Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Opgebiecht: ‘Ik overweeg een borstverkleining’

Opgebiecht: ‘Ik overweeg een borstverkleining’

Opgebiecht: ‘Ik overweeg een borstverkleining’

Anna (30): “Misschien klinkt het raar in deze tijd waarin iedereen zomaar aan z’n lijf laat sleutelen en borstvergrotingen aan de orde van de dag zijn, maar ik wil precies het tegenovergestelde: ik heb zulke grote borsten dat ik er graag vanaf wil. Eigenlijk al heel lang, maar ik worstel ermee. Ik heb moeite met het idee om te laten snijden in een gezond lichaam.”

Flinke bos hout voor de deur

“Ik ben niet lang, 1 meter 65, en ik heb cup F. Dat is veel, hoor. Zoals oude mensen zeggen die denken grappig te zijn: een flinke bos hout voor de deur. Die opmerking ken ik inmiddels wel, net als alle andere toespelingen op mijn borsten. Ik vind dat vervelend, maar mensen hebben niet door dat ze me daarmee kwetsen. Over het algemeen worden grote borsten toch als mooi gezien, je moet jezelf er kennelijk gelukkig mee prijzen en het is sexy – behalve als je ze zelf hebt en er niet voor hebt gekozen.”

Tiener

“Als tiener had ik al moeite met het vinden van goede beha’s. Meestal droeg ik sportbeha’s, omdat die nog wel redelijk zitten. Nog steeds zijn mooie lingeriesetjes niet aan mij besteed, ze bieden te weinig ondersteuning of ze zijn onbetaalbaar in mijn maat. Lichamelijk kan ik er ook last van hebben. Je wilt me niet zien rennen, je moest eens weten hoe het voelt om dat gewicht mee te slepen. Als ik word voorgesteld aan iemand – man of vrouw, dat maakt niet uit – gaat de eerste blik meestal richting mijn borsten. Ik heb het voorheen wel gedaan, naar mijn ogen wijzen en zeggen: ‘Hallo, hier ben ik!’”

‘Vroeger dacht ik: als ik ouder word, zal het wel minder belangrijk worden. Maar dat is niet zo’

“Toen ik een stuk jonger was, heb ik er wel met mijn moeder over gepraat. Zij heeft ook flinke borsten, maar is beter in verhouding dan ik. Ze wees me op de mogelijkheid van een borstverkleinende operatie. Ik was blij om te horen dat die optie er was, maar voelde er destijds niets voor. Waarom zou je in een gezond lijf laten snijden? Stel dat er iets misgaat? Dat denk ik eigenlijk nog steeds, ik vind het een lastige kwestie. Vroeger dacht ik: als ik ouder word, zal het wel minder belangrijk worden. Maar dat is niet zo, ze zitten me letterlijk en figuurlijk in de weg. Ik ben nu dertig en weet inmiddels dat het niet overgaat. In mijn liefdesleven heeft het ook een rol gespeeld. Er zijn veel mannen die kicken op grote borsten, soms lijkt het van ondergeschikt belang wie er aan die borsten vastzit. Ik heb nooit moeite gehad met het vinden van vriendjes, maar heb me weleens afgevraagd of het om mij of om mijn borsten ging.”

Het is dubbel

“Ik heb nu vijf jaar een relatie met Bob, en ik weet zeker dat hij van mij houdt als totaalpakket. Dat zit honderd procent goed. We wonen samen, gaan trouwen en willen graag een kind. Met hem kan ik alles bespreken en hij weet dat mijn borsten me in de weg zitten. Al jaren denk ik dus aan een borstverkleining, maar ik ben ook een angsthaas, ik heb zelfs nog nooit in het ziekenhuis gelegen. Ik vind het een eng vooruitzicht. Het is dus heel dubbel: ik zou zó graag kleinere borsten willen, maar is het me dat waard? Ik heb lang gedacht van niet, ook uit angst voor het ziekenhuis, maar het blijft toch een issue voor me. De laatste tijd ben ik er wel weer veel mee bezig. Op het moment ben ik geneigd om een afspraak te maken met een specialist. Ik wil geen ziekenhuisplek innemen in tijden van een pandemie hoor, zo noodzakelijk is het niet. Maar ik kan natuurlijk wel een oriënterend gesprek aanvragen, want ik betrap mezelf op het zoeken naar uitstel. Het is bangigheid, denk ik.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik botste tegen een auto met daarin een te leuke man’

Reactie Bob

“Ik heb het er met Bob over gehad, ook omdat ik wilde weten hoe hij op zo’n operatie zou reageren. Hij reageerde lief en realistisch, zoals ik verwachtte. Vooraf was ik even bang dat hij zou denken dat ik hem zijn speeltjes zou afnemen, maar zo ziet hij dat gelukkig niet. Dat ik me goed voel in mijn lijf vindt hij veel belangrijker. Het zou me wat waard zijn: minder wijde kleren dragen om alles te verbloemen, geen blikken meer van wie dan ook en wellicht zie ik dan ook weer de lol in van een dagje strand of een keertje sauna. Dat durf ik nu echt niet.”

Dit artikel komt uit Flair 13-2021, de editie die t/m 6 april in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Getty Images