Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Ik ben stikjaloers op mijn zus, kan ik hier iets aan doen?’

Steven schiet te hulp: ‘Ik ben stikjaloers op mijn zus, kan ik hier iets aan doen?’

Steven schiet te hulp: ‘Ik ben stikjaloers op mijn zus, kan ik hier iets aan doen?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Kleurenruzie

Imke: Bij ons thuis is mijn man van de grote klussen en ben ik van de styling. Nu heb ik de muren van onze woonkamer okergeel geverfd. Lekker warm en heel gezellig. Vind ik. Hij moet er altijd even aan wennen, maar dit keer vindt hij de kleur afschuwelijk en moet ik de boel overschilderen. Daar heb ik helemaal geen zin in. Wat nu?

Steven: Allereerst, geniet er enorm van dat dit jullie probleem in het leven is. Ik zeg niet dat het niet iets is wat moet worden opgelost, maar er zijn miljoenen mensen die graag zouden willen dat dit nou hun probleem was. Maak het dus niet te zwaar en lach er samen vooral om. Ga dan naar de winkel, kies een kleur die jullie allebei acceptabel vinden (al is het van jullie beiden dus niet de eerste keus), smeer die op de muur, trek een fles wijn open en proost op hoezeer jullie de wind in de zeilen hebben.

2. Puberkind?

Fien: Mán, wat is mijn kind lamlendig! En ook weer niet, hoor: ze sport twee keer per week en ze gaat best goed op school. Maar verder hangt ze van chillen aan elkaar. Alleen maar hangen en loeren op haar telefoon: als ik haar niet het huis uit kick, komt ze dagen niet buiten. Is dit nou normaal voor een vijftienjarige?

Steven: Ja hoor, dat is normaal. Maar het is ook normaal dat ze van jou wat volwassen tegenspel krijgt. Dat hoeft niet op geërgerde toon, maar kan gewoon een gesprekje zijn tussen twee mensen die van elkaar houden en het over hun levens hebben. Je kunt het er namelijk over hebben, zonder dat je het meteen wilt veranderen. Want dat is wat ze voelt, dat als je het erover hebt, ze ook iets van je moet. Maar dat is helemaal niet zo. En echt, als ze 23 is, blijkt ze te zijn uitgegroeid tot een gewaardeerd lid van de maatschappij dat zich dertig jaar later weer aan haar eigen dochter gaat ergeren. Het is the circle of life en je gaat er nog naar terugverlangen. Over drie jaar is ze weg, dus zie het als de voorbijgaande fase die het is.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘In tijden dat ik het moeilijk had, hoorde ik weinig van haar’

3. Jaloers op zus

Isaya: Mijn zus heeft geld, ik zeg het maar zoals het is. Ze heeft een goede baan en haar man verdient ook lekker. Ze kunnen alles kopen wat ze willen, van luxe hapjes en dure kleding tot nieuwe auto’s en zelfs een vakantiehuis in België. Ik gun het haar – ze is mijn zus – maar het steekt ook. In feite ben ik stikjaloers. Dat nare gevoel wil ik eigenlijk wegstoppen, want het staat onze goede relatie in de weg. Kan ik er iets aan doen?

Steven: Jaloezie is het groene monster dat ons behoorlijk in zijn greep kan houden. Maar de vraag is natuurlijk: waarom? Wat zit er bij jou achter deze gevoelens? De eerste vraag die je je op dat gebied kunt stellen, is of je jaloers bent of eigenlijk meer afgunstig? Dit is het verschil tussen die twee: bij jaloezie wil je wat de ander heeft maar is het verder niet persoonlijk, bij afgunst wil je dat de ander daadwerkelijk verliest wat hij of zij heeft. Het klinkt een beetje als het laatste. Je bent niet jaloers, maar afgunstig. Dat staat geen goede relatie met je zus in de weg, maar een goede relatie met jezelf. Dus daar zou je aandacht naartoe moeten gaan. Waarom misgun je haar dit? Waar staat dat voor? Pas als je langzaam op die vragen antwoorden gaat vinden, kun je jezelf van dit groene monster bevrijden. Want dit gaat in eerste instantie dus niet over je zus, maar over iets in jezelf.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 17-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty Images