Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Ilse (39): ‘Het stukje moederliefde dat ik moet missen, komt via mijn tante toch een beetje mijn kant op’

Ilse (39): ‘Het stukje moederliefde dat ik moet missen, komt via mijn tante toch een beetje mijn kant op’

Ilse (39): ‘Het stukje moederliefde dat ik moet missen, komt via mijn tante toch een beetje mijn kant op’

Ilse (39, zzp’er schoonheidssalon) is getrouwd met Jeroen (37, zzp’er maritieme sector). Haar tante Elske (70, levenscoach en blogger) is als een moeder voor haar.

Moeder ‘verloren’

“Tien jaar geleden is mijn moeder met haar elektrische fiets gevallen en aangereden door een vrachtwagen. De prognose was ronduit slecht. Pas na zes weken ontwaakte ze voorzichtig uit haar coma. Al die tijd hadden wij om en om aan haar bed gezeten, vrezend voor haar leven – haar zus Elske was daar ook bij. Het hersenletsel dat ze had opgelopen, was onherstelbaar.”

“De impact van zo’n gebeurtenis is enorm, nog steeds. Mijn moeder is er nog wel, maar toch ook niet meer. We waren altijd twee handen op één buik, superclose. De moederrol die ze in mijn leven vervulde, was in één klap weg. Ik heb wat afgehuild die eerste tijd. Als ik haar nu op een slaperige dag tref en zie zitten in haar rolstoel, knijpt mijn hart nog steeds samen. In niets is ze meer de bruisende vrouw die ze ooit was. Heel soms heb ik op heldere dagen contact met haar. Dan zie ik weer een glimp van toen, van de vrouw die met iedereen een gesprek aanknoopte.”

Leegte

“Je went aan de situatie, maar als je zo verweven met elkaar bent geweest, blijft er een leegte. Mijn tante Elske weet die leegte voor mij een beetje op te vullen. Ook zij heeft mijn moeder ‘verloren’ en ik hoop dat ik haar in dat verdriet een beetje kan steunen. Ik kan Elske altijd bellen. Ze staat altijd voor me klaar en is invoelend en zorgzaam. Ze helpt me met alledaagse dingen, bijvoorbeeld met het schrijven van teksten voor mijn website – Elske was vroeger tekstschrijver. Maar ze heeft in het verleden ook veel naar mijn relatieperikelen geluisterd en me carrièreadvies gegeven toen ik besloot voor mezelf te beginnen in de beautybranche. Elske haalt de essentie uit wat je zegt, wat mij sterkt in de besluiten die ik neem. Toen mijn moeder nog gezond was, hadden Elske en ik al een goede band met elkaar. Zij en mijn moeder waren en zijn heel close.”

Vertrouwd

“Kort voor mijn moeders ongeluk kreeg ik te horen dat ik een goedaardige tumor in mijn hypofyse had, dus alles kwam tegelijk. Vijf jaar geleden ben ik daaraan geopereerd. Het zou een weekje ziekenhuis worden, ik lag er vanwege complicaties uiteindelijk dertien weken. Wat mis kon gaan, ging mis. Op zulke momenten heb je je moeder harder dan ooit nodig. Elske was er voor me. Ze zat drie, vier dagen per week naast mijn bed en verwende me met lekkere dingen uit de delicatessenwinkel, een voetenmassage en haar aanwezigheid. Ze geeft me dat onvoorwaardelijke gevoel dat voor familie zo kenmerkend is.”

Lees ook
Dionne (29) begon op haar 25e met beleggen: ‘Over 10 jaar heb ik een vermogen van een half miljoen’

Herinneringen ophalen

“Dat ze mijn moeders zus is, maakt het voor mij extra vertrouwd. Ze weet in bepaalde situaties precies wat mijn moeder had gezegd of gedaan, dat vind ik al fijn. We halen vaak, met een lach en een traan, herinneringen op. Over die keer dat mijn moeder, toen ik twintig was, op de luchthaven het elftal van PSV tegenkwam en met ze op de foto ging. Ik had niets met voetbal, toch moest ze mij even aan de spelers voorstellen en zeggen dat ik nog vrijgezel was. Heel awkward, maar achteraf zo grappig. Elske voelt als een verlengde van mijn moeder en daardoor voelt mijn moeder weer iets dichterbij. Het stukje moederliefde dat ik moet missen, komt via Elske toch nog een beetje mijn kant op.”

Net als Ilse missen Valerie en Nancy hun eigen moeder, maar hebben ook zij een andere vrouw die heel speciaal voor ze is. Hun verhalen lees je, naast die van Ilse, in Flair 18-2021, de editie die t/m 11 mei in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Marloes Bosch