Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Vind jij intelligentie heel belangrijk? Dan ben je misschien wel sapioseksueel

Vind jij intelligentie heel belangrijk? Dan ben je misschien wel sapioseksueel

Vind jij intelligentie heel belangrijk? Dan ben je misschien wel sapioseksueel

Als het om relaties gaat zijn er veel verschillende voorkeuren: lesbisch, biseksueel, aseksueel, noem maar op. Maar heb je wel al eens gehoord van sapioseksueel? Mensen die sapioseksueel zijn vallen niet op uiterlijk, maar op de intelligentie van hun partner. 

Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze term gehoord, maar hij bestaat dus wel. OkCupid, een Amerikaanse datingssite, heeft deze seksuele voorkeur zelfs al sinds 2014 in het lijstje opgenomen. En ook is er een app, Sapio, waar mensen die sapioseksueel zijn elkaar kunnen ontmoeten. Ook muziekproducent Mark Ronson heeft eerder al eens laten weten dat hij sapioseksueel is. Hoogtijd dus om het er eens over te gaan hebben!

Wat is sapioseksueel?

De een valt op blond haar, de andere op iemands gevoel voor humor. Maar iemand die sapioseksueel is heeft eigenlijk helemaal geen oog voor iemands uiterlijk, maar wel voor iemands intelligentie. Als iemand bijvoorbeeld echt een talenknobbel is of een wiskundegenie, dan kunnen sapioseksueel mensen zich daar enorm tot aangetrokken voelen. Het kan zelf zo sterk zijn dat verdere fysieke aantrekkelijkheid of zelfs het geslacht er niet meer toe doet. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon.

Tunnelvisie

Carla Ketelaar, relatiedeskundige, vertelt tegen het blad Marie Claire dat mensen die sapioseksueel zijn er wel voor moeten uitkijken dat ze zich niet helemaal gaan blindstaren op andermans intelligentie. “Het is logisch dat je het beste matcht met iemand die op hetzelfde niveau zit als jij. Dan kun je elkaar uitdagen. De problemen komen pas wanneer je intelligentie volledig ondergeschikt maakt aan andere factoren van iemands persoonlijkheid. Tunnelvisie is nooit handig op datinggebied”, vertelt ze.

Interview met sapioseksuele mensen

Maar hoe voelt het dan precies op sapioseksueel te zijn? Vice heeft acht mensen geinterviewd die zichzelf identificeren als sapioseksueel. De 23-jarige Katie vertelde dat ze valt op slimme mannen en dat ze zich enorm aangetrokken voelt tot mannen met een fotografisch geheugen. “Een man waarmee ik drie jaar lang een knipperlichtrelatie had, negeerde me weleens na een date omdat hij dan een algoritme had gevonden dat de ventilator van zijn computer sneller liet blazen of zoiets. Ik vond dat ongelofelijk sexy”, vertelt ze.

Lees ook
Esmé is aseksueel en vindt dat prima: ‘Door porno weet ik wat normale mensen doen tijdens seks’

Diepgang

Jij zou misschien je crush proberen te verleiden met een goede openingszin. Bij een sapioseksueel persoon gaat dit net iets anders. Ze vinden het fijn als ze zich echt kunnen verdiepen in elkaars interesses, als ze hun bijzondere passies met elkaar kunnen delen, op deze manier maken ze indruk op elkaar. Ook zullen de gesprekken nooit saai zijn, aangezien sapioseksuele personen meer behoefte hebben aan diepgang dan wie dan ook.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages