Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Onderzoek: de stem van je moeder is net zo rustgevend als een knuffel

Onderzoek: de stem van je moeder is net zo rustgevend als een knuffel

Onderzoek: de stem van je moeder is net zo rustgevend als een knuffel

Iedereen die het om wat voor reden ook zonder haar moeder moet stellen in het leven, weet: kón je haar nog maar eens bellen. Gewoon, om even haar stem te horen. Ben jij een geluksvogel die nog een moeder in haar leven heeft, dan is het wellicht een goed plan haar wat vaker te bellen. 

Oxytocine

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de stem van je moeder net zo rustgevend kan zijn als een knuffel. Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison ontdekten dat bellen met je moeder zorgt voor net zoveel oxytocine (het gelukshormoon) als een ontmoeting in levende lijve.

Rekensommen oplossen

Belangrijke kanttekening: het onderzoek werd gedaan onder meisjes tussen de 7 en 12 jaar oud. De meisjes moesten een kwartier lang rekensommen oplossen onder toezicht van een jury. Na die zenuwslopende opdracht werden ze verdeeld in vier groepen. Eén groep moest een kwartier lang wachten zonder hun moeder te spreken, de andere groep mocht met hun moeder appen, nog een groep kreeg hun moeder te zien en de laatste groep mocht hun moeder bellen. Vervolgens keken de onderzoekers naar de balans tussen de hoeveelheid oxytocine en cortisol (stresshormoon).

Geen verschil tussen knuffelen of bellen

En warempel: de hoeveelheid oxytocine was onder de meiden die met hun moeder mochten bellen aanzienlijk hoger. Het opvallendst is echter dat er geen verschil is tussen de groepen die hun moeder in levende lijven zagen en de groep die hun moeder belde. Dat je zo rustig wordt van je moeder, zit ‘m dus vooral in haar stem. ‘Er werd altijd vanuit gegaan dat er voor de aanmaak van oxytocine bij sociale binding fysiek contact nodig was. Maar uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de stem van je mama hetzelfde effect kan hebben als een knuffel’, zegt biologisch antropoloog Leslie Seltzer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN | Beeld: Getty