Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is nu een ding onder kersverse moeders: baargoud

Dit is nu een ding onder kersverse moeders: baargoud

Dit is nu een ding onder kersverse moeders: baargoud

Dat een bevalling niet niks is, geloven we heus (of hebben we inmiddels zelf ervaren). En bij zo’n bijzondere prestatie hoort een cadeau, toch? Daarom krijgen steeds meer kersverse moeders ‘baargoud’ van hun partner, nadat ze bevallen zijn.

Beeld iStock

Baargoud, ook wel werpgoud genoemd, is een cadeau – meestal sieraden – dat vrouwen van hun man krijgen na hun zwangerschap. Het is een blijk van waardering en dank voor wat ze allemaal hebben doorstaan tijdens de bevalling, terwijl de man ‘slechts’ toekeek.

Designertassen als baargoud

In Nederland zien we baargoud zo nu en dan voorbijkomen, maar in Engeland is het al jaren populair. Daar krijgt bijna veertig procent van de vrouwen na hun zwangerschap een cadeau. “De man hoeft alleen zijn hormonale vrouw of vriendin te tolereren en toe te kijken hoe ze bevalt, dus een cadeau aan het einde is wel op zijn plaats,” vertelde een moeder aan Daily Mail. De cadeaus die onder baargoud worden verstaan zijn ook niet mis. Meestal worden er sieraden gegeven, maar ook (designer)tassen, schoenen of tablets worden cadeau gedaan na de bevalling. “Normaal gesproken koop ik geen designerkleding of -accessoires, maar het idee dat ik mijn eigen it-bag zou hebben, gaf me een boost op dagen dat ik uitgeput was door het prille ouderschap,” vertelt een andere moeder aan de Engelse krant.

Wat vinden de VIVA-forummers van baargoud?

Lemoos2: “Traditie in mans familie. Dus ik kreeg een gouden horloge en een gouden ketting met hanger. Want ik had geheel toevallig de stamhouder gebaard. Gekregen van mijn schoonouders.”

anoniem: “Ik hoopte op een ring, maar kreeg een Libelle en Margriet, zodat ik me niet zou vervelen in het kraambed. Ik ben er nooit aan toe gekomen… Na de split up toen ik me samen met mijn zoon weer een gezin voelde, heb ik een ring voor mezelf gekocht waarin zijn naam en een tekst staan.”

reizigster2004: “Ik heb voor elk kind een steentje in mijn trouwring erbij gekregen van mijn man. Dat vind ik wel mooi, ik heb nu een trouwring met 4 piepkleine diamantjes voor al mijn mannen.”

DG2015: “Van mijn man geen sieraden gekregen, maar van mijn schoonmoeder een ketting. Bij de eerste dan, want tegen de tijd dat mijn tweede kwam was het nieuwe er wel een beetje af: er waren nog twee kleinkinderen tussendoor gekomen.”

anoniem: “Niet gehad, ook niet gemist, maar ik hecht sowieso niet echt aan sieraden of cadeaus, ook niet op m’n verjaardag. Als je wel van sieraden houdt, dan is het natuurlijk wel een mooie en bijzondere gelegenheid om zoiets te krijgen.”

Lees ook: 

Hoe een vrouw wil dat een man zich gedraagt tijdens de bevalling
Wat deed jouw man tijdens de bevalling?