Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Slaat je hart op hol tijdens een date? Je hartslag vertelt je of jij en je date een match zijn

Slaat je hart op hol tijdens een date? Je hartslag vertelt je of jij en je date een match zijn

Slaat je hart op hol tijdens een date? Je hartslag vertelt je of jij en je date een match zijn

Ben je aan het daten geslagen? Dan zul je merken dat je met de ene persoon een romantische klik hebt, maar je bij een ander helemaal geen vonkje voelt overspringen. Dit heeft blijkbaar alles te maken met de hartslag van jou en je date.

Hartslag tijdens date

Niet het uiterlijk, humor of charisma van je date maakt dat je verliefd op iemand wordt. Het draait namelijk om je hartslag. Als jullie harten in hetzelfde tempo kloppen, dan zijn jullie een match! Psycholoog en onderzoeker Eliska Prochazkova onderzocht hoe de romantische klik tussen twee personen tijdens een blind date tot stand komt. Ze ontdekte dat de aantrekkingskracht tussen twee mensen kan wordt gemeten door te kijken naar hun hartslag. Als de hartslagen bij elkaar passen, dan blijkt er meer aantrekkingskracht te zijn.

De veronderstelling was eigenlijk dat die aantrekkingskracht zich uit in de lichaamstaal, zoals oogcontact en lachen naar elkaar. Dit bleek helemaal niet het geval te zijn. Koppels waarbij de hartslagen synchroon liepen met elkaar, waren ook de koppels die zich het meest tot elkaar aangetrokken voelden. Als de vrouw een hogere hartslag kreeg, dan steeg ook de hartslag van de man en andersom.

Lees ook
Bewezen! Koppels met een hond zijn gelukkiger in hun relatie

Blind date onderzoek

Honderdveertig heteroseksuele jongeren werden onderzocht tijdens een blind date, terwijl ze aan verschillende apparaten waren gekoppeld. Oogbewegingen werden geregistreerd en de manier van lachen en de gedragingen van de koppels werd opgenomen. Ook de hartslag werd gemeten tijdens de date. De koppels moesten zowel aan het begin van de date, als tijdens en na de date zeggen hoe aantrekkelijk ze elkaar vonden. De aantrekkingskracht zit blijkbaar in de synchronisatie van de harten van jou en je date. Hoe romantisch!

Waarom sommige mensen dan niet met elkaar klikken? “Dat komt door iets wat wij micro-expressies noemen. Heel kleine signalen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Denk aan minuscule knipperingen met de ogen”, zegt onderzoeker Prochazkova. Deze micro-aggressies neem je onbewust waar en daar reageert je lichaam dus op. De zichtbare lichaamstaal kan blijkbaar niet de aantrekkingskracht tussen mensen voorspellen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images