Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Ik denk erover om te stoppen met werken, maar het voelt alsof ik me moet verdedigen’

Steven schiet te hulp: ‘Ik denk erover om te stoppen met werken, maar het voelt alsof ik me moet verdedigen’

Steven schiet te hulp: ‘Ik denk erover om te stoppen met werken, maar het voelt alsof ik me moet verdedigen’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Stoppen met werken

Annemarijn: Ik denk erover om te stoppen met werken. De afgelopen jaren werkte ik nog maar twee dagen, maar ik zou meer bij mijn twee kinderen (6 en 8) willen zijn. Financieel is dit geen probleem en mijn man zou het ook prettig vinden. Toch heb ik het gevoel dat ik me moet verdedigen. Tegenover de maatschappij, vriendinnen, mijn zus en zelfs mijn moeder, die laatst als ‘grapje’ zei: “Hebben we daarvoor jouw dure opleiding betaald?” Ik twijfel: is het verstandig om helemaal te stoppen met werken en het contact met de arbeidsmarkt kwijt te raken? Je weet nooit wat de toekomst brengt en het steekt ergens ook wel dat ik niet financieel onafhankelijk ben.

Steven: Ik raad je aan alle plus- en minpunten eens op papier te zetten en daar vervolgens cijfers aan te geven. Misschien verheldert dat de situatie voor je. Maar voordat je dat doet, nog even dit: je bent een volwassen vrouw en je blijft natuurlijk altijd de dochter van je ouders, maar je bent niet meer hun kind. Je mag inmiddels je eigen zelfstandige keuzes maken en je hebt aan niemand verantwoording af te leggen zolang je met je keuzes niemand schade berokkent. Dat doe je volgens mij niet, dus je hoeft je nergens iets van aan te trekken. Zij leven jouw leven niet, dat doe je zelf. Wat je omgeving zegt staat misschien wel in je lijstje met minpunten, maar telt eigenlijk niet mee.

2. Harde stem

 Cheyen: Mijn kleine meid van vier heeft een harde stem. Die heeft ze van mij. Ze lijkt daardoor enorm dominant: tegen vriendinnetjes, op school en – als ze haar zin niet krijgt – ook bij ons thuis. Alle negatieve opmerkingen die ik vanwege mijn harde stem altijd kreeg, wil ik haar graag besparen. Kan ik haar – nu ze nog zo jong is – leren haar stemgeluid niet overal voor in te zetten?

Steven: Dat is moeilijk, maar je zou met haar een teken kunnen afspreken. Als je bijvoorbeeld even aan je oorlel zit, is dat de geheime code om iets zachter te praten. Maak er echt een spelletje van, want je wilt natuurlijk niet dat je dochter angstig wordt om te praten. Dat blijft op nummer één staan: dát ze praat. Niet hoe hard ze praat.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Met mijn zuinige man heb ik ruzie over de financiën. Wat te doen?’

3. Kind erbij

Eleonore: Mijn zoon van acht heeft een vriendje dat áltijd bij ons is. Het is een leuk mannetje, dat is het probleem niet, maar ik wil de zondag ook weleens met mijn gezin doorbrengen. Ik ken zijn ouders: zij werkt heel veel en hij zit overspannen thuis. Dus ik begrijp dat het voor hem lekker rustig is zo. Maar ik vind het bijna een beetje gênant worden dat ze dit blijkbaar normaal vinden. Hoe zal ik er eens wat van zeggen?

Steven: Het is belangrijk dat je zoon een goede vriend heeft, dat moet je niet onderschatten. Het is echt een enorm pluspunt in de ontwikkeling. Maar ik begrijp natuurlijk ook dat je weleens alleen met je gezin wilt zijn. Is het geen idee om de zondag daar voor uit te kiezen? Tenzij er anders wordt besloten, is de zondag voor jullie zelf. Zo voelt dit vriendje – dat wel wat steun kan gebruiken, als ik het zo lees – zich niet buitengesloten en hebben jullie ruimte vrijgespeeld om echt met elkaar te zijn.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 19-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Pexels