Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Marijke is zes jaar ouder dan haar man: ‘Ons verhaal begon toen ik 20 was en hij 14’

Marijke is zes jaar ouder dan haar man: ‘Ons verhaal begon toen ik 20 was en hij 14’

Marijke is zes jaar ouder dan haar man: ‘Ons verhaal begon toen ik 20 was en hij 14’

Marijke (33) is zes jaar ouder dan haar echtgenoot Yannick (27), aan wie ze ooit leiding gaf bij de scouting. Nu zijn ze zeven jaar samen en hebben ze een zoontje, Tars (2). Maar het heeft even geduurd voor hun familie en vrienden hun relatie accepteerden.

“Yannick en ik zijn sinds zeven jaar een stel, maar ons verhaal is al veel eerder begonnen. Toen ik twintig was en hij veertien, was ik zijn leidster bij de scouting.”

Goed gevoel

“Het is niet zo dat hij me toen al opviel. Zes jaar later werd Yannick lid bij een lokale jeugdorganisatie waaraan ik meewerkte. Aangezien ik niet meer bij de scouting zat, waren we elkaar uit het oog verloren, maar dankzij de maandelijkse organisatievergaderingen werd ons contact hersteld. We waren gewoon vrienden, totdat de organisatie een feestje hield. Na een avond dansen – en, oké, drinken – trok Yannick me mee naar buiten. Voor ik het wist, pakte hij me vast en stonden we te zoenen. Ik was verrast. Niet alleen door zijn move, maar vooral omdat het goed aanvoelde. Het klopte gewoon.”

‘Onze ouders zagen het leeftijdsverschil als een obstakel en gaven onze relatie geen kans’

Party police

“Daar dacht mijn beste vriendin – met wie ik zes jaar eerder leiding had gegeven aan Yannick – duidelijk anders over. Toen ze me kwijt was op het feestje, kwam ze me buiten zoeken. Zodra ze doorhad wat er gaande was, vatte ze me letterlijk bij de kraag en sleurde ze me mee naar de fietsenstalling. ‘Dat feestje gaat niet door! Kom, naar huis!'”

Geen pottenkijkers

“Een week ging voorbij en ik hoorde niets van hem. Net toen ik me erbij had neergelegd dat het bij die ene kus zou blijven, stuurde Yannick me een bericht. Of ik wilde afspreken om bij te praten. Aan het eind van ons gesprek konden we niet anders dan toegeven dat er misschien toch meer was dan vriendschap. We besloten onze relatie een kans te geven, op één voorwaarde: niemand van onze familie of vrienden mocht ervan weten. We waren bang voor negatieve reacties en wilden eerst op eigen houtje uitdokteren wat er nou speelde tussen ons.”

Geheime afspraakjes

“Op weg naar huis na mijn gesprek met Yannick kreeg ik last van koudwatervrees. Dit kon toch niet. Het mócht niet. Ik was ervan overtuigd dat onze relatie gedoemd was om te mislukken. Niet alleen vanwege het leeftijdsverschil, ook omdat onze leefwerelden mijlenver uit elkaar lagen. Ik woonde al op mezelf en had een baan, Yannick was pas aan het hbo begonnen en woonde nog bij z’n ouders. Maar dat ik alleen woonde, had één heel groot voordeel: we konden elkaar in alle rust leren kennen, zonder pottenkijkers. Niemand wist van onze geheime afspraakjes. En als Yannicks ouders vroegen waar hij uithing, zei hij dat hij bij een vriend zat te gamen.”

Wij tegen de wereld

“Na zes weken werd onze relatie serieuzer en besloten we onze omgeving in te lichten. De reacties van onze scoutingvrienden, die ons dus allebei kenden en wisten dat ik ooit nog leiding had gegeven aan Yannick, waren unaniem: dit kan niet blijven duren. Ze geloofden niet in ons als stel. De mensen die alleen mij of Yannick kenden, zoals onze ouders, zagen het leeftijdsverschil als een obstakel en gaven onze relatie geen kans.”

‘Er was een kindje op komst. Onze familie en vrienden konden dus niet meer ontkennen dat het menens was’

“De negatieve reacties afwimpelen was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geloofde in mijn relatie met Yannick. Fijn was het natuurlijk niet dat iedereen zo z’n ideeën had over ons. Ik ontken niet dat het druk op onze relatie legde, zeker in het begin. Lang hebben we een sterk wij-tegen-de-wereld-gevoel gehad. Maar gaandeweg ebden de twijfels weg en was ik ervan overtuigd: Yannick was de man van mijn leven. Het zat goed tussen ons, waarom zou zoiets onbelangrijks als een eigenlijk vrij klein leeftijdsverschil ons geluk in de weg moeten staan?”

Lees ook
Joyce (35) wordt langzaam doof én blind: ‘Drie jaar na de diagnose stortte ik in, ik was op’

Flauwe moppen

“Hoewel ik zes jaar ouder ben, was ik op m’n 26ste nog lang niet bezig met trouwen en kinderen. Ik heb Yannick dus niet onder druk gezet om mee te gaan in het klassieke huisje-boompje-beestje-verhaal. Hij is op zijn beurt erg volwassen voor z’n leeftijd, waardoor we perfect op dezelfde golflengte zitten. Toen we vier jaar samen waren, zijn we getrouwd. Kort ervoor hadden we aangekondigd dat we een kindje verwachtten. Onze familie en vrienden konden dus niet meer ontkennen dat het menens was. Intussen is iedereen in onze omgeving bijgedraaid. Al blijft het leeftijdsverschil voer voor flauwe moppen. Ach, laat ze maar zeuren. We hebben doorgezet en zijn gelukkiger dan ooit. Dat is het enige wat telt.”

Nog meer verhalen lees je in Flair 18-2020. Deze ligt t/m 5 mei in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.