Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Sex met vrienden

Sex met vrienden

Sex met vrienden

Lekker stappen, uit eten, op de koffie en elkaars verjaardag vieren? Saai! Moderne vriendengroepen delen alles. Zelfs elkaar.

Toen ik laatst een tijdschrift las, sloeg ik steil achterover van verbazing. In een rubriek waarin een psycholoog gesprekken uit zijn praktijk beschrijft, stond een verhaal over een stel dat relatieproblemen heeft. En wel omdat de dame in kwestie regelmatig seks heeft met anderen en de man nu tot inzicht is gekomen dat ie dat toch niet zo goed trekt. Na vier jaar.

Join the club

Er zijn twee dingen aan deze situatie waardoor mijn wenkbrauwen mijn haargrens bijna raakten. Ten eerste: de anderen waarmee meisje N. ook gezellig rollebolt, zijn haar vrienden. Blijkbaar heeft zij al jaren een vriendengroep, genaamd ‘De Club’, waarmee ze seks heeft ‘in alle mogelijke combinaties’. Die had ze al toen ze haar partner T. leerde kennen. “Natuurlijk heb ik hem gevraagd of hij mee wilde doen, maar daar had hij geen zin in.” Haar seksclub opgeven was voor haar geen optie, dus had vriendlief een keuze: accepteren dat je je vriendin met anderen moet delen of er als een haas vandoor gaan. Hij koos, hoe open minded, voor dat eerste. (Dat moet overigens wel vreemd zijn geweest, op verjaardagen. Dat je in zo’n kringetje zit en weet dat iedereen het met elkaar doet, behalve jij. Iemand nog koffie?)

Maar dan het tweede punt: ik vind die jongen een zeikerd. Ja, zelfs ik. Ik heb jullie inmiddels tot in den treure uit de doeken gedaan hoe ik over seks buiten je relatie denk, maar come on. Vier jaar lang iets door de vingers zien en nu ineens aan de bel trekken: “Ehh schat… Ik wil je toch liever voor mezelf.” Zo van: ik vond je vier jaar lang leuk zoals je was, of naja, ik accepteerde je slechte eigenschappen, maar heb nu toch liever dat je daar iets aan doet.

Scheef

Ik ben niet zo hip en modern dat ik echt alles met mijn vrienden deel. Zelfs práten over seks doen we maar tot op zekere hoogte, laat staan dat we vanalles met elkaar uitspoken. Ik vind mijn vrienden en vriendinnen heel lief, maar seksueel aantrekkelijk? Neuh… Daar moet ik echt niet aan denken. (Sorry guys…) Dat N. dat wel doet, is haar goed recht. Ook dat van haar vriendengroep. Als iedereen happy met de situatie is, seks er dan vooral op los, is mijn filosofie. De kans is echter groot dat de verhoudingen toch ooit scheef groeien. En red je er dan maar weer eens uit…

Ik voorspel dat dat N. en T. dus niet gaat lukken. N. koos voor een vaste relatie, maar wil eigenlijk ook haar vrijheid niet kwijt. En T. koos voor een meisje van wie hij wist dat ze een losbol is – daar had ie dus niet eens aan moeten beginnen.

Gratis advies

Om hen nog meer dure sessies bij de betreffende psycholoog te besparen: je kunt niet van de ander eisen dat hij of zij zijn/haar levensvisie en gevoelens maar opzij zet voor jou. Daar wordt niemand gelukkig van, zeker niet op langere termijn. Mensen maken fouten; lik je wonden, leer ervan en ga verder. In dit geval: alleen. Zoek het dekseltje dat beter op je potje past, zodat het niet meer lekt.

Heel graag gedaan!

Beeld: Thinkstock