Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Ik betrap mezelf erop dat ik soms zo zéúr’

Steven schiet te hulp: ‘Ik betrap mezelf erop dat ik soms zo zéúr’

Steven schiet te hulp: ‘Ik betrap mezelf erop dat ik soms zo zéúr’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Zoon zwemt

Marilou: Mijn zoon van veertien zwemt op hoog niveau, hij zit bij de beste twintig van Nederland. Hartstikke leuk, maar zijn sport kost veel tijd. Hij traint vijf keer per week, voor en na school. Dat hebben we ervoor over, maar ik merk dat voor onze zoon niets anders meer belangrijk is. Zeker school niet. De kans dat hij later daadwerkelijk iets kan doen met zijn sport is echter niet zo groot… Hoe stimuleer ik hem meer aandacht aan zijn schoolwerk te besteden?

Steven: De kunst is niet om je zoon iets te vertellen, maar om het gesprek aan te gaan. Vraag hem dus waar zijn ambities liggen, maar ook naar zijn angsten en onzekerheden. Niet om hem in zijn eigen val te laten lopen, maar omdat je wilt weten welke gedachten en gevoelens hij heeft. Heb een aantal van dit soort gesprekken, zonder dat je naar een eindconclusie toe praat. Probeer hem eerst te begrijpen. Uiteindelijk stuit je dan ook op een deel van hemzelf dat te maken heeft met zijn relatie ten opzichte van school. Vraag ook dat eerst helemaal uit. De kans is groot dat hij je dan zelf over zijn twijfel vertelt. Dat is de tijd om aan te haken. Als dat niet gebeurt, zet het dan zelf op de agenda, maar dat is minder effectief.

2. Zeurpiet

Jet: Ik betrap mezelf erop dat ik soms zo zéúr. Ik wil het niet en toch doe ik het: zeuren om rommel, om afspraken die niet worden nagekomen, om opengedraaide gelpotten… Ik heb twee zoons en een man, dus ik ben de enige vrouw in huis. Zou dat met dat verongelijkte gevoel te maken kunnen hebben? Ben benieuwd wat jij hier – als man – van vindt.

Steven: Ik vind daar als man niet zo veel van. Ik denk dat het tijd wordt wat zelfonderzoek te doen. Hoe werd er vroeger bij jou thuis gecommuniceerd? Heb je geleerd dat ‘zeuren’ de effectiefste manier is om dingen voor elkaar te krijgen? Speelde het steeds inspelen op schuldgevoel bij de ander daar een belangrijke rol? Iets anders waar je naar op zoek zou kunnen gaan, is of je vindt dat je door je gezin je potentieel niet hebt waargemaakt en daar – onbewust – man en kinderen de schuld van geeft. Of misschien vind je dat je te weinig waardering krijgt voor wat je allemaal doet. Hoe dan ook, probeer er eens achter te komen wat er onder je gedrag ligt, dan moet je daar zijn om er iets aan te doen. Want bijna niemand is ‘zomaar’ een zeur.

3. Werkloos thuis

Paula: Mijn vriend is al tijden werkloos en zei dat ie, als ik naar m’n werk in het ziekenhuis ben, de hele dag bezig is met zoekenen solliciteren. Daardoor kon ik er prima mee leven dat ik de enige ben die geld in het laatje brengt en dat hij als ik thuiskom vaak niet eens boodschappen heeft gedaan. Maar nu vertelde hij dit weekend in tranen dat hij al maanden niets anders doet dan netflixen. Dat hij álle series heeft gezien en niet kan wachten tot ik de deur uit ben, zodat hij verder kan. Gelukkig erkent hij het probleem, maar mijn vertrouwen is beschaamd. En dit klinkt als een depressie, dus ik maak me ook zorgen. Hoe komt hij hier uit?

Steven: Ik denk inderdaad dat hier meer aan de hand is. Dus zoek hulp, om te beginnen bij de huisarts. Dank je vriend wel voor zijn eerlijkheid en vertel hem dat je hem steunt, maar dat dit duidelijk iets van hem is en niet van jullie beiden. Spreek af de communicatie open te houden, dat is de enige manier om je vertrouwen te herstellen. Heb geen redders-fantasieën, dus houd je eigen leven op orde. Dat betekent: met vriendinnen afspreken en sporten en wat al niet. Hij is je partner, maak hem niet tot je huispatiënt.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 27-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty Images