Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Kibbelen in een relatie, kan het kwaad of versterkt het jullie juist?

Kibbelen in een relatie, kan het kwaad of versterkt het jullie juist?

Kibbelen in een relatie, kan het kwaad of versterkt het jullie juist?

Iedereen kibbelt weleens met zijn of haar partner. En kibbelen over de meest onnozele dingen? Dat gebeurt geregeld in elke relatie, zéker nu we 24/7 op elkaars lip zitten in tijden van de coronacrisis. Op elkaar vitten hoort er nu eenmaal bij, maar wat als het vaak voorkomt? Kan het dan eigenlijk kwaad? 

Kibbelen relatie

Is dat kibbelen eigenlijk echt zo onschuldig als we denken? Psychotherapeut en relatie expert Esther Perel doet uit de doeken en benadrukt dat het geruzie niet geminimaliseerd moet worden. Ze noemt het zelfs ‘chronische oorlogsvoering op een laag pitje’ en dus iets wat je beter kunt vermijden in een relatie. “Als je je kritisch opstelt, dan zijn je veronderstellingen negatief”, legt de therapeut uit. “Je gaat er niet vanuit dat de andere persoon goede bedoelingen heeft, je vermoedt dat ze je willen kwetsen. Ik denk dat het belangrijk is dat je begrijpt dat kritiek rust op heel wat teleurstellingen, onbeantwoorde noden en verwachtingen. Achter elke opmerking, schuilt vaak een wens.”

Lees ook
Ruzie met je partner? Deze twee woorden kun je beter niet gebruiken

Drie tips

Toch hoef je je niet meteen al te veel zorgen te maken als jij en je partner weleens kibbelen. Onenigheid over de meest onnozele dingen komt immers in iedere relatie voor, zeker nu. Wil je uit de hand lopende ruzies vermijden? Dan hebben we drie tips voor je:

  1. Vermijd woorden als ‘nooit’. ‘Je luistert nooit naar mij als ik iets vertel’ of ‘Jij steekt nooit je handen uit de mouwen’ zijn vaak dingen die vaak gezegd worden tijdens een ruzie. Maar dit is niet de beste manier is om te communiceren. Je geeft de indruk dat je alles bijhoudt wat hij doet.
  2. Elke ruzie gaat er serieus aan toe. Toch is het belangrijk om een discussie te benaderen met een vleugje humor. Het helpt je realiseren dat je gekibbel best serieus is, maar ook niet zo erg dat het over leven of dood gaat.
  3. Het is belangrijk dat je probeert om je eens te verplaatsen in je partner. Denk je nu echt dat hij of zij je opzettelijk wil irriteren, kwetsen of teleurstellen? Het is goed om elkaar te steunen en de achterliggende frustraties samen aan te pakken, dan komen jullie er ook sterker uit als koppel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock