Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dilemma: ‘Spreek ik mijn vader aan op zijn drankgebruik?’

Dilemma: ‘Spreek ik mijn vader aan op zijn drankgebruik?’

Dilemma: ‘Spreek ik mijn vader aan op zijn drankgebruik?’

Liesbeth (33) maakt zich zorgen over het drankgebruik van haar vader. Vooral omdat hij geregeld met alcohol op achter het stuur kruipt. Oók als zij of haar kinderen bij hem in de auto zitten. 

‘Mijn vader drinkt veel. Te veel. Sinds hij niet meer hoeft te werken, is het er ingeslopen. Om een uur of vier neemt hij een biertje. Voor het koken drinkt hij samen met zijn vriendin een wijntje en bij het eten nog een. Na de koffie gaat hij dan weer over op wijn. Op zich kan hij er goed tegen, hij heeft geen kwade dronk, maar ik vind het echt te veel. Elke dag zo veel alcohol lijkt me ongezond en bovendien gedraagt hij zich onverantwoordelijk door met drank op achter het stuur te kruipen. Op feestjes en verjaardagen zijn mensen altijd bezorgd: waarom zegt hij dat hij de bob is, terwijl hij rustig vijf drankjes wegtikt?
Laatst ging ik met mijn vader uit eten. Hij haalde me op en toen ik instapte, rook ik dat hij al wijn had gedronken. Ik vermoedde dat hij meer dan een glas op had, anders ruik je dat niet. In de parkeergarage stak hij zijn nieuwe auto achteruit het parkeervak in. Ik zei op luchtige toon: ‘Krap hè? Lukt dat na het eten nog wel, met een paar wijntjes op?’ Hij grapte: ‘Daarom zet ik de auto nu alvast zo, dan kan ik er straks makkelijk uit.’ Ik lachte, maar vond het eigenlijk helemaal niet grappig. Tijdens het eten dronk hij vijf glazen rode wijn en na de dessertwijn, wilde hij bij de koffie nog cognac. Kennelijk is mijn vader gewend aan deze hoeveelheden, want toen we terugliepen naar de garage, liep hij nog gewoon recht en sprak hij niet met dubbele tong. Het was maar een kwartier rijden naar mijn huis, maar ik vond het doodeng om bij hem in de auto te stappen. Ik heb er toen niets over gezegd, dat heeft toch geen zin. Mijn vader doet waar hij zin in heeft en trekt zich niets aan van commentaar van anderen, dat waardeer ik eerlijk gezegd ook wel aan hem. Hij is een levensgenieter, een bon vivant, een charmeur en altijd gezellig. Het is ook een superopa bij wie mijn kinderen van zeven en vijf graag logeren. Hij is tevens de enige grootouder die dichtbij woont. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder woont in Frankrijk. Te ver weg voor een spontaan logeerpartijtje. De ouders van mijn man zijn dik in de tachtig, hulpbehoevend en kunnen onmogelijk oppassen. Een of twee keer per jaar breng ik de kinderen een weekend bij mijn vader, dan kunnen mijn vriend en ik er even samen op uit. Leuk voor mijn kinderen, maar door het toegenomen drankgebruik van mijn vader twijfel ik een beetje of ik ze nog wel met een gerust hart bij hem kan achterlaten.

Het liefst zou ik mijn vader willen vragen niet meer te drinken als hij met mijn kinderen is en zeker niet als hij nog moet rijden. Hij gaat graag met ze op pad: naar het bos, ergens ‘voetgolfen’, naar een dierentuin of museum. Dat vind ik ontzettend lief. Maar zo’n tripje eindigt altijd met een drankje op een terras of een restaurantbezoek, voordat ze weer naar huis komen. En dan drinkt mijn vader dus. Stel dat er ’s nachts iets gebeurt, dat een van de kinderen van de trap valt als ze naar de wc gaan? Dan is mijn vader dus niet in staat om naar het ziekenhuis te gaan, met zo veel drank op. Zijn vriendin ook niet, want ze pimpelen samen.

Het lijkt een normale vraag die ik hem wil stellen, maar ik ben nu al bang voor zijn reactie. Ik vrees dat hij ‘nee’ zegt, omdat hij vindt dat hij ook met alcohol op nog prima kan rijden. De vraag is: wat doe ik dan? Zeg ik: ‘Oké, dan laat ik de kinderen niet meer bij je logeren?’ Lastig. Ik kom al uit een verscheurde familie en ik ben dol op mijn vader. Ik wil hem niet kwijt. Bovendien is hij dus de enige leuke, actieve opa die mijn kinderen hebben. Ik wil ze die logeerpartijtjes daarom niet afnemen. Maar ik zou het mezelf ook nooit vergeven als ze iets overkwam, door de roekeloosheid van mijn vader.’

 

Praat mee

Welk advies zou jij Edith geven? Reageer hieronder, op Facebook of mail naar info@flairathome.nl.

Bron: Flair 13-2016. Handig: bestel het nummer direct online, dan heb je het de volgende werkdag in huis.

 

Lees ook: