Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Marilyn (26) geeft al meer dan 5 jaar borstvoeding: ‘Ik heb geen leeftijdsgrens’

Marilyn (26) geeft al meer dan 5 jaar borstvoeding: ‘Ik heb geen leeftijdsgrens’

Marilyn (26) geeft al meer dan 5 jaar borstvoeding: ‘Ik heb geen leeftijdsgrens’

Marilyn (26, influencer) is moeder van Mila (5), Mees (4) en Merel (3), en veertien jaar samen met Maxim (27, student rechten). Ze geeft al meer dan vijf jaar borstvoeding.

“Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht. Ik werd op mijn twintigste zwanger van Mila en gaf haar vanaf de geboorte borstvoeding. Ik dacht dat dat zo hoorde. Dat het misschien niet zou lukken en dat kunstvoeding ook een optie was, kwam niet in me op. Gelukkig lukte het meteen, melkpoeder hebben mijn kinderen nooit gehad. Als ik Mila voedde, moest ik onder mijn andere borst een beker houden. De melk stroomde uit mijn borsten, maar het gekke was dat kolven nooit werkte. Zodra ik dat deed, ging de melkkraan dicht. Gelukkig werkte ik vanaf de geboorte van Mila vanuit huis. Zo was ik altijd in de buurt van mijn kinderen. Een jaar na Mila’s geboorte werd ik zwanger van Mees. Ik gaf nog steeds borstvoeding aan Mila, maar stopte toen zij er geen behoefte meer aan had. Ondertussen bleven mijn borsten door de zwangerschapshormonen melk aanmaken. Die leegde ik met mijn handen. Lang hoefde ik dat niet te doen, want drie maanden later was Mees er. Hij dronk net als Mila vanaf het begin goed uit de borst, totdat hij er negen maanden later ook zelf mee stopte. In die periode was ik voor de derde keer zwanger, maar ik had dat niet door. Pas na 32 weken kwam ik erachter. Ja, dat kan dus echt. Al die tijd had ik me niet anders gevoeld. Ik had dan wel een onregelmatige cyclus, maar ik verloor regelmatig bloed, dus ik dacht dat ik gewoon steeds ongesteld was. Daarnaast was mijn buik zo plat als een dubbeltje, waarschijnlijk droeg ik mijn zwangerschap in mijn rug.”

Lees ook
Maike (42) en Claire (42) zijn al 36 bevriend: ‘We zijn verschillend, maar hebben aan een half woord genoeg’

Moment van rust

“Het was een grote schok, maar Maxim en ik waren er erg blij mee. Zes weken later werd onze dochter Merel geboren. Ze was kerngezond en vond direct haar weg naar mijn borst. Inmiddels is ze drie en krijgt ze nog steeds minimaal drie keer per dag borstvoeding. Ik voed op verzoek en hoewel ze er volgens mij niet echt meer voeding uit haalt, merk ik dat Merel er heel rustig van wordt. Het gaat meer om die genegenheid en geruststelling. Er komt wel melk uit en die drinkt ze, maar ze raakt er niet echt vol van. Daarom eet en drinkt ze daarnaast zoals alle andere kinderen dat doen. Net als bij Mila en Mees laat ik het aan Merel over wanneer ze wil stoppen, ik heb geen leeftijdsgrens. Stel dat ze op haar achtste nog steeds wil drinken, dan blijf ik haar thuis gewoon voeden. Natuurlijk word ik er weleens gek van, steeds die borst eruit. Het zorgt ook voor ongemakkelijke momenten. Dan zitten we op een verjaardag en roept Merel opeens:  ‘Ik wil tiet!’ en trekt ze mijn shirt omlaag. Ze is natuurlijk al best groot, dus dan schaam ik me wel. Stom eigenlijk, want ik vind borstvoeding geven heel normaal, ook als je kind wat ouder is. Meestal probeer ik Merel in zo’n situatie af te leiden. En anders laat ik haar drinken. Niet iedereen vindt dat normaal. Op Instagram krijg
ik bij een voedfoto regelmatig opmerkingen als: ‘Stop er eens mee!’ en  ‘Is ze niet te oud?’  Tja, wat kan ik daarmee? Ooit is Merel achttien en is ze vast wel gestopt. Tot die tijd voed ik lekker door.”

Net als Marilyn zijn Anneroos en Tessa ook langvoeders. Hun verhalen lees je, naast die van Marilyn, in Flair 21-2021, de editie die t/m 1 juni in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Fotografie: Marloes Bosch