Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > #geenrozewolk: ‘Hoe voorkom je als nieuwbakken ouders een relatiecrisis?’

#geenrozewolk: ‘Hoe voorkom je als nieuwbakken ouders een relatiecrisis?’

#geenrozewolk: ‘Hoe voorkom je als nieuwbakken ouders een relatiecrisis?’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week: tips om een relatiecrisis te voorkomen als je nét papa en mama geworden bent.

“Op het moment dat je als stel begint na te denken over kinderen, begint er al een kleine verandering te komen in jullie relatie. Je begint te dagdromen over hoe het zal zijn als jullie straks eenmaal kinderen hebben. Jullie hebben beiden vast al verschillende ideeën over de opvoeding, regels, waarden en normen binnen jullie gezin. Sommige stellen zitten volledig op één lijn met betrekking tot deze onderwerpen, andere stellen staan recht tegenover elkaar.

Grote verandering

Als het dan eenmaal zover is en jullie zijn papa en mama geworden, komt de grootste verandering. Ineens is daar een klein baby’tje die alles op zijn kop zet. Je eigen identiteit komt op losse schroeven te staan. Je bent nu moeder of vader geworden. Daar komt een heel eisenpakket bij kijken. Ouders worden is, alsof je eindexamen moet doen voor iets, waar je nooit een gedegen opleiding voor hebt gedaan. Logisch, dat jullie als stel, elkaar daar in weer moeten vinden. Tussen de poepluiers, de slapeloze nachten en de voedingen door moet je ergens tijd voor elkaar vrij zien te maken.

‘Je weet maar nooit wat voor nacht je te wachten staat’

Voor veel nieuwbakken ouders is dit erg lastig. Doordat jullie leven ineens fulltime om de kindje(s) draait, heb je veel minder tijd om samen even alleen te zijn. Een avondje samen weg is, in tegenstelling tot vroeger, niet meer zomaar gepland. Tegenwoordig vraagt dit om een ijzersterke planning, regelen van oppas en op tijd reserveren van een leuk restaurantje. Doordeweeks zit je vaak samen doodmoe op de bank, te netflixen in je pyjama en rollen jullie uiterlijk 22.00 je bed in. Logisch, want je weet maar nooit wat voor nacht je te wachten staat en hoeveel uur slaap je krijgt.

Een crisis ligt snel op de loer

Een relatiecrisis ligt vaak op de loer bij kersverse ouders. Of jullie nu één of meerdere kindjes hebben: een relatie is dubbel zo hard werken, als je eenmaal kinderen hebt. Probeer hierin ook mild te zijn voor jezelf. Het is meer dan begrijpelijk, dat je moe bent, geen zin hebt om de deur uit te gaan of je best te doen als het gaat om je uiterlijk. Simpelweg, omdat je hier amper energie voor hebt. Ze noemen het niet voor niets de ‘tropenjaren’, het is echt aanpoten als je kleine kinderen hebt.

‘Plan elke week een avond voor jullie samen’

Toch kan je ervoor zorgen dat je relatie niet in een sleur beland of dat jullie in een relatiecrisis terecht komen. Bijvoorbeeld door elke week een avond voor jullie samen te plannen. Zoals ik ook heb beschreven in mijn boek Toen kreeg ik weer lucht, is een date night heel belangrijk voor jullie als stel. Dus plan elke week een avond voor jullie samen. Als het niet haalbaar is om elke week uit eten te gaan, plan dan een leuke date night at home. Check Pinterest voor de leukste ideeën en leg de kindjes wat vroeger op bed. Telefoons aan de kant, kaarsjes aan en even alleen aandacht voor elkaar hebben.

Blijf praten en blijf betrokken

Daarnaast is het ook belangrijk dat je elkaar blijft betrekken bij wat er allemaal in elkaar omgaat. Je partner heeft geen glazen bol, hij of zij kan niet ruiken wat er zich in jouw hoofd afspeelt. Dus communiceer over je gedachten, je gevoelens en wat er zich allemaal binnen in jou afspeelt. Zo blijf je op de hoogte en gaat het even niet alleen over jullie kindje(s), maar ook over je werk, sport, hobby’s, et cetera.

Zoek naar overeenkomsten

Wat ook erg belangrijk is in een relatie, is commitment. Je hebt sámen een kindje gekregen, dat versterkt de band enorm. Soms voelt dit alleen niet zo, omdat jullie allebei je eigen belevingen en overtuigingen hebben. Blijf je toch committen aan elkaar. Zoek naar overeenkomsten bij elkaar, in plaats van te kijken naar alle verschillen. Je hoeft het niet overal over eens te zijn, maar ga niet op elke slak zout leggen. Blijf kijken naar waar jullie wel hetzelfde in staan of over denken. Zoek niet naar de verschillen tussen jullie, maar naar wat jullie (ver)bind. Op die manier werk je constructief aan je relatie.

#doeslief

Last but not least: toon affectie naar elkaar toe. Nee, ik bedoel niet meteen stomende hete seks (hoe fijn en belangrijk dit ook is), maar raak elkaar dagelijks af en toe eens aan. Geef elkaar een kus bij binnenkomst of weggaan, een aai over de arm, een knuffel op zijn tijd. Het klinkt allemaal heel simpel, maar veel stellen vergeten dit. Toon ook waardering voor elkaar en voor wat jullie allemaal doen voor het gezin. Op het moment dat er weinig affectie is tussen jullie als stel, zullen jullie ook minder vaak seks hebben. Dat is jammer, want seks is nou juist zo’n fijne uitlaatklep voor jullie als stel.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘7 manieren om als kersverse moeder je hoofd boven water te houden’

Mocht je bovenstaande lezen en denken: mijn relatie is al in zwaar weer en we komen er niet uit? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik zie vaker stellen in mijn praktijk die worstelen met het ouderschap en hun relatie.. Samen werken we aan een stevige basis voor jullie relatie.

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (5 jaar) en dreumes Emmi. Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht‘. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Insta: www.instagram.com/geenrozewolk. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.