Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Maike (42) en Claire (42) zijn al 36 bevriend: ‘We zijn verschillend, maar hebben aan een half woord genoeg’

Maike (42) en Claire (42) zijn al 36 bevriend: ‘We zijn verschillend, maar hebben aan een half woord genoeg’

Maike (42) en Claire (42) zijn al 36 bevriend: ‘We zijn verschillend, maar hebben aan een half woord genoeg’

Vriendinnen: we kunnen niet zonder ze! Maar wat maakt nou juist die ene vriendin zo speciaal? Rianne, Yvonne en Maike vertellen in Flair 20 over hun bestie.

Bijzondere vriendschap

Maike Liebregts (42, rechts) is al 36 jaar bevriend met Claire (42). Als puber woonde Claire zelfs bij haar en haar ouders in huis.

“Op de middelbare school waren ze niet heel blij met ons. Ik herinner me een aardrijkskundeleraar die een ontzettende hekel had aan ons geklets. Dan stuurde hij ons samen naar de gang. Stom natuurlijk, want daar gingen we vrolijk verder. Hoe bozer hij werd, hoe harder wij moesten lachen. We hebben echt de boel op stelten gezet.”

“Toen ik zes was, waren we verhuisd en moest ik naar een nieuwe lagere school. Het was midden in het schooljaar en ik voelde me een vreemde eend in de bijt. Al in de eerste week werd Claire mijn vriendin. Ook zij was een beetje een buitenbeentje. We hadden meteen een klik. Ik kon mezelf zijn bij haar en zij bij mij. Dat gevoel hebben we nu, 36 jaar later, nog steeds. ‘Jij bent mijn reddende engel,’ zei Claire onlangs tegen me toen we het over vroeger hadden. Ik raakte geëmotioneerd, want voor mij is het vanzelfsprekend dat je er voor elkaar bent als je elkaar nodig hebt. Ik vind het lief dat ze dat zegt, maar andersom is ze er ook altijd voor mij. Toen ik in mijn kraambed duizend-en-een vragen had, belde ik haar constant. Het was zo erg dat mijn man op een gegeven moment zei: ‘Je belt eerst met Claire en overlegt dan pas met mij!’”

Half woord is genoeg

“Ik wist als kind dat Claire geen gemakkelijke thuissituatie had. Ze sprak er niet veel over, maar toen ze als zeventienjarige wegliep van huis wist ik: ze moet bij ons komen wonen. Mijn ouders stemden meteen toe. Toen vond ik dat normaal, maar nu ik volwassen ben en kinderen heb, zie ik pas in hoe bijzonder dat was. Als naïeve puber wilde ik mijn vriendin helpen, maar ik dacht ook: gezellig! We zaten inmiddels niet meer bij elkaar op school en dan zou ze toch elke dag bij me zijn. Het bleek niet zo gezellig te zijn als ik had dacht. Claire moest echt bijkomen en heeft een halfjaar bijna alleen maar in bed gelegen. Nu begrijp ik dat, maar als zeventienjarig meisje was ik toch een beetje teleurgesteld. Pas nu hebben we diepgaande gesprekken over haar jeugd en over de anderhalf jaar dat ze bij ons woonde. Op haar achttiende leerde ze Manuel kennen, met wie ze nog steeds is getrouwd. Samen hebben ze twee prachtige meiden. Claire heeft zelf nooit een goed voorbeeld gehad, maar ondanks dat is ze een ontzettend goede en liefdevolle moeder. Ik vind dat heel bijzonder om te zien.”

Lees ook
Anouk (35) is trots op haar moederlijf: ‘Die zelfverzekerdheid had ik niet na mijn eerste bevalling’

“Ondanks dat we erg verschillend zijn – ik ben impulsief en ondernemend, Claire is wat bescheidener en loyaal – is ze mijn beste vriendin, we hebben aan een half woord genoeg. We weten alles van elkaar, zijn samen volwassen geworden. Claire is een constante factor in mijn leven. Ik ben daar zo blij mee. En ik ben ongelooflijk trots op haar!”

Net als Maike hebben Rianne en Yvonne een bijzondere band met hun beste vriendin. Hun verhalen lees je, naast die van Maike, in Flair 20-2021, de editie die t/m 26 mei in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Nathalie de Graaf | Fotografie: Marloes Bosch