Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Een vriend van mijn zoon heeft vorig jaar een einde aan zijn leven gemaakt’

Steven schiet te hulp: ‘Een vriend van mijn zoon heeft vorig jaar een einde aan zijn leven gemaakt’

Steven schiet te hulp: ‘Een vriend van mijn zoon heeft vorig jaar een einde aan zijn leven gemaakt’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Hij wil geen seks

Sylvia: Er wordt gezegd dat mannen altijd wel willen en dat vrouwen in hun relatie de seks na verloop van tijd afhouden. Bij mij is het precies andersom: mijn man vindt het wel goed zo (we doen het nooit meer), maar ik heb behoefte aan intimiteit. Ik heb hem er al eens op ‘aangesproken’ door er grappen over te maken, maar hij lacht dan wat en gaat er niet echt op in. Moet ik het zo laten, want onze relatie is in principe goed en we hebben een gezin, of er echt een probleem van maken? Ik weet namelijk niet of dat uiteindelijk wat oplost.

Steven: Dat kun je inderdaad niet weten, maar nu weet je een aantal dingen ook niet. Waar staat het bijvoorbeeld voor dat je man geen seks meer met je wil? Is het een hormonale kwestie van hemzelf of is er meer aan de hand? Misschien is het tijd om het niet als grap op tafel te leggen, maar als serieus gespreksonderwerp. Dat is niet makkelijk, maar noodzakelijk als je niet de kans wilt lopen dat dit toch tussen jullie in komt te staan (als dat al niet zo is). Het zal onwennig zijn, maar het kan ook bevrijdend werken. Al is de bevrijding maar dat je werkelijk weet wat er eigenlijk in je man speelt. Nu weet je dat niet. Dat zou op zichzelf al een reden moeten zijn om het gebrek aan seks bespreekbaar te maken.

2. Groot verdriet

Noelle: Een vriend van mijn zoon heeft vorig jaar een einde aan zijn leven gemaakt. Echt verschrikkelijk. De school heeft mijn zoon en de andere vrienden goed opgevangen, maar toch vraag ik me af of ik het verdriet van mijn kind maar moet aankijken of voor de zekerheid met een psycholoog moet aanpakken. Hij is een puber, ik weet niet altijd meer wat er in dat koppie van hem omgaat.

Steven: Iemand verplicht naar een psycholoog sturen is zinloos, diegene moet dat altijd zelf willen. Die route is dus vooralsnog afgesloten en wellicht ook terecht. Het belangrijkste is namelijk dat je zelf hierover contact probeert te houden met je kind. Soms hebben ouders de neiging dat te snel uit te besteden aan een professional, terwijl kinderen eigenlijk gewoon willen merken dat hun ouders bij ze aangesloten blijven.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik heb ooit een burn-out gehad en zie dat mijn vriendin daar ook op afstevent’

3. Vrijheid

Marieke: Mijn jongste zoon van zes heeft nu al een enorme hang naar vrijheid. In z’n eentje door de buurt banjeren, god weet waar allemaal op klimmen. Ik gun hem die vrijheid, maar houd af en toe ook mijn hart vast. Waar leg ik de grens?

Steven: De grens ligt waar jij denkt dat het werkelijk gevaarlijk begint te worden. Doe dat niet te snel, want nog niet eens zo lang geleden was het normaal dat je een beetje door de buurt struinde om te kijken of er nog wat te beleven viel. Maar jij blijft natuurlijk verantwoordelijk. Je zou met hem een gebied kunnen afspreken rond je huis waar hij op avontuur kan gaan, en misschien is het ook een idee om eens samen met hem op avontuur te gaan en erachter te komen wat hij aankan en wat niet. Je zou ook nog met hem kunnen afspreken dat hij alleen op avontuur mag als er een vriendje mee is. Maar vooral zou ik het met hem bespreken, dit is niet iets van hem of van jou, maar van jullie samen. Misschien komt hij wel met een oplossing waar je nog niet aan hebt gedacht.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 22-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty Images