Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Het huis van Marga (38) werd getroffen door een tornado: ‘Overal op straat lagen dakpannen’

Het huis van Marga (38) werd getroffen door een tornado: ‘Overal op straat lagen dakpannen’

Het huis van Marga (38) werd getroffen door een tornado: ‘Overal op straat lagen dakpannen’

Sommige dingen heb je écht niet in de hand. Maresa, Wijnanda en Marga weten daar alles van. Door een ingrijpende gebeurtenis werd hun woning in één klap onbewoonbaar. “Ons huis werd verwoest door een tornado… Dat verwacht je toch niet in Nederland?”

Woning onbewoonbaar verklaard

Marga (38, weddingplanner) is getrouwd met Ferry (43, medewerker risicobeheersing brandpreventie) en moeder van Sven (10) en Ryanne (9). Twee jaar geleden werd hun nieuwe woning door een tornado verwoest, nog voordat ze erin hadden gewoond.

Tornado in Nederland

“Het was liefde op het eerste gezicht. Begin 2019 bezichtigde ik samen met mijn man een huis in een dorp verderop. We kwamen uit de stad, maar wilden meer rust. Het huis was ideaal. Het was groot en we hoefden er weinig aan te doen. Tot onze grote vreugde werd ons bod direct geaccepteerd. Drie maanden later zouden we passeren bij de notaris. Het huis waar we toen nog in woonden, verkochten we in de tussentijd. Kort na de sleuteloverdracht van onze nieuwe woning zouden we het opleveren.”

‘Omdat het officieel nog niet van ons was, waren we niet verzekerd’

“En toen was er opeens – zo’n zes weken voordat we uit ons oude huis zouden weggaan – een tornado op die superheftige dag, dinsdag 4 juni 2019. Een tornado… Dat verwacht je toch niet in Nederland? Ik was aan het werk en buiten stormde en regende het hard. Daar had het nieuws al voor gewaarschuwd, maar niemand had ook maar een vermoeden dat het zo uit de hand zou lopen. Onverwachts belde mijn man. Hij werkt als vrijwilliger bij de brandweer en had van collega’s gehoord dat er een tornado van 150 kilometer per uur over ons nieuwe huis had geraasd. In shock hoorde ik het aan. Snel reden we ernaartoe. De straat lag bezaaid met dakpannen en omgevallen bomen. Ook ons huis had veel schade. In de garagemuur zat een groot gat, de schoorsteen was omgeklapt, de bovenkant van de dakkapel was weg en er ontbraken een heleboel dakpannen.”

Onbewoonbaar

“Door de grote schade werd het huis onbewoonbaar verklaard. Omdat het officieel nog niet van ons was, waren we niet verzekerd. De huidige bewoners waren dat wel, maar het was totaal onduidelijk hoe hoog het schadebedrag precies was en wanneer alles hersteld zou worden. Zelf ons droomhuis opnieuw opbouwen, was geen optie; de kosten zouden waarschijnlijk erg hoog worden en daar kregen we geen hypotheek voor. Ondertussen konden we ook niet terugvallen op onze oude woning. We moesten er binnen korte tijd uit en ik had geen idee waar we konden wonen.”

Lees ook
Marilyn (26) geeft al meer dan 5 jaar borstvoeding: ‘Ik heb geen leeftijdsgrens’

Stressvolle periode

“Met pijn in ons hart trokken we ons terug uit de koop. Omdat ons huis niet kon worden opgeleverd in de staat waarin we het hadden gekocht, lukte dat zonder extra kosten. Gelukkig konden we in overleg met de kopers de overdracht van ons oude huis iets uitstellen. Razendsnel kochten we een andere woning waar we direct in konden, vijf minuten bij ons droomhuis vandaan. Het was iets groter, maar vanbinnen moest echt alles vervangen worden. Toch waren de kosten daarvan veel minder hoog dan een compleet herstel van ons droomhuis, dus gingen we ervoor. We moesten wel, we stonden bijna op straat. Wat volgde, was een jaar vol stress en veel verbouwingen. Niet alles konden we in één keer doen. Inmiddels zijn we bijna klaar en hebben we onze plek eindelijk gevonden. Ons droomhuis is ook helemaal opgeknapt. Ik loop er geregeld langs met de hond en het blijft jammer. Er wonen nu andere mensen, maar ergens denk ik nog steeds: dat hadden wij kunnen zijn.”

Net als bij Marga werden ook de huizen van Maresa en Wijnanda onbewoonbaar verklaard. Hun verhalen lees je, naast die van Marga, in Flair 22-2021, de editie die t/m 8 juni in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Fotografie: Ester Gebuis