Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Shanthy werd het slachtoffer van illegale adoptie: ‘Ik voelde het direct: zíj was mijn moeder’

Shanthy werd het slachtoffer van illegale adoptie: ‘Ik voelde het direct: zíj was mijn moeder’

Shanthy werd het slachtoffer van illegale adoptie: ‘Ik voelde het direct: zíj was mijn moeder’

In februari dit jaar stelde het onderzoeksrapport van de commissie Joustra de misstanden rond interlandelijke adoptie aan de kaak. Een onmiddellijke adoptiestop was het gevolg. Shanthy (30), Geeti (42) en Chautuileo (35) zijn het slachtoffer van illegale adoptie. “Wie zegt dat mijn leven in Bangladesh minder gelukkig was geweest? Minder welvarend, dat vast, maar ik zou zijn opgegroeid in mijn land, bij mijn familie.”

Illegale adoptie

Shanthy (30) is teamleider zorg in de GGZ en single. Ze ontdekte dat er destijds iemand is ingehuurd om haar biologische moeder te spelen.

“’Hier is je biologische moeder,’ werd me gezegd toen ik zeven jaar was tijdens een bezoek aan Sri Lanka. Ik keek naar de vrouw die me wilde vastpakken en voelde direct dat het niet klopte. Zij was niet mijn moeder, dat voelde ik zo ontzettend sterk. Ik vertelde het later aan mijn adoptieouders. Die wisten niet wat ze ermee aan moesten. De man die destijds had geholpen bij mijn adoptie, had ze toch echt verteld dat deze vrouw mijn biologische moeder was. Waarom zou hij daarover liegen?”

“In de jaren daarna gingen we om het jaar naar Sri Lanka en brachten we mijn ‘moeder’ ook een bezoek. Steeds kwam dat oude onderbuikgevoel weer boven. Ik kreeg het er als tiener heel lastig mee. Waarom voelde ik me zo? Ik ging zelfs in therapie. De hulpverlening gaf aan dat het gebrek aan hechting met mijn biologische moeder als baby dat gevoel veroorzaakte. Ik moest accepteren dat ze mijn moeder was. Ik probeerde mezelf daar ook van te overtuigen. Ik schreef haar kaartjes en stuurde pakketjes. Zij schreef lieve berichten terug. Dat intuïtieve gevoel bleef, maar ik probeerde het met man en macht de kop in te drukken.”

‘Altijd had ze aan mij gedacht en had ze zich afgevraagd waar ik zou zijn’

“Totdat ik in 2017 voor de tv zat toen er bij Zembla een aflevering kwam over misstanden in de adoptie. Ik hoorde daar voor het eerst de term ‘acting mothers’, vrouwen die zijn ingehuurd om te doen alsof ze de biologische moeder zijn om er zo voor te zorgen dat mensen niet verder gaan zoeken. Want dan zouden ze erachter kunnen komen dat hun adoptie illegaal is verlopen en de moeder ze helemaal niet had willen afstaan. Al die gevoelens die ik als kind had gehad, kwamen weer bovendrijven. Was mij dit ook overkomen? Het zou alles kunnen verklaren.”

Oergevoel

“Ik ben iemand die snel actie wil ondernemen, dus ik boekte meteen een ticket naar Sri Lanka. Daar ben ik met de hulp van een tolk een zoektocht gestart. In mijn ziekenhuisgegevens vond ik een naam en een regio waar mijn biologische moeder vandaan moest komen. Daar ben ik heen gegaan. Na zoeken en rondvragen kreeg ik via via een adres. Ik weet nog hoe de tolk en ik erheen reden in een busje en ik onderweg een soort oergevoel voelde opkomen. We waren haar op het spoor, ik wist het zeker. De tolk stapte bij het adres uit en ging rondvragen. Al snel kwam hij bij het busje terug. ‘Shanthy, ik denk dat ik je moeder heb gevonden.’ Ik stapte uit en zag haar staan: een klein vrouwtje met dezelfde kin, dezelfde gelaatstrekken… En ik voelde het direct: zíj was mijn moeder.”

“Ze pakte me beet, begon aan me te ruiken alsof ze mijn geur wilde opsnuiven. Ik wilde haar nooit meer loslaten. ‘Mijn verloren dochter,’ bleef ze zeggen. ‘Ik heb mijn verloren dochter terug.’ Via de tolk vertelde ze dat ze me nooit had willen laten adopteren. Ik werd als baby van de ene op de andere dag bij haar weggehaald. Ze was een arme analfabeet en kon dus ook geen zoektocht starten. Altijd had ze aan mij gedacht en had ze zich afgevraagd waar ik zou zijn. Ze was blij om te zien dat het zo goed met me ging, maar natuurlijk ook verdrietig over alle jaren die haar als moeder waren afgenomen.”

Lees ook
Parisa verliet Iran als vluchteling: ‘Ik vraag me elke dag af of ik mijn ouders ooit nog zal zien’

“Ik heb mijn ‘acting mother’ ook opgezocht en geconfronteerd met de feiten. Ze gaf uiteindelijk toe dat alles inderdaad was verzonnen, ze was ingehuurd om mijn moeder te spelen door de man die mijn adoptie had geregeld. Ze schaamde zich vreselijk. Het klinkt misschien gek, maar ik voel geen wrok naar haar toe. Zij is net zo goed als ik slachtoffer van die adoptiewereld. Ik ben blij dat de overheid zich heeft uitgelaten over illegale adopties. Sinds de misstanden aan het licht komen, staat het leven van de adoptiedriehoek op zijn kop: die van de biologische ouders, de geadopteerden en de adoptieouders. Hopelijk komt er een transparant systeem, zodat zoiets nooit meer kan gebeuren.”

Naast Shanthy werden ook Geeti  en Chautuileo illegaal geadopteerd. Hun verhalen lees je, naast die van Shanthy, in Flair 27-2021, de editie die t/m 13 juli in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Michelle Iwema | Fotografie: Marloes Bosch