Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Opgebiecht: ‘Ik heb geen zin in een corona vaccinatie’

Opgebiecht: ‘Ik heb geen zin in een corona vaccinatie’

Opgebiecht: ‘Ik heb geen zin in een corona vaccinatie’
Denise (29): “Vanaf het begin wist ik het al zeker: no way dat ik me zou laten vaccineren tegen het coronavirus. Aanvankelijk leek iedereen te twijfelen, maar inmiddels heeft mijn hele vriendenclub die eerste prik te pakken. Ik lieg er daarom over, want zelfs mijn vrienden zijn ineens felle voorstanders geworden.”

Vaccinatie

“Er zijn heel wat discussies aan voorafgegaan, vooral op Facebook. Ik kan me de post van een vriend herinneren, ongeveer een jaar geleden: stel dat jullie je nu konden laten vaccineren, zou je dat doen of niet? Ik houd wel van die discussies en heb me er flink in gemengd. Ik gaf aan dat ik twijfelde, dat deed toen nog 99 procent van de mensen die ik kende. Dus toen het vaccin er best snel was, had ik mijn vraagtekens. Was het goed genoeg getest? Kwam die goedkeuring niet te rap, omdat iedereen zo graag wílde dat het vaccin er was? Ik merkte dat er al snel een omslag kwam.”

Vraagtekens

“Experts zeiden op tv dat we er niet aan hoefden te twijfelen en dat werd meteen algemeen denkgoed. Ook om me heen zag ik meningen veranderen. Prima, natuurlijk moet je flexibel zijn en je aanpassen aan de wetenschap van het moment. Maar bij mij zijn mijn vraagtekens niet weggenomen en ik snap daarom niet waarom de hele meute om is. ‘Ik doe het vooral voor mijn ouders’ is de opmerking die ik eigenlijk het meest hoorde. Snap ik, maar als zij zich al hebben laten vaccineren, kun je zelf toch anders besluiten?”

‘Viruswappie’

“Na alle proeven met testen voor toegang om het bezoek aan evenementen weer mogelijk te maken, zijn nog wat twijfelaars overstag gegaan. En aangezien iedereen zin heeft in vakantie, heeft dat de laatste mensen over de streep getrokken. Ik durf steeds minder voor mijn mening uit te komen. Zelfs mijn vriend en beste vriendinnen – eerst ook tegenstanders – hebben zich laten prikken. Eerder dit jaar liet ik op een klein, en toen nog illegaal feestje doorschemeren dat ik vaccineren niet van plan was. Daar werd zó overdreven geschrokken op gereageerd. Sterker nog: ik werd door een paar vriendinnen voor de grap uitgemaakt voor viruswappie! Dat ben ik echt niet! Zij lachten erom, maar ik nam het wel erg serieus op.”

‘Mijn vriendinnen maakten me zelfs uit voor viruswappie’

Prikfoto’s

“Ik ontken corona niet, ik herinner me de heftige beelden, luisterde naar alle cijfers en realiseer me dat dit serious business is. Maar voor mezelf ben ik niet zo bang, ik houd me vrij goed aan de regels en ik heb gewoon geen zin in dat vaccin. Inmiddels is mijn geboortejaar aan de beurt geweest om te prikken. Overal zag ik prikfoto’s langskomen, die werden ontvangen met duimpjes in de lucht. Nu denk ik: ik meng me er maar niet meer in. Als je zegt dat je geen vaccinatie haalt, word je meteen voor gek verklaard, dat heb ik bij anderen al zien gebeuren. Zelfs tot en met schelden aan toe! Daar pas ik voor en dus ga ik voor een leugentje om bestwil. Het klinkt stom, maar ik doe alsof ik ook geprikt ben.”

Discussie

“Ik heb geen zin meer in die discussie, dus dan maar zo. Ik heb er niemand over in vertrouwen genomen, zelfs mijn vriend, ouders en beste vriendin denken dat ik ben geprikt. Vakantie vieren in het buitenland staat niet hoog op mijn lijstje, dus daarvoor hoef ik het niet te doen. En anders vind ik het geen probleem om me te laten testen. Dat geldt ook als ik ergens naartoe zou willen, maar ik ga nooit naar concerten.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Mijn vriend bleek getrouwd en had kinderen’

Verantwoording afleggen

“De keuze om de prik niet te halen was voor mij niet moeilijk, maar daar steeds verantwoording over moeten afleggen vind
ik niet te doen! Wat zijn mensen hier extreem fel in. Ik heb zelfs overwogen om een foto-met-pleister op Instagram te plaatsen als bewijs om van alles af te zijn, maar dat ging me toch net iets te ver.”

Dit artikel komt uit Flair 31-2021. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Getty Images