Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 5 dingen om rekening mee te houden als je beste vriendin zwanger is

5 dingen om rekening mee te houden als je beste vriendin zwanger is

5 dingen om rekening mee te houden als je beste vriendin zwanger is

Als je vriendin zwanger is, is dat voor haar natuurlijk fantastisch nieuws. Toch is een zwangerschap niet alleen maar rozengeur en maneschijn… Met deze 5 dingen moet je zeker rekening houden:

1. Hi-ha-hormonaal

Oh, die hormonen! Zelfs de meest evenwichtige vrouw kan zomaar last krijgen van een woedeaanval (inclusief samengebalde vuisten en witte knokkels van irritatie) in de supermarkt. En waarom? ‘Die vieze koffiegeur!’ Juist.

2. Een veranderende levensstijl

Dat jij vanaf nu in je eentje die fles wijn bij jullie wekelijkse sushi-date moet verorberen, is een offer dat je als true friend makkelijk maakt. Maar alcohol is niet het enige wat zwangere vrouwen niet meer mogen. Die sushi, bijvoorbeeld, mag niet. Bedenkt dus goed waar je afspreekt en wat je meeneemt.

Your aunt, baby girl ❤️

A photo posted by chrissy teigen (@chrissyteigen) on

3. Jij bent misschien nog lang niet klaar voor een baby…

Maar dat hoef je niet steeds te zeggen. Een voorbeeld uit de praktijk: tijdens een koffiedate met een van mijn zwangere vriendinnen (dat wil zeggen, espresso voor haar, muntthee en een klein braakmomentje voor haar – koffie maakt haar niet alleen woest, maar ook misselijk) hadden we het samen over de toekomst. Hoe zal het zijn, op wie zal de baby lijken, waar komt de babykamer? In plaats van mee te zwijmelen op haar roze wolk bombardeerde ik haar met praktische vragen afgewisseld met opmerkingen als: ‘Waar begin je aan’,  ‘Je gaat zo dik worden’, ‘OMG, je bent voor altijd moeder. VOOR ALTIJD MOEDE'” en meer van dat soort gezelligheid. Ik had er niet bij stil gestaan dat ze daar misschien wel wat nerveus en prikkelbaar van zou kunnen worden. Nerveus en prikkelbaar met de eerdergenoemde cocktail van zwangerschapshormonen resulteerde in een woedende vriendin die briesend het terras verliet. En daarna huilend terugkwam. En toen weer woest vertrok.

preggers2

4. Zwanger zijn is niet makkelijk

Iedereen heeft weleens gehoord van de typische ochtendmisselijkheid, maar dat is lang niet alles. Soms duurt ochtendmisselijkheid de hele dag (‘die zogenaamde pregnant glow is gewoon zweet van al dat overgeven’) en kunnen sommige vrouwen geen enkele film meer uitzitten omdat ze of binnen twee minuten in slaap sukkelen of om de twee minuten moeten plassen. Of een combinatie van beide, natuurlijk. En denk trouwens ook maar niet dat zij het leuk vinden om van gierend onredelijk naar totaal emotioneel naar ronduit woest te gaan.

5. Jullie vriendschap gaat veranderen..

En dat is niet erg. Dat wil niet zeggen dat je beste vriendin niet meer je beste vriendin is, maar de dynamiek gaat wel veranderen. Concentreer je op de dingen die jullie nog wel samen kunnen doen – dat zijn er echt meer dan genoeg – maar accepteer ook dat ze een ander leven krijgt en daar misschien zelf ook wel een beetje bang voor is.

preggers1

 

Meer over zwangerschap?

 

Afbeeldingen: copyright giphy