Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > De nieuwste datingtrend heet ‘apocalypsing’

De nieuwste datingtrend heet ‘apocalypsing’

De nieuwste datingtrend heet ‘apocalypsing’

Thuis in je eentje de lockdown doorbrengen vinden maar weinig mensen leuk. Eenzaamheid is een serieus probleem waar ieder op z’n eigen manier mee omgaat. Om die eenzaamheid tegen te gaan, doen veel singles (onbewust) mee aan een trend die ook wel ‘apocalypsing’ wordt genoemd. 

Apacolypsing betekent niet veel anders dan dat je een nieuwe liefde ook z.s.m. in lockdown stelt. Van de eerste date naar samen zuurdesembroden bakken en Jan van Haasteren puzzels oplossen is dan nog maar een kleine stap.

Laatste kans op geluk

Een maatje met wie je de lockdown door kunt komen, verzacht de omstandigheden toch aanzienlijk. Het kan er ook voor zorgen dat je sneller verliefd wordt dan normaal. Het risico is alleen wel dat je niet echt verliefd bent op die persoon, maar op het idee van een relatie hebben. Door het tekort aan menselijk contact is de drang om je te binden aan iemand alsof het je laatste kans op geluk is groter dan ooit.

Euforisch gevoel

Het is niet meer dan logisch dat je snakt naar een emotionele – en fysieke connectie als het al maanden geleden is dat je voor het laatst close met iemand bent geweest. Daardoor ga je anders kijken naar potentiële liefdes die je anders misschien had afgeschreven. ‘Je vindt iemand met wie je kunt leven en het voelt fijn om die band te hebben’, zegt psycholoog en relatietherapeut dr. Danielle Forshee. ‘Wanneer je iemand 15 seconden of langer aanraakt, of dat nou zoenen, knuffelen of een hand op een schouder is, maak je oxytocine aan. Dat hormoon zorgt voor een verbonden, geliefd gevoel.’

Als je dat gevoel na maanden van isolatie eindelijk weer eens ervaart, kan dat bijna euforisch zijn. Daardoor kun je denken: dit voelt wel heel erg goed, dit wil ik niet laten gaan.

Ga altijd bij jezelf te rade

Natuurlijk is apocalypsing niet per se slecht. Voor mensen die altijd worstelen met bindingsangst kan het nét dat duwtje in de juiste richting zijn. Je staat meer open voor serieuze liefde in plaats van dat je bezig bent met al die andere matches die misschien nog wel het ontdekken waard zijn. Het is hoe dan ook slim altijd eerst bij jezelf te rade te gaan of je de ander écht ziet zitten, of dat je haast voelt je te binden omdat je niet alleen wil zijn of bang bent dat je anders de boot mist.

Roze bril

Als je gevoelig bent voor apocalypsing en twijfelt of je om de juiste redenen een relatie met iemand begint, kun je een paar dingen doen. Door tijd te investeren in vrienden en familie voel je minder de noodzaak om aan je sociale behoeftes te komen door middel van een romantische relatie. Dat hoeft niet altijd fysiek: ook regelmatig een vriendin bellen helpt daarbij. Bovendien kun je zo ook een beetje vissen naar hun mening over potentiële partners. Is diegene inderdaad een goede kandidaat of kijk je teveel door een roze bril?

Bepaal van tevoren ook wat je zoekt in een geliefde en wat voor jou dealbreakers zijn. Natuurlijk is niks zwart-wit en bevestigen uitzonderingen de regel, maar dit voorkomt wel dat je al je liefde over iemand uitstort voordat je diegene echt hebt leren kennen.

Een fijne relatie is gebaseerd op vertrouwen, communicatie en een echte band – niet op jullie gedeelde angst voor alleen zijn. Aan de andere kant: deze lockdown is het uitgelezen moment om volop te genieten van je verse verkering. Je kunt helemaal in elkaar op gaan en de rest van de wereld even op mute zetten. Dus als je voelt dat het goed zit: lucky you, geniet er ten volste van.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Refinery 29. Beeld: iStock