Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Opgebiecht: ‘Ik ben stikjaloers op m’n zwangere vriendin’

Opgebiecht: ‘Ik ben stikjaloers op m’n zwangere vriendin’

Opgebiecht: ‘Ik ben stikjaloers op  m’n zwangere vriendin’

Bianca (34): ‘Afgelopen zondagmiddag kwamen onze vrienden Caroline en Erik onverwacht langs. We hadden ze al een tijdje niet gezien en ik was blij toen ik ze zonder hun dochtertje Fee op de stoep zag staan. Eindelijk konden we even bijkletsen! Terwijl ik in de keuken chips in een bakje deed, riep Caroline dat ik even naar de woonkamer moest komen. Ze pakte m’n hand vast en sprak de woorden die de grond onder m’n voeten liet verdwijnen: ‘Bi, ik ben zwanger.’’

Lees ook: Opgebiecht: ‘Ik ben geschorst omdat ik een drankprobleem heb’

Natuurlijk ben ik blij voor haar, over een half jaartje is haar gezinnetje compleet. Twee kindjes, dat was altijd haar grote droom. Maar mijn grote droom, samen met haar zwanger zijn, verdampt met haar mededeling als sneeuw voor de zon. Mijn lichaam schokt en door de tranen heen zeg ik dat ik blij voor haar ben. Maar we weten allebei dat ik lieg, dat mijn tranen zuur zijn van de jaloezie.

Zolang als ik het me kan herinneren heb ik een kinderwens. Ik moeder ook al m’n hele leven wat af: eerst over mijn poppen, toen over mijn vriendinnetjes en katten en nu over mijn echtgenoot. Of ik ooit zal moederen over een kindje van mijn eigen vlees en bloed is hoogst onzeker. Door een medische aandoening is zwanger worden een uitdaging en dat doet me iedere dag meer pijn.

Op een doodnormale donderdagmiddag, een jaar of drie geleden, vertelde de huisarts dat ik het polycysteus-ovariumsyndroom (pcos) heb. Een hormonale afwijking waardoor mijn eicellen niet of onregelmatig groeien en ik slechts af en toe een eisprong heb. En zonder eisprong geen bevruchting, dus zwanger worden zou voor mij een uitdaging zijn. Dat vond ik toen niet eens heel erg, want ik was al tijden vrijgezel en zag mezelf oud en gelukkig worden met mijn vriendinnen en katten.

De onverschilligheid was van korte duur. Een paar maanden na de diagnose ontmoette ik de liefde van mijn leven en na een maand of drie wilde ik nog maar een ding: zijn baby. En snel ook! De kans dat ik zwanger zou raken was minimaal. Dus toen we het nog als konijnen deden, konden we geen kans op bevruchting laten schieten wat mij betreft. Maar mijn nieuwe liefde was realistischer en hield de boot af: eerst een steady relatie opbouwen, daarna zien we wel weer. En daar had hij natuurlijk een punt.

In de jaren die volgden was iedere zwangere vriendin een klap in m’n gezicht. Net als alle moeders die in de supermarkt hun kind een standje gaven, BN’ers die in interviews klaagden over hoe zwaar het moederschap is en alle onbekende zwangere vrouwen die ik op straat tegenkwam. Waarom hadden zij wel een kind en ik niet? Het voelde zo oneerlijk. En ik was zo jaloers en afgunstig op vrouwen met dikke buiken dat ik mezelf ging haten. Zo iemand ben ik niet. Echt niet. Ik gun iedereen haar geluk, maar mezelf net even wat meer.

Na de bruiloft was mijn man ook eindelijk klaar voor een kind. Met een groot gebaar werden de condooms weggegooid: het kon gaan gebeuren. Het eerste half jaar dacht ik iedere maand dat het zover was. Helaas werkte mijn lijf niet mee. Ik werd in die hele periode slechts twee keer ongesteld. Om de kans op succes te verhogen, begon ik met temperaturen. Als ik ovuleerde, moesten we aan de bak. En dat deden we ook trouw.

Stiekem had ik de stille hoop dat ik nu wel snel zwanger zou raken en dat ik mijn zwangerschap zou kunnen delen met mijn vriendinnengroep. Maar alle meiden hebben ondertussen al een tweede, en Caro hield tijdens ieder babybezoek mijn hand vast terwijl ik vocht tegen de tranen. En nu is zij dus ook weer zwanger. En ik niet. Ik heb volgende week een afspraak bij de vruchtbaarheidspoli om het over  ‘de toekomst’  te hebben. Proost.’

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10