Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Mijn buren hebben heftige ruzies sinds corona. Moet ik ze daarop aanspreken?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn buren hebben heftige ruzies sinds corona. Moet ik ze daarop aanspreken?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn buren hebben heftige ruzies sinds corona. Moet ik ze daarop aanspreken?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Man met kinderen

Anne: Ik ben aan het daten met een leuke man die iets ouder is dan ik. Hij is eerder getrouwd geweest en heeft twee (jonge) kinderen. We vinden elkaar echt heel leuk en zijn verliefd. Er is maar één probleem: ik heb niet zo veel met kinderen. Ik ben er qua levensstijl gewoon nog niet aan toe. Moet ik deze kans op geluk nu laten varen vanwege zijn kinderen?

Steven: Het is goed dat je je grenzen aangeeft. Misschien kun je ervoor kiezen om er niet meteen helemáál in te stappen. Dus een soort tussenfase, waarin jij er bijvoorbeeld niet of nauwelijks bent als de kinderen er zijn. Als je na zeg een jaar nog steeds gek op hem bent, kun je stapje voor stapje meer intreden in zijn gezin. Bouw het op die manier langzaam op. Daarna is het aan je geliefde om te zien of dat voor hem ook voldoende is. Het magische woord is dus ‘afstemming’, dat is de prijs die we in samengestelde gezinnen betalen. Onderdeel zijn van een samengesteld gezin valt namelijk niet mee in jouw positie, omdat jij altijd aan de onderzijde van alle loyaliteiten in het gezin staat. Dat hoeft niet uit te maken als je je daar bewust van bent, je grenzen bewaakt en kunt accepteren dat het zo is.

2. Geen vriendjes

José: Mijn zoon van zeven zit op de basisschool. Hij was altijd al wat eenzelvig, zo speelde hij op de opvang nauwelijks met andere kinderen. Maar nu, in de klas, vindt hij helemaal geen aansluiting. Ik word daar verdrietig van en maak me zorgen. Is dat terecht? Zelf lijkt hij er namelijk niet veel last van te hebben. Hoe pak ik dit het beste aan?

Steven: We moeten als ouders allereerst geen problemen maken waar ze niet zijn. Bijvoorbeeld als je zoon genoeg aan zichzelf lijkt te hebben en hij daar wel bij vaart. Het wordt anders als het een reactie is op eerdere teleurstellende sociale ervaringen. Dan heeft hij zich uit ongelukkigheid in zichzelf teruggetrokken en moet er wel iets gebeuren. Welke van de twee het is, kan ik vanaf hier niet beoordelen, maar het is goed om het daar bijvoorbeeld eens met zijn meester of juf over te hebben. Hoe ziet die het? De laatste optie is dat het ‘autistiform’ gedrag is, dat betekent niet dat hij autistisch is, maar daar wel een paar lichte kenmerken van heeft. Ook dat hoeft voor hemzelf geen probleem te zijn, maar is misschien iets om ook eens met school te bespreken.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Een vriend van mijn zoon heeft vorig jaar een einde aan zijn leven gemaakt’

3. Burenruzie

Lieve: Mijn buren hebben al jaren een, volgens mij, prima relatie, maar staan in lockdowntijden duidelijk een beetje onder druk. Want zij kúnnen me toch ruziemaken! Ik hoor ze door de muren en openstaande ramen heen, dus anderen horen dat denk ik ook. Zou ik ze daar voorzichtig eens op moeten attenderen?

Steven: We bemoeien ons in Nederland niet te veel met elkaar, dat is het gevolg van onze wens om een geïndividualiseerde maatschappij te zijn. Dat is prima, maar daar zijn natuurlijk ook grenzen aan, die overschrijden we wanneer we wegkijken. Dus ik vind je vraag terecht: moet je hier niet iets doen? De sleutel hierbij is hoe goed je relatie met de buren is. Hoe beter, hoe persoonlijker je ze kunt aanspreken. Is het een idee eens met je buurvrouw een kop koffie te drinken en het er met haar over te hebben? Zeker als er ook kinderen zijn, is een conflict zo uit de hand laten lopen niet goed voor hun gevoel van veiligheid. Bovendien leren ze zelf zo ook een verkeerde vorm van conflictoplossing aan. Dus bespreken, ja. Maar hoe diep, dat hangt van de kwaliteit van jullie relatie af.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 22-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty Images