Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Een depressieve vagina? Dit is wat het betekent

Een depressieve vagina? Dit is wat het betekent

Een depressieve vagina? Dit is wat het betekent

Ja, je leest het goed: een depressieve vagina. Het bestaat echt en komt eigenlijk ook best regelmatig voor. Alleen weten heel veel mensen niet af van deze kwaal. Daarom leggen wij je uit wat het betekent om een depressieve vagina te hebben. 

De ene vagina is de andere niet

Elke vagina is anders, maar bij vreemde geuren, jeuk of pijn is het altijd verstandig om het even te checken bij de huisarts. Je moet met klachten bij je vagina nooit wachten. Ook kan je je vagina beter even wat rust gunnen als je wat vervelende kwaaltjes hebt daar beneden. Bijvoorbeeld even geen seks en misschien ook maar even geen tampon meer in. Want zodra je jouw vagina niet met rust laat, zullen de klachten alleen maar verergeren. Je bekkenbodemspieren zullen zich meer gaan aanspannen en uiteindelijk zal je merken dat je vagina het opgeeft. Laat het dus niet zo ver komen.

Lees ook
Is een bubbelbad nou écht zo schadelijk voor je vagina?

Depressieve vagina

Een depressieve vagina klinkt een beetje gek, maar het is dus eigenlijk gewoon vaginisme. Onder de term vaginisme vallen verschillende aandoeningen: complete vaginisme en partiële vaginisme. Bij complete vaginisme kan er helemaal niets meer in de vagina. Geen tampon, geen vinger en al helemaal geen penis. Je vagina staat letterlijk op slot. Bij partiële vaginisme gaat een tampon nog wel, maar is seks ook vrijwel onmogelijk.

Dyspareuni

Naast vaginisme bestaat er ook nog dyspareuni. Bij deze aandoening gaat de vagina op slot zodra er een penis in de vagina gaat. Dit gebeurt meestal als je te veel seks hebt gehad en je vagina even ‘rust’ wil. Maar gelukkig kan je een depressieve vagina wel genezen. Daarvoor zul je wel even een bezoekje moeten brengen aan de huisarts. Die zal jou vertellen welke behandeling het beste is om je vagina weer in optimale conditie te brengen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | beeld: Getty Images