Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Ik heb ooit een burn-out gehad en zie dat mijn vriendin daar ook op afstevent’

Steven schiet te hulp: ‘Ik heb ooit een burn-out gehad en zie dat mijn vriendin daar ook op afstevent’

Steven schiet te hulp: ‘Ik heb ooit een burn-out gehad en zie dat mijn vriendin daar ook op afstevent’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1 Stress

Imke: Ik heb ooit een burn-out gehad en daardoor kan ik goed zien dat een vriendin van mij daar ook op afstevent. Ze heeft stress, slaapt niet goed, is een beetje opgefokt. En dat al een tijdje. Als ik zeg dat ze moet passen, zegt ze dat het wel los zal lopen. Tja, gewoon maar laten gebeuren dan?

Steven: Ik weet niet met hoeveel intensiteit je je boodschap hebt overgebracht, maar als ze echt een goede vriendin is, heeft ze recht op je zorgen. De uitspraak dat het wel los zal lopen, is vaak een symptoom van een toekomstige burn-out, omdat mensen zelf niet in de gaten hebben dat ze beetje bij beetje aan het afglijden zijn. Dus nee, niet laten gebeuren en het gesprek nog een keer opstarten, je zorgen delen en haar zeggen dat je als ervaringsdeskundige te allen tijde beschikbaar blijft. Het kan natuurlijk ook zijn dat je ernaast zit, dus het is goed als je je zorgen deelt, maar niet als je denkt dat je de waarheid in pacht hebt.

2 Wie laat de hond uit?

Francine: Omdat mijn zoon een hond wilde en het ons ook heel leuk leek, kwam er een hond. We zijn dolgelukkig met haar, maar zoals te verwachten viel houdt mijn zoon zich niet aan de afspraak die we hebben gemaakt over uitlaten. Die ene keer per dag dat hij met de hond naar buiten zou moeten, gebeurt vaak niet. Maar wat me nu het meeste stoort, is dat mijn vriend dat oké vindt en het ‘begrijpt’. Volgens mij gaat het daar niet om: afspraak is afspraak, dat is ook een les in de opvoeding, lijkt me. Maar hij wuift dat weg. Zó irritant. Hoe komen we op één lijn?

Steven: Ik hoor vaker dat kinderen op een dag stoppen met het uitlaten van de hond. Maar waarom gaat dat mis en is dit te verwachten? Er is ooit een eerste dag geweest waarop je het hebt laten passeren dat hij de hond niet heeft uitgelaten. Geef je zoon daarvan dus niet de schuld, die heeft gewoon de ruimte gepakt die jij hem hebt gegeven. Als je vriend het geen probleem vindt, gaat de uitlaatbeurt van je zoon linea recta naar hem. En: jullie zouden beiden meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor jullie daden en een beetje steviger in het leven durven staan.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Het is normaal geworden dat we onder werktijd al de eerste fles wijn opentrekken’

3 Streber

Céline: Als ik samen met mijn partner ga wandelen of fietsen of wat dan ook, wordt hij altijd snel enorm fanatiek. Hij schaft de beste uitrusting aan (en wil dat ook voor mij doen) en wil altijd sneller en verder. Hij meet afstanden en tijden en calorieverbranding en wat al niet meer. Terwijl ik gewoon rustig een rondje wil lopen… Ik heb al gezegd dat dit voor mij de ontspanning en lol, waarvoor ik het doe, eraf haalt, maar dan zegt hij: je wilt toch vooruit in het leven, iets bereiken? Wat moet ik hier nu mee?

Steven: Waarom willen jullie dingen samen doen rond een activiteit waarin jullie behoeften zo duidelijk verschillend zijn? Laat hem lekker uitrazen en vraag als hij thuiskomt of hij nog met jou een cooldown-rondje wil lopen of fietsen in jouw tempo. En zo niet, dan niet. Waarom zou een van jullie twee iets tegen zijn of haar zin moeten doen? Uit liefde? Is het liefde als je naast je partner fietst en weet dat die liever iets anders zou doen? Ik hoop het niet. Ga met vriendinnen of alleen, maar maak je niet zo afhankelijk van je man. Het is 2021. Laat elkaar, jullie hebben beiden – in jullie eigen leven – gelijk, en vind elkaar op die gebieden waar jullie beleving wel hetzelfde is.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 22-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Pexels