Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Bewezen: jonge stellen beginnen steeds later aan kinderen

Bewezen: jonge stellen beginnen steeds later aan kinderen

Bewezen: jonge stellen beginnen steeds later aan kinderen

Jonge stellen beginnen steeds later aan kinderen uit angst voor een relatiedip. Dit komt door het realistischere beeld van het ouderschap dat is ontstaan, meldt RTL Nieuws.

Het krijgen van kinderen vergt veel van jou en je partner en dat is volgens Carolien Gravesteijn, lector ouderschap en ouderbegeleiding aan de Hogeschool Leiden, een reden om het krijgen van kinderen uit te stellen. “Ouders komen steeds vaker tot de conclusie dat het ouderschap echt niet alleen een roze wolk is,’ zegt Gravesteijn. ‘Het vraagt veel van de relatie met hun partner. Je relatie krijgt echt even een dip.”

Onderzoek

Gravesteijn volgt 600 ouders van wie de kinderen nu bijna vier jaar oud zijn. “Vanuit het lectoraat kijken we naar het welzijn van ouders. Ieder halfjaar gaan we bij zo’n 200 gezinnen op bezoek. De ouders die we volgen, geven aan dat een kind krijgen echt heftig is. Die crisis wordt nu veel meer besproken en lijkt me een belangrijke verklaring waardoor anderen langer wachten met het krijgen van kinderen of er helemaal van afzien.”

Vooral wanneer je net ouders bent geworden of wanneer je kinderen in de puberteit zitten, is het ouderschap een uitdaging. “Als ouders niet goed zijn voorbereid op deze periode en niet weten hoe ze moeten reageren, dan komen ze voor verrassingen te staan. Vaak voelen ouders zich dan onzeker en hebben ze het gevoel er alleen voor te staan.”

Lees ook
Hoe snel word jij verliefd op iemand? Dit zegt je sterrenbeeld over verliefdheid!

Online

Het internet speelt ook een grote rol. Door social media zien we dat het ouderschap heus niet altijd rozengeur en maneschijn is, waardoor jonge stellen denken: laat maar, ik begin er niet aan, denkt Gravesteijn. “Er bestaat nu een realistischer beeld dan voorheen over kinderen krijgen.” Ook opleidingsniveau en zelfsturing zijn redenen om later met kinderen te beginnen. “Steeds meer vrouwen zijn hoog opgeleid, dit heeft consequenties voor het later krijgen van kinderen. Ik veronderstel dat ze eerst werken aan hun carrière of gaan reizen voor ze aan kinderen beginnen. Met als gevolg dat vrouwen ouder worden en er een kans bestaat dat zwanger worden niet meer zo makkelijk lukt,” aldus Gravesteijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock