Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Geen zin in seks? Drie vrouwen vertellen: ‘Ik dwing mezelf elke maand één keer met hem te vrijen’

Geen zin in seks? Drie vrouwen vertellen: ‘Ik dwing mezelf elke maand één keer met hem te vrijen’

Geen zin in seks? Drie vrouwen vertellen: ‘Ik dwing mezelf elke maand één keer met hem te vrijen’

Je houdt zielsveel van je geliefde, maar je hebt geen zin (meer) in seks. Dat is niet iets wat je gemakkelijk toegeeft. Toch ben je niet de enige. In de nieuwste Flair delen zes lezeressen dat zij nog zelden lust voelen. We lichten er drie uit.

Tine (33)

“Voor ik zwanger werd, hadden mijn vriend en ik een heel goed seksleven, maar dat veranderde tijdens de zwangerschap. Zo kreeg ik tijdens de vierde maand een bloeding en werd ons door de gynaecoloog afgeraden om het nog veel te doen vanwege het risico op vroeggeboorte. Naarmate de zwangerschap vorderde, stond mijn hoofd ook niet echt naar seks. Na de geboorte – via een keizersnede – moesten we minstens zes weken wachten voordat we weer  ‘mochten’. Toen die periode voorbij was, stond mijn man op springen, terwijl ik eerder het gevoel had dat mijn seksdrive compleet was verdwenen. Ik voel me nog wel aangetrokken tot mijn vriend, maar begeerte voel ik niet meer. Dat mijn hoge libido weg is, is voor hem echt lastig. Ik moet hem vaak geruststellen dat het niet aan hem ligt, maar ik heb ook geen zin om te faken. We hebben nog wel seks, maar dan vooral gepland. Mijn vriend denkt dat hoe vaker we het proberen, hoe groter de kans is dat mijn lust terugkomt. Ik hoop met hem mee, al weet ik dat ik niet de enige ben. Sinds ik er met mijn vriendinnen over durf te praten, is het opvallend hoeveel van hen zich in mijn verhaal herkennen, hoeveel er geen zin meer hebben in seks, terwijl ze echt wel van hun partner houden.”

Priscilla (24)

“Ik kan me geen leven voorstellen zonder mijn vriend, maar ons seksleven is al een tijdje niet meer wat het was. In het begin konden we niet van elkaar afblijven en deden we het minstens twee keer per week. Als ik niet bij hem was, verlangde ik voortdurend naar hem. We experimenteerden erop los, maar toen we drie jaar samen waren, nam mijn lustgevoel enorm af. In eerste instantie dacht ik dat het aan stress te wijten was; ik studeerde nog en had het heel erg druk. Het leek een plausibele verklaring, maar toen de stress verdween, kwam mijn lust niet terug. Allerlei vragen hielden me bezig, waardoor ik mezelf verplichtte om er bewust over na te denken. Ben ik niet meer verliefd of is er meer aan de hand? Het antwoord: zodra ik met mijn vriend een toekomst op langere termijn zag, nam mijn libido af. Hetzelfde gebeurde in mijn vorige relatie. Het is dus een terugkerend patroon: als een relatie niet meer zo spannend is als in het prille begin, verdwijnt mijn lust. Ik heb die spanning nodig om opgewonden te raken. Als mijn vriend avances maakt, merk ik dat ik geen zin heb. Elke week neem ik me voor om seks te hebben en steeds weer raak ik er niet opgewonden genoeg voor. Als we het eens doen, ben ik zo opgefokt dat het ook nog een pijnlijke affaire is. Het is een vicieuze cirkel. Ik heb vaak geen zin om te vrijen, waardoor seks pijn doet en door de pijn krijg ik nog minder zin in seks. We hebben al van alles geprobeerd om de spanning terug te brengen, van seksspeeltjes tot lustopwekkende pilletjes, niets lijkt te helpen. Ik vind het heel moeilijk om daarmee om te gaan, zeker omdat mijn vriendinnen wel een ‘normaal’ seksleven hebben en ik mijn vriend niet altijd intimiteit kan bieden.”

Lees ook
Vera’s zus (28) zit in een sekte, emigreert en trouwt met een vreemde: ‘Het erge is: ik kan niets doen’

Mandy (29)

“Sinds mijn twintigste ben ik seksueel actief. Mijn eerste keer was heerlijk, ik vond seks meteen geweldig. Als mijn vriend – intussen mijn man – en ik elkaar zagen, was het raak. Soms leken we wel een stelletje Duracell-konijnen! Ook toen we gingen samenwonen, bleef ons libido hoog en hadden we elke dag seks. Maar toen ik na anderhalf jaar zwanger werd, leek het of mijn lichaam stop zei. Weg waren mijn lustgevoelens…  Tijdens de zwangerschap verdween seks steeds vaker naar de achtergrond en na de bevalling zag ik het als iets voor kinderloze stellen. Na de komst van ons tweede kind ging het nog verder bergafwaarts. Er gingen maanden voorbij zonder dat we het deden. Intussen dwing ik mezelf om elke maand één keer met hem te vrijen. Dit vergt mentale voorbereiding, want ik voel me geen seksueel wezen meer. Ik vind het moeilijk dat ik mijn man niet meer kan geven wat hij verdient. Gelukkig is hij heel begripvol en pusht hij me niet. Aan vriendinnen durf ik het niet te vertellen uit angst dat ze me raar zullen vinden. Want nooit zin hebben in seks, dat kan toch niet? Niet alleen mijn lust is verdwenen, maar ook mijn zin om hem te bevredigen. Voor mij betekent seks niets.

Deze en de drie andere verhalen lees je in Flair 24-2020. Deze ligt t/m 16 juni in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Marijke Clabots