Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dilemma: ‘Ga ik naar de grotematenwinkel?’

Dilemma: ‘Ga ik naar de grotematenwinkel?’

Dilemma: ‘Ga ik naar de grotematenwinkel?’

Anneke (26) is al jaren te zwaar. Ze ziet enorm op tegen het moment dat ze alleen nog bij de grotematenwinkel terechtkan.

‘Als tiener vond ik mezelf te dik. Ik schaamde me voor mijn lijf. Zo erg zelfs, dat wanneer ik naar het strand ging, ik mijn handdoekje heel dicht bij de zee legde. Wilde ik zwemmen, dan hoefde ik maar een klein stukje in mijn bikini over het strand te lopen. Ik dacht dat iedereen naar me keek, die putjes in mijn billen net zo uitgebreid bestudeerde als ik. Onzin, natuurlijk. Als ik nu foto’s van toen zie, zie ik een meisje dat helemaal geen reden had om onzeker te zijn. Ik zag er hartstikke goed uit.
Nu, na twee zwangerschappen, is mijn lichaam wel veranderd. Minder strak, oké, maar ook veel dikker. Eerlijk is eerlijk: ik kan de komst van mijn kinderen daar moeilijk helemaal de schuld van geven. ‘Ieder pondje gaat door het mondje,’ zei mijn moeder altijd. En daar heeft ze gelijk in. De meeste kilo’s heb ik er gewoon zelf aan gegeten. En eigenlijk vind ik dat niet eens zo erg. Ik heb van elke koek en elk stuk chocola genoten. Van de H&M en Zara heb ik jaren geleden al afscheid genomen. Die smalle skinny jeans en tops daar zijn niet voor mijn lijf gemaakt.
Ik heb nu maat 46. Er zijn nog een paar normale winkels waar ik terechtkan: Steps, C&A, maar het lijstje is niet zo lang. Laatst, toen ik in een winkel naar mijn maat vroeg, zei de verkoopster dat ze geen grote maten verkochten. En ondanks dat ze het vast niet naar bedoelde, sprongen de tranen in mijn ogen. Ik hoorde daar dus niet, ik paste er letterlijk niet. Ik schreeuw al jaren van de daken dat ik mezelf accepteer zoals ik ben. En ik dacht ook dat dat zo was. Mijn lijf belemmert me immers niet. Ik kan gewoon voetballen met mijn jongens, heb geen lichamelijke klachten en mijn man vindt me nog altijd mooi. Maar dat ik het zo moeilijk vind om de stap naar grotematenwinkels te maken, verraadt toch onzekerheid. Ergens ben ik bang dat áls ik die stap zet, ik nog dikker word. Ik hoor dan toch al officieel bij de dikkerds, dan maken die paar kilootjes ook niet meer uit. Ik hou van lekker eten. Sommige winkels gaan wel tot maat 60. Ik moet er niet aan denken zo groot te zijn.

Soms kijk ik naar de etalages van grotematenwinkels: lange shirts en tenten zie ik dan, zoals ik die kledingstukken oneerbiedig noem. Die kleding is duidelijk bedoeld om te verhullen. Want een dik lichaam mag blijkbaar niet gezien worden. Daar gooi je een stuk stof overheen. In grotematenwinkels lijkt alles ook op elkaar, vind ik. Alles is saai en vormloos. Toen mijn man me een keer vol afschuw zag kijken naar de etalages van de grotematenwinkel in onze stad, zei hij geïrriteerd: ‘Als je daar niet wilt winkelen, moet je afvallen. Voel je je goed over je lijf zoals je bent, dan ga je naar de winkels waar ze jouw maat verkopen. Zo simpel is het.’ Hij begrijpt mijn dilemma niet. Hij is slank en kent de vooroordelen over dikkerds niet. Ergens in mijn hoofd klinkt elke dag dat stemmetje: ‘Dik zijn, betekent lui zijn. Anders zou je er toch wel iets aan doen?’ Mijn vader zei dat soort dingen vroeger. Ik knikte als kind maar een beetje, had geen idee. Maar zijn vooroordeel heeft toch een plekje gekregen in mijn hoofd, zelfs nu hij is overleden. En dan heb ik het nog niet eens over het ideaalbeeld dat je overal voorgespiegeld krijgt: op tv, in reclames en in tijdschriften zie je alleen slanke vrouwen. Ik ben niet zo en dat voelt verkeerd. Mijn gewicht is ongezond en ongezond mag niet. Ik ben afwijkend, maar ik wil wél mooi gevonden worden. Daarvoor moet ik toch zeker tien kilo afvallen óf mijn lichaam accepteren. Want al zeg ik tegen iedereen die het wil horen dat ik tevreden ben met mijn lijf, blijkbaar knaagt er toch iets.’

Praat mee

Welk advies zou jij Edith geven? Reageer hieronder, op Facebook of mail naar info@flairathome.nl.

Bron: Flair 12-2016. Handig: bestel het nummer direct online, dan heb je het de volgende werkdag in huis.

 

Lees ook: