Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Die orgasmekloof is er al jaren: verdwijnt het nu we steeds meer weten over de clitoris?

Die orgasmekloof is er al jaren: verdwijnt het nu we steeds meer weten over de clitoris?

Die orgasmekloof is er al jaren: verdwijnt het nu we steeds meer weten over de clitoris?

Het is algemeen bekend dat vrouwen gemiddeld minder vaak klaarkomen dan mannen bij heteroseks. We komen ook steeds meer te weten over het vrouwelijke geslachtsdeel, de clitoris. Is het mogelijk om de orgasmekloof te dichten nu we meer kennis hebben over de clitoris?

De clitoris

Lange tijd werd gedacht dat de clitoris alleen een gevoelig, klein knopje was. Anno 2021 weten we wel beter. De clitoris is namelijk een best wel indrukwekkend orgaan met vier armen van wel 10 centimeter lang. De clitoris gaat dit schooljaar ook eindelijk meer aandacht krijgen in de biologieboeken. Een goede ontwikkeling die heel hard nodig is. Waarom? Er werd nooit veel aandacht besteed aan de clitoris en vrouwelijk genot, waardoor er tegenwoordig een enorme orgasmekloof is tussen mannen en vrouwen.

Het lijkt wel alsof mannen soms totaal niet weten waar de clitoris zich bevindt en er is vaak maar weinig aandacht voor het genot van de vrouw. Vaak als de man is klaargekomen, is de seks ook voorbij. Terwijl de vrouw nog helemaal geen orgasme heeft gehad. De orgasmekloof is groot, maar de cijfers verschillen wel per onderzoek. Veel onderzoeken zijn het erover eens dat ongeveer 95% van de mannen altijd een hoogtepunt bereikt tijdens heteroseks, terwijl bij vrouwen dit varieert van 66% tot slechts 35%. Ter vergelijking, bij lesbische vrouwen komt 86% van de vrouwen klaar tijdens de seks. Een ding is duidelijk: heterovrouwen hebben minder vaak een orgasme dan heteromannen.

Er zijn meerdere redenen voor de kloof. Vaak wordt de clitoris bijvoorbeeld niet lang genoeg gestimuleerd. Dit komt ook deels doordat er zo weinig informatie wordt gegeven over het vrouwelijke orgasme tijdens de biologielessen. Not so fun fact: vrouwelijk genot is amper onderzocht in de geschiedenis en de clitoris is pas in 1998 ‘erkend’. Ook geeft porno een vertekend beeld van de werkelijkheid, want over het algemeen komen veel vrouwen niet klaar van penetratie. Nog een probleem is dat vrouwen soms een orgasme faken, wat er voor zorgt dat mannen denken dat ze het goed doen, terwijl dit niet altijd het geval is.

Lees ook
Weg met die orgasmekloof: ‘Een orgasme is vaak geen indicatie voor hoe lekker of goed de seks is geweest’

De orgasmekloof dichten

De orgasmekloof is een serieus probleem, maar hoe lossen we het op? Seksuele voorlichting over de clitoris en vrouwelijk genot is de eerste stap om de orgasmekloof te dichten. Biologieleraren moeten ook aandacht geven aan de clitoris, vrouwelijk genot en het klaarkomen van de vrouw in plaats van alleen naar de man te kijken. Het hoeft niet alleen maar te gaan over seks als middel voor voortplanting. Ook zou het verstandig zijn om een keer een seksuoloog uit te nodigen om voor de klas te staan. Seksualiteit is namelijk ook een sociaal en psychologisch iets en gaat niet alleen over biologie.

Door kinderen in gesprek te laten gaan met een seksuoloog wordt er een belangrijke dialoog gevoerd, waarbij belangrijke seksonderwerpen kunnen worden behandeld. Zo kan er gewerkt worden aan schaamte, onzekerheden en taboes rondom seks. Het is ook zeker van belang dat er op middelbare scholen aandacht komt voor andere seks dan alleen heteroseks. Vaak ligt hier toch nog een taboe op, maar hierover praten kan er voor zorgen dat er meer acceptatie voor is en het stigma vermindert.

Voor koppels is het belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Geef aan wat je fijn vindt en laat je partner voelen waar jij het prettig vindt om aangeraakt te worden. Ook is het helemaal niet erg om eens een seksspeeltje tijdens jullie sekspartij te gebruiken. Ga samen op zoek naar een speeltje speciaal voor clitorisstimulatie, zodat je als vrouw makkelijker tot een orgasme kunt komen tijdens een vrijpartij. Tijd voor een goed potje seks, met wat extra liefde voor de clitoris!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: BNNVara, VICE| Beeld: Getty Images