat ik een zeikerd ben. Wat zeg jij?

Steven: De essentie is dat jij je gevoel wil delen, terwijl je man denkt dat hij je helpt door met een oplossing te komen. Dit komt veelvuldig voor tussen partners; de vrouw is dan meestal degene die wil delen, de man wil oplossen. Maar waarom heb je het daar niet een keer met hem over? Dat je niet naar hem toe komt omdat je niet weet wat je moet doen, maar omdat je je leven met hem wilt delen. En dat je een suggestie daarna waardeert, maar dat dat niet de reden is waarom je hem betrekt in wat je meemaakt? Het leven is geen setje opdrachten waarvoor steeds een oplossing moet worden bedacht, het gaat om werkelijk contact maken met diegene van wie je veel houdt. En dat is een legitiem verzoek als je getrouwd bent.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 31-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages