Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Opgebiecht: ‘Mijn man en ik botsen over de opvoeding van de kinderen’

Opgebiecht: ‘Mijn man en ik botsen over de opvoeding van de kinderen’

Opgebiecht: ‘Mijn man en ik botsen over de opvoeding van de kinderen’

Anna (34): “Ik merk dat Johan en ik steeds vaker botsen over de opvoeding van onze kinderen: Milan van vijf en Nova van drie. Johan kan soms zo streng zijn. Het zijn kinderen, ze zijn groot voordat je het weet, laat ze nu toch genieten.”

Botsen over opvoeding van de kinderen

“Ik begrijp wel waar het vandaan komt: Johan komt uit een intellectueel gezin. Zijn vader is rechter, zijn broer advocaat en Johan zelf werkt als bedrijfsjurist. Studeren, veel leren, stampen… alles voor een goede carrière. En jezelf blijven ontwikkelen, dus in de avonduren nog een studie volgen, is doodgewoon. Dat werd er bij Johan thuis ingehamerd. Prima, hij is niet anders gewend en uiteindelijk leverde het hem een goede baan op. Natuurlijk vind ik het ook belangrijk om de kinderen een goede opleiding te laten doen en ze de juiste normen en waarden mee te geven.”

Eigen ervaring

“Maar uit eigen ervaring weet ik dat je om dat te bereiken niet per se streng hoeft te zijn of hen beperkingen hoeft op te leggen. Ze zijn piepjong, als ze later niet makkelijk leren, grijpen we dan toch in? Laat ze nu lekker spelen en wat creatiever zijn. Dat heb ik van huis uit meegekregen: veel knutselen, schilderen, tekenen, muziek. Bij Johan was alles gericht op studie, en dat zit er bij zijn ouders en broer nog steeds in. Als Milan jarig is, krijgt hij van Johans kant van die uiterst verantwoorde boekjes en spelletjes om van te leren.”

‘Ik wil niet dat ze later getraumatiseerd zijn omdat ze alleen maar moesten leren’

Streng

“Ik vind het vervelend dat Johan zo streng is, vooral tegen Milan. Als iets niet mag van Johan, gebeurt het niet. Dat kan om het eten van een koekje gaan, of om zoiets als te lang op de computer of achter de tv zitten. Opvoedkundig gezien is dat waarschijnlijk perfect, maar ik voel me er erg ongemakkelijk bij – vooral als we onder de mensen zijn.”

Andere ideeën

“Op een terras bijvoorbeeld. Dan hoeft er maar weinig te gebeuren of Johan wordt boos. Dat gaat gepaard met stemverheffing en dan ben ik degene die hem tot stilte moet manen, omdat iedereen naar ons kijkt. Als het tegenzit, ben ik de volgende die de volle laag krijgt, daar kunnen we later nog flink over ruziën. Johan is dan boos en vindt dat  ‘we als ouders op één lijn moeten zitten’. Al vaak heb ik hem gezegd dat we hier andere ideeën over hebben en dat we moeten zoeken naar een middenweg. Ik vind dat de kinderen meer vrijheid verdienen en die geef ik ze. Stiekem vind ik het leuk als Milan een beetje stout is. Ik zal hem dan niet snel tot de orde roepen. Als Johan dat ziet, wordt het geheid ruzie.”

‘Stiekem vind ik het leuk als Milan stout is en roep ik hem niet tot de orde’

School

“Over Nova hebben we amper woorden, tot een jaar geleden ging het bij Milan ook goed. Maar vanaf het moment dat hij naar school gaat, is Johan strenger. Ik ben bang dat het steeds erger wordt. Soms hoor ik hem tegen Milan praten en denk ik: dat kind is vijf! Houd er een beetje rekening mee dat zijn ontwikkelingsniveau nog niet zo hoog is. Niet lang geleden hoorde ik Johan praten met zijn broer, over verschillende niveaus van middelbare scholen en manieren om op de beste te komen.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Mijn beste vriendin liegt over alles’

Bijles

“Ze hadden het zelfs over naschoolse bijles! Toen viel ik uit:  ‘Meen je dit nou? Dat is over acht jaar!’ Bovendien heb ik ze toegesnauwd dat het ook zou kunnen dat Milan níét kiest voor rechten, maar voor de kunstacademie. Bij de kinderen ben ik de favoriet, dat merkt Johan ook wel. Maar wat ik belangrijk vind, is dat ze later kunnen terugkijken op een leuke jeugd en dat ze niet getraumatiseerd raken omdat ze van hun vader nooit iets mochten, behalve leren.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: GettyImages