Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Bizarre wetenschappelijke feiten over sex en relaties

Bizarre wetenschappelijke feiten over sex en relaties

Bizarre wetenschappelijke feiten over sex en relaties


De spreekwoordelijke vlinders in de buik, niet kunnen eten of de hele dag aan iemand denken. Dit zijn verschijnselen die aantonen dat je verliefd bent. Ook zijn er wetenschappelijke feiten die verliefdheid onderstrepen. Welke dat zijn, laat Vrouwonline je zien.

Liefde op het eerste gezicht bestaat.
Niet een volledig ontwikkelde liefde, maar een passionele respons als je iemand voor het eerst ziet, doen je denken dat je verliefd bent. Je hersenen laten namelijk chemicaliën en hormonen los die het gevoel van ‘liefde op het eerste gezicht’ creëren. In 2010 werd aangetoond dat nieuwe liefde als drugs is: je krijgt het zelfde euforische gevoel als cocaïne bij je losmaakt.

Is het zo dat liefde soms gelijk staat aan een obsessie?
Italiaanse onderzoekers toonden aan dat mensen die minder dan zes maanden verliefd zijn, dezelfde verschijnselen vertonen als mensen met een dwangneurose. Het antwoord is dus: ja. Naar verloop van tijd neemt deze obsessie af.

Welke chemicaliën ontstaan als je verliefd bent?
Als je verliefd bent, worden je hersenen overspoeld met dopamine en norepinephrine, waardoor een euforisch gevoel ontstaat. Dit is één van de redenen dat nieuwe geliefden graag de hele nacht met elkaar praten of drie uur reizen om elkaar slechts een uurtje te kunnen zien. Ook wordt adrenaline door je bloed gepompt, waardoor je hart sneller gaat slaan en je knieën kunnen gaan knikken als je bij je liefde in de buurt bent.

Als je het zweet van je geliefde lekker vindt ruiken, dan:
Zijn jullie een goede match op basis van jullie immuunsystemen die van elkaar verschillen. Als vrouw word je namelijk opgewonden van het zweet van een man met een ander immuunsysteem dan jij. Als jullie immuunsystemen veel gelijkenissen vertonen, is de kans op vreemdgaan groter. Onbewust ga je op zoek gaat naar iemand met een ander immuunsysteem dan jij.

Wat maakt zowel mannen als vrouwen opgewonden?
Zowel mannen als vrouwen hebben testosteron (geslachtshormoon) en het is de enige substantie waarvan is bewezen dat het seksueel verlangen opwekt. Vrouwen met meer testosteron zijn dus sneller opgewonden dan vrouwen met lage testosteron levels.

Wat zijn “knuffel hormonen”?
Bij een orgasme komt er in zowel mannen als vrouwen het hormoon vasopressin vrij. Dit geeft gevoelens van hechting en nabijheid.

Verliefd zijn is hetzelfde als verslaafd zijn.
Waar. Scans van het menselijk brein toonden aan dat dezelfde delen in de hersenen geactiveerd werden tijdens verliefd zijn, als wanneer men cocaïne inneemt. Ook vertonen verliefde mensen klassieke symptomen van verslaving. Je verlangt naar je partner en na een break-up kan het zijn dat je afkickverschijnselen vertoond zoals depressie en slapeloosheid.

Love is in the air!