Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Alle feiten en fabels over het vrouwelijk libido

Alle feiten en fabels over het vrouwelijk libido

Alle feiten en fabels over het vrouwelijk libido

Vrouwen kunnen niet spontaan geil worden, van oesters word je hitsig en alle redheads hebben een stomend sexleven: over het vrouwelijk libido bestaat de nodige lariekoek. Dit zijn de feiten en fabels.

Feit: De meeste vrouwen hebben geen spontaan libido

Volgens psychiater Sigmund Freud is libido een oerdrift. Een soort honger, maar dan naar sex in plaats van eten. Deze drift stelt het voortbestaan van de mensheid veilig, beredeneerde hij zo’n honderd jaar geleden. Immers: als er in ons niet met enige regelmatig een spontane behoefte aan een wip zou opborrelen, zouden we als soort onvoldoende nageslacht maken en sterven we hartstikke uit.
Mis, denken wetenschappers nu. Om te beginnen: libido lijkt helemaal niet op honger. Als je niet eet, ga je dood, maar zonder sex kun je heel oud worden. Bovendien, zo vertelde sexuoloog Emily Nagoski onlangs in het tijdschrift NewScientist, weten we inmiddels dat zin in sex niet zomaar uit de lucht komt vallen. Bij slechts tien tot twintig procent van de vrouwen is spontane geilheid het voornaamste startsignaal voor sex (bij mannen is dat ongeveer zeventig procent). De rest van de dames moet het hebben van wat wetenschappers ‘responsief verlangen’ noemen: je libido floept aan als je in een sexy situatie terechtkomt. Pas wanneer je lief je zachtjes in je nek kust, denk je: oeh, van bil op de keukentafel is best een goed idee. Zo bekeken is libido meer een emotie dan een drift. Het is ook de reden dat sexuologen vaak zeggen: zin moet je maken. Als je namelijk niet bij die tien tot twintig procent hitsig-uit-het-niets-vrouwen hoort, kun je zonder de juiste prikkels wachten op je libido totdat je een ons weegt.

Fabel: Oesters zijn goed voor je libido

Het was de groothandelaar in verleidingskunsten Giacomo Casanova die ze beroemd maakte als lustopwekker: de oesters. Naar verluidt at hij er altijd vijftig voordat hij overging tot zijn wulpse verovering du jour. Maar werkt dat bij gewone stervelingen ook?
Er zitten wel stoffen in oesters die de sexuele eetlust kunnen prikkelen, denken sommige wetenschappers. Zo bevatten de schelpdieren zink, wat in theorie de doorbloeding kan verbeteren – ook down under. En er zitten twee aminozuren in waar ratjes in een lab weleens meer geslachtshormonen van gingen aanmaken, wat in theorie zou kunnen leiden tot meer sexuele activiteit. Maar toch blijkt het verband tussen deze stoffen en libido in de praktijk weerbarstig. Al was het maar omdat je, om een effect te voelen, een half strand aan oesters moet verschalken. En om het feestje helemaal te bederven: het gevoel dat je te veel gegeten hebt, is dan weer een bewezen libido-killer.

Feit: Een sexy vreemdeling is opwindender dan je man

Een onbekende man, type Idris Elba, die je tegen de muur van een steegje drukt en de kleren van je lijf scheurt. Hij verlangt zo naar je en hij vindt je zo geil en mooi dat hij zich niet langer kan beheersen… Zulke scenario’s legt psycholoog en sexonderzoeker Marta Meana de vrouwen in haar lab voor. En reken maar van yes dat zowel hun poes als hun brein daar instemmend op reageert. Een ander scenario, waarin vrouwen de liefde bedrijven met een oude vriend of met de partner met wie ze al tien jaar samen zijn, kan de gemoederen onder de riem slechts matig verhitten.
Volgens Meana’s onderzoek komt dat doordat vrouwen veel geilheid halen uit het idee dat een minnaar ze intens begeert. Vandaar ook dat veel vrouwen – naar schatting zo’n zestig procent – fantaseren over sex waarbij ze ruw worden overweldigd door een vreemdeling. In de meeste lange relaties is zulke allesverslindende passie echter vaak ver te zoeken. Uit studies blijkt dat vooral vrouwen steeds minder vaak spontaan hitsig worden naarmate een relatie vordert. Wat niet wil zeggen dat ze geen libido meer hebben; die moet alleen even op vakkundige wijze wakker worden geschud. Waarbij het volgens sexuologen overigens niet erg is als je tijdens het minnespel je ogen sluit en doet alsof je met een bloedgeile Idris Elba in een steegje staat.

Fabel: Roodharige vrouwen hebben meer zin

Blondes have more fun, maar roodharigen hebben meer sex. Althans, als we sexonderzoeker Werner Habermehl moeten geloven. In 2006 kwam hij in het nieuws met een onderzoek onder honderden Duitse vrouwen, hun haarkleur én hun sexleven. Over zijn onderzoekswijze vertelde hij niks, maar wel wilde hij dit delen met een Britse krant: “Het sexleven van vrouwen met rood haar was duidelijk actiever dan dat van vrouwen met een andere haarkleur, met meer partners en meer sex dan het gemiddelde. Het onderzoek laat zien dat de vurige roodharige haar reputatie zeker waarmaakt.” Voor kerels in een vaste relatie met een vrouw die haar lokken ineens rood verft, had hij een waarschuwing: “Ze is op zoek naar iets beters.”
Naar aanleiding van Habermehls onderzoek speculeerden journalisten over de oorzaak van dit gepassioneerde verband. Zouden roodharige vrouwen wellust in hun DNA hebben? Of is het juist zo dat mannen ze anders benaderen omdat ze alvast rekening houden met het stereotype van de ontembare redhead? Volgens psycholoog Petra Boynton kunnen we ons beter eerst afvragen of Habermehls conclusies wel kloppen. Ze is sceptisch omdat de Duitser zijn resultaten nooit in een wetenschappelijk vakblad publiceerde en vaag blijft over de details van zijn onderzoek. Bovendien zijn er geen andere studies die zijn bevindingen bevestigen. Haar conclusie: dit nieuwtje was wellicht goed nieuws voor kappers, maar slechte wetenschap.

Meer sexfeiten en -fabels lezen? Check VIVA 20. Online bestellen kan hier.

Tekst: Asha ten Broeke
Beeld: GettyImages