Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘We gingen fluitend door het leven, tot mijn schoonzus plotseling overleed’

Steven schiet te hulp: ‘We gingen fluitend door het leven, tot mijn schoonzus plotseling overleed’

Steven schiet te hulp: ‘We gingen fluitend door het leven, tot mijn schoonzus plotseling overleed’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Geld geleend

Tine: “Ik heb mijn zus, met wie ik close ben, een redelijk groot bedrag geleend. Het gaat om een paar duizend euro. Zij is ondernemer en door corona in de problemen gekomen. Het probleem is alleen dat ik ook ondernemer ben en dat ik nu ook behoorlijk krap bij kas zit. Ik heb al voorzichtig gehint op terugbetaling, maar merkte dat ze het onderwerp uit de weg ging. Wat nu, ik heb dat geld echt nodig.”

Steven: “Toen je je zus het geld leende, kreeg ze jou daar als schuldeiser natuurlijk bij. Alleen heb jij die rol onvoldoende op je genomen. Je hebt bijvoorbeeld verzuimd om af te spreken hoe snel en in welke hoeveelheden je het terug zou vragen. Daar heb je zelf een fout gemaakt. Als je het op die manier aan je zus uitlegt – je maakt je dus aan de ontstane situatie medeschuldig – kan dat het gesprek makkelijker maken. Dan kun jij ook uitleggen in welke situatie je nu zit en kunnen jullie samen kijken hoe datgene wat niet is geregeld het best kan worden opgelost.”

2. Gillen

Yantine: “Mijn eerste kind was (en is) een heel rustig meisje. Ik kreeg daarna een zoon, die is nu vier jaar. De tegenstelling kan niet groter zijn: hij is druk en vraagt veel aandacht. Niets mis mee, die krijgt hij ook heus wel. Maar één ding vind ik echt vreemd: hij begint geregeld uit het niets te gillen. Echt keihard (de buren hebben er zelfs al eens naar geïnformeerd), zonder aanwijsbare reden. Als ik hem vraag wat er aan de hand is, krijg ik geen duidelijk antwoord. Is dit ‘normaal’ gedrag?”

Steven: “Dat hangt een beetje van de oorzaak af. Jonge kinderen kunnen hun frustraties nog niet zo goed onder woorden brengen, maar ervaren die frustraties wel. Dus zoeken ze andere wegen om zich te uiten. Het zou kunnen dat hij begint te merken dat zijn zusje minder commentaar op haar gedrag krijgt dan hij op het zijne. Wellicht voelt dat voor hem alsof er minder van hem wordt gehouden. Dat is frustrerend en bedreigend. Ik weet natuurlijk niet of dat aan de hand is, maar als je je echt in hem verplaatst, kan dat je misschien een idee geven van wat hij je met zijn gegil eigenlijk vertelt.”

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Hoe geef ik mijn mening over mijn dochters gewicht zonder negatief te worden?’

3. Vol zorgen

Ava: “Mijn schoonzus is vijf maanden terug plotseling overleden. Waar we voorheen redelijk fluitend door het leven gingen, weten we nu dat het leven zomaar eindig kan zijn. Dat drukt een stempel op ons leven. Elk pijntje leggen we nu onder een vergrootglas. Gaat dit nog over of is ons leven vanaf nu nooit meer zorgeloos?”

Steven: “Wat je ervaart, is een natuurlijke reactie op een heftige ervaring. Onze psyche probeert steeds van ervaringen te leren om onze overlevingskans te verhogen. Dus het is vrij normaal dat je na zo’n traumatische ervaring nog een tijdje gespannen blijft rond je eigen gezondheid. Aan de andere kant moet het niet zo zijn dat een normaal leven niet meer mogelijk is en je bijvoorbeeld in de bioscoop niet naar de film kijkt, maar je hartslag in de gaten aan het houden bent. Het gaat er dus om in welke mate het je leven beïnvloedt. Overreacties na een nare gebeurtenis zijn normaal, maar als ze je dagelijkse functioneren in de weg gaan zitten, is het goed om hulp te zoeken. Wellicht is er sprake van wat we ‘traumatische rouw’ noemen en dan kan hulp van buiten nodig zijn om het leven weer een beetje op de rails te krijgen.”

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nlDit artikel komt uit Flair 29-2021. Wil je deze editie (na)bestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty Images