Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Eerste hulp bij een blauwtje lopen

Eerste hulp bij een blauwtje lopen

Eerste hulp bij een blauwtje lopen

Afwijzingen zijn  nooit leuk. Hoe zorg je ervoor dat je ego geen enorme deuk oploopt als je een blauwtje loopt? Houd je vooral aan deze regels.

  • Blaas het niet op – Bekijk de situatie met een nuchtere blik: hij vindt dat jullie niet zo goed bij elkaar passen. Prima, dan gaan jullie allebei je eigen weg, die hopelijk leidt naar iemand die wél goed bij jullie past. En wie wil er nou een vent die niet verder wil afspreken met jou? Gun jezelf het beste van het beste: jij verdient iemand die jou dolgraag nog een keer wil zien. En deze mannen zijn er genoeg. Je hebt er nu net eentje getroffen die er anders over denkt.
  • Pak opbouwende kritiek goed op – Als een man je afwijst zonder daar een duidelijke reden voor te geven, kun je hier erg onzeker van worden. Voor je verzandt in eindeloos piekeren, kun je hem beter zelf vragen wat de reden van de afwijzing is. Vervolgens kun je afwegen of deze kritiek terecht is.  Als het om een niet gedeelde kinderwens gaat, dan kun je daar niet veel aan doen. Maar als je hoort dat je iets te veel over je ex hebt gesproken, dan kun je hiervan leren. In deze valkuil zul je bij een volgende date niet stappen. Elke ontmoeting leert je iets over jezelf. In plaats van teleurgesteld of cynisch te raken, of de ander te ‘vervloeken’, kun je het positief draaien. In plaats van zeggen ‘zie je wel, weer mislukt, het is gewoon niet voor mij bestemd’ kun je ook actief kijken hoe het de volgende keer anders kan.
  • Vat het niet  persoonlijk op – Supermoeilijk, maar wél waar. Als je date denkt dat jullie niet goed bij elkaar passen, betekent dat niet dat je als persoon bent afgewezen. Waarschijnlijk kent hij je niet eens goed, dus er is geen reden om aan jezelf te twijfelen of je persoonlijkheid door de mangel te halen. Daarnaast kunnen er ook heel andere zaken een rol spelen in zijn leven, zoals geldproblemen, een overlijden in de familie, of een baan die op de tocht staat, waardoor er simpelweg geen ruimte in zijn hoofd is voor het aangaan van een nieuwe relatie. En dat heeft dus niks met jou te maken.
  • Benadruk zijn negatieve eigenschappen – Waarschijnlijk voelde je wel aan dat je date in jou niet zijn ideale vrouw zag. En misschien had jij zelf ook geen ultiem ‘ja-gevoel’ bij deze man. Je kunt je iets beter voelen door uit te vergroten wat je niet leuk aan hem vond. Als je verliefd bent, bekijk je de ander door een roze bril waardoor zijn slechte eigenschappen verdwijnen. Waarom zou dat andersom niet kunnen? Bedenk bijvoorbeeld dat hij eigenlijk een beetje stonk en best saai was. Op deze manier kun je je in elk geval minder slecht over je blauwtje voelen.
  • Stel je verwachtingen niet te hoog in – Als je voor je date met die leuke jongen al fantaseert over jullie magische huwelijk, stel je je verwachtingen wel erg hoog in. Des te groter is de teleurstelling als hij een tweede date – laat staan een droomhuwelijk – niet ziet zitten. Blijf de boel relativeren en kijk niet verder dan de avond. Het is maar een date. Vraag anders een vriendin om de boel voor je te relativeren en je met beide benen op de grond te zetten, als je merkt dat je op hol slaat.
  • Je weet het nu zeker – Als je het eindelijk aandurft om hem te vertellen dat je gevoelens voor hem hebt, en hij kan deze gevoelens niet beantwoorden, kan je wereld even instorten. Maar look on the bright side: nu weet je wel waar je aan toe bent en kun je verder met je leven en het uitkijken naar nieuwe liefdes. Je hebt het in elk geval geprobeerd, en dat vergt lef. Daar mag je best trots op zijn.
  • Oefening baart kunst – Hoe vaker je op je bek gaat, des te sterker je hiervan wordt. Bij elk blauwtje dat je loopt, ontwikkel je een dikkere huid. Uiteindelijk durf je op elke man af te stappen, en kun je een afwijzing sneller van je af laten glijden. In de psychologie wordt dat ‘exposure’ genoemd: als je jezelf zo vaak mogelijk bloot stelt aan enge prikkels, dan dooft die angst vanzelf uit. Je zult merken dat de ‘pijn’ van het blauwtje steeds minder hevig is. Hierdoor raak je ook de angst voor een blauwtje steeds meer kwijt, waardoor je sterker in je schoenen staat. En dat oefent weer een enorme aantrekkingskracht uit op mannen…

Foto: 123RF