Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Met mijn zuinige man heb ik ruzie over de financiën. Wat te doen?’

Steven schiet te hulp: ‘Met mijn zuinige man heb ik ruzie over de financiën. Wat te doen?’

Steven schiet te hulp: ‘Met mijn zuinige man heb ik ruzie over de financiën. Wat te doen?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Fietsangst

Ellen: Mijn dochter van zes is laatst best hard gevallen met haar fiets en nu wil ze er niet meer op. Ze gilt, verstijft en weigert op het zadel te gaan zitten. Zodra we nu naar de schuur lopen, is de spanning al voelbaar. Gaat dit vanzelf over, denk je?

Steven: Het is van belang je dochter niet te veel onder druk te zetten. Ze heeft kennelijk een heftige ervaring achter de rug en moet de tijd krijgen het vertrouwen rond fietsen weer een beetje op te bouwen. Wat je kunt doen is de volgende keer als jullie gaan fietsen tegen haar zeggen dat ze haar fiets in elk geval even moet aanraken. Als ze dat heeft gedaan, kan ze de fiets even uit de schuur halen en er direct weer in zetten. Stap voor stap leert ze zo weer dat een fiets niet voor gevaar staat en zal ze er waarschijnlijk uiteindelijk weer gewoon op durven. Wees ook niet verbaasd dat als haar vriendinnen ergens naartoe fietsen, ze wel plotseling gewoon op de fiets stapt. Maar dat zal ze bij jou niet zo snel doen. Geduld dus.

2. Sparen

Femke: Mijn man is vrij zuinig. Niet overdreven, maar hij vindt het een prettig idee om wat geld achter de hand te hebben. Voor later, voor je weet maar nooit. Dat is natuurlijk ook zo, maar we hebben inmiddels al zó veel geld. We hebben geen kinderen en hij heeft een goedbetaalde baan. Sinds een vriend van ons vorig jaar ineens overleed, denk ik steeds vaker: let’s live a little. Laten we gaan reizen of ons huis verbouwen, maar ik krijg hem maar niet enthousiast. Inmiddels hebben we hier zelfs ruzies over. Wat te doen?

Steven: Geld en emoties hebben veel met elkaar te maken. Voor je man staat geld voor veiligheid en als je voorstellen doet waardoor hij minder geld bezit, voelt hij zich minder veilig. Blijft de vraag waarom hij zich met zo veel geld nog steeds onveilig voelt. Komt hij uit een arm gezin? Kent hij mensen die ineens bankroet zijn geraakt? Is het voor zijn prestige belangrijk? Of wil hij misschien geen dingen met jou ondernemen en gebruikt hij dit als dekmantel? Over deze vragen moet het gesprek gaan en probeer hem dan echt te begrijpen. Waar staat die bankrekening nou eigenlijk symbool voor en waarom?

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik ben stikjaloers op mijn zus, kan ik hier iets aan doen?’

3. Auto

Amy: In een vriendelijke bui heb ik eens tegen mijn buren zonder auto gezegd dat ze die van ons altijd mogen lenen, indien nodig. In principe vind ik dat ook geen probleem, wij zijn niet superzuinig op onze auto en als ie toch stilstaat voor de deur… Maar ik geloof dat ze ’m afgelopen maand wel vier keer hebben geleend en één keer zelfs met een nacht erbij! Dat was nou ook weer niet de bedoeling. Maar ja, had ik het dan niet moeten aanbieden?

Steven: Tja, als je hebt aangeboden dat ze hem altijd mogen lenen, heb je dit zelf veroorzaakt. Wat we hiervan leren, is dat we altijd zo duidelijk mogelijk in onze communicatie moeten zijn, anders moeten we onze eigen woorden achteraf repareren. Je hebt nu ook de keuze om op de blaren te gaan zitten, maar het klinkt niet alsof je dat van plan bent. Want natuurlijk mag je op je besluit terugkomen en het misverstand zo herstellen. Wat je zou kunnen voorstellen is dat jullie bij gebruik een bepaalde kilometervergoeding afspreken, dat is alleszins redelijk. Je maakt er dan een echte deelauto van met jou als eerste gebruiker. Ook kun je aan ze vragen hoe zij tegen het autogebruik aankijken en of zij een voorstel hebben.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 18-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty Images