Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Ik vind mezelf onaantrekkelijk, dus moet zij dat ook wel vinden’

Steven schiet te hulp: ‘Ik vind mezelf onaantrekkelijk, dus moet zij dat ook wel vinden’

Steven schiet te hulp: ‘Ik vind mezelf onaantrekkelijk, dus moet zij dat ook wel vinden’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Buiten de boot

Nienke: Mijn zoontje zit in groep vier, waar hij optrekt met een groep van vier jongens. Omdat hun moeders elkaar al jaren kennen, spreken ze geregeld af en doen dan – met hun zoons – leuke dingen, zoals naar het strand gaan. Ik hoor niet bij die moeders, dus mijn kind valt daar dan ook buiten. Soms vind ik dat sneu voor hem. Dan wil ik me er op een vriendelijke manier mee bemoeien, maar ik twijfel toch of ik de dingen niet op hun beloop moet laten.

Steven: Het komt op mij over dat jij hier meer moeite mee hebt dan je zoon. Als ouders moeten we oppassen dat we geen dingen voor onze kinderen gaan oplossen die ze zelf niet als een probleem zien. Dat hij er niet altijd bij is, geeft misschien de mogelijkheid om met andere kinderen af te spreken? Of misschien vindt hij het prima om niet steeds bij ze te zijn. Als je het leuke vrouwen vindt, kun je ze een keer uitnodigen. Maar ga geen ‘probleem’ oplossen dat niet bestaat.

2. Schrik

Dunya: Een van mijn beste vriendinnen vertelde me laatst dat ze al een aantal jaar boulimia heeft. Ik ben daar ontzettend van geschrokken. Misschien nog wel het meest van het feit dat mijn andere vrien-dinnen en ik daar nooit iets van gemerkt hebben. De vriendin in kwestie is in therapie, maar hoe kunnen wij haar opvangen en helpen?

Steven: Je maakt jezelf iets te groot. Je denkt dat je de capaciteiten hebt om iemand die boulimia heeft en dat bij anderen bewust probeert weg te houden, te kunnen ontmaskeren. Dat is niet zo. Je hoeft jezelf niets te verwijten, want zoals je vriendinnen ook niet al jouw diepste gedachtes kennen, zo ken jij die niet van hen. We houden onze allerdiepste geheimen simpelweg vóór ons. Dat deed je vriendin ook. Wat je nu voor haar kunt doen, is bedenken dat je niet haar therapeut bent. Je bent haar vriendin, houd je aan die rol en steun haar.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Het is normaal geworden dat we onder werktijd al de eerste fles wijn opentrekken’

3. Niet aantrekkelijk

Ankie: Ik heb altijd al problemen met mijn gewicht gehad, maar sinds het afgelopen coronajaar is het werkelijk de pan uitgerezen: ik ben vijftien kilo aangekomen. Mijn partner zegt dat ze het geen punt vindt en ik wil haar graag geloven, maar dat lukt me niet. Ik vind mezelf onaantrekkelijk, dus moet zij dat ook wel vinden. Hoe kom ik hier uit?

Steven: Er spelen hier twee dingen door elkaar. Het eerste is dat je jezelf een stuk minder aantrekkelijk vindt nu je vijftien kilo bent aangekomen. Maar je doet een beetje alsof dat geheel buiten jezelf is gebeurd en dat je ergens slachtoffer van bent geworden. Maar waarvan dan? De eerste stap is dus dat je ofwel accepteert dat je gewicht niets over jou als persoon zegt, of dat, als je het daar niet mee eens bent, je wat aan dat gewicht gaat doen. Het tweede wat er gebeurt, is dat je die persoonlijke strijd op je partner aan het projecteren bent. Maar zoals zij indirect zegt: dit gaat over iets in jou en zegt niet noodzakelijkerwijs iets over haar. Tijd voor wat soulsearching. Want waar gaat dit werkelijk over?

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 39-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages