Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Ik zweefde. Maar toen kreeg ik een miskraam’

Steven schiet te hulp: ‘Ik zweefde. Maar toen kreeg ik een miskraam’

Steven schiet te hulp: ‘Ik zweefde. Maar toen kreeg ik een miskraam’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Lang van stof

Lena: Een paar jaar geleden was ik veel thuis en dronk ik nog weleens koffie bij mijn wat oudere buurvrouw. Ze is erg lang van stof, maar dat maakte mij destijds weinig uit. Nu werk ik weer fulltime en houd ik mijn gezin en het huishouden draaiende. Heel fijn vind ik zelf en ik mis de gesprekjes met de buurvrouw wel, maar wil mijn kostbare vrije tijd niet laten wegsijpelen in een urenlang oppervlakkig gesprek over mensen die ik niet ken. Hoe houd ik het boeiend en kort waardoor ik haar wel aandacht kan geven?

Steven: Misschien werkt eerlijkheid… Vertel haar dus dat je situatie is veranderd en je minder tijd hebt. En verder dat je nog steeds graag een kopje koffie met haar drinkt, maar minder vaak en wat minder lang. Het zal echt niet ineens boeiend worden, want dat verandert  niet opeens. Maar een beetje babbelen in een verder hectisch bestaan kan zijn functie hebben. Mocht je het wel iets boeiender willen maken, verhoog dan de kwaliteit van je eigen vragen aan haar (‘U leeft al wat langer dan ik, wat heeft u eigenlijk van het leven geleerd?’) Want vergeet niet: jij bent de helft van het gesprek.

2. Verdriet

Ineke: Heel lang was ik niet toe aan kinderen, maar toen, met eindelijk de juiste partner en een dronken vrijpartij zonder voorbehoedsmiddelen, bleek ik zwanger te zijn. Ik was superblij: mijn leven nam een verrassende en gelukkige wending. Ik zweefde. Maar toen kreeg ik een miskraam. Dat is nu vier maanden geleden. Mijn leven lijkt dubbel ingestort. Ik kan zelfs niet meer genieten van mijn vriend. Hij vindt het ook vreselijk, maar ik kan echt nergens anders meer aan denken. Komt dit ooit nog goed?

Steven: Je hebt door de miskraam een verlieservaring gekend en je bent nog steeds in rouw. Daar zul je iets mee moeten. Alles wat ik daar hier over kan zeggen, doet tekort aan het pad dat je te volgen hebt, want rouwverwerking is een erg complex geheel. Maak een afspraak met een rouwtherapeut, samen met je vriend, en doorleef jullie verlies.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik denk erover om te stoppen met werken, maar het voelt alsof ik me moet verdedigen’

3. Gepest

Chantal: Mijn dochter (14) zit op de middelbare school. Ze kan goed leren en heeft ook wel vrienden, dus het leek allemaal goed met haar te gaan. Maar de laatste tijd heb ik het idee dat ze gepest wordt door een groepje jongens. Ze wil er niet over praten en ik weet dit dan ook van een vriendinnetje van haar, dat op dezelfde school zit. Hoe kan ik deze situatie het best aanpakken?

Steven: Pesten is echt iets verschrikkelijks om mee te maken en gaat vaak gepaard met schaamte. Dat weerhoudt kinderen er vaak van er iets over te zeggen. Hoe moeilijk het ook is, ik zou toch proberen er met haar het gesprek over aan te gaan. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je snapt dat het moeilijk is om erover te praten, maar dat je sterk het idee hebt dat haar iets dwarszit. Zoek echt een goed moment uit, wanneer de sfeer ernaar is en je je dicht bij haar voelt. Ik zou nog niet over die vriendin beginnen, misschien voelt ze dat als verraad en dan ben je nog verder van huis. Zet er milde druk op, zonder haar te dwingen, want het is een dunne lijn waar we met pubers op lopen…

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 20-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Pexels